ការរក្សាបាននូវតុល្យភាព ឬកម្រិតត្រឹមត្រូវនៃអ័រម៉ូន គឺសំខាន់ណាស់ដើម្បីរក្សាបាននូវសុខភាពល្អប្រសើរសម្រស់ស្រស់ស្អាត។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) អ័រម៉ូនដើរតួនាទីចាំបាច់ទាំងក្នុងការគ្រប់គ្រងអារម្មណ៍ រក្សាទម្ងន់ត្រឹមត្រូវ ល្អសម្រាប់ស្បែក ទប់ស្កាត់បញ្ហាសុខភាពបន្តពូជ និងរក្សាដំណើរការមុខងារប្រក្រតីរបស់រាងកាយចៀសផុតពីបញ្ហាសុខភាពផ្សេងៗ។ ដូច្នេះហើយទើបការរក្សាបាននូវតុល្យភាពអ័រម៉ូនជាអ្វីដែលអ្នកមិនគួរធ្វេសប្រហែលមើលរំលងឡើយ។ ប៉ុន្តែធ្វើយ៉ាងណាទើបអាចរក្សាតុល្យភាពអ័រម៉ូនបាន? កុំបារម្ភ! ថ្ងៃនេះវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងអាហារដែលជួយគ្រប់គ្រងការផលិត ក៏ដូចជាតុល្យភាពនៃអ័រម៉ូន ៖
១. ផ្លែបឺរ
ផ្លែបឺរ គឺមានផ្ទុកនូវជាតិខ្លាញ់សុខភាពល្អដែលអាចជួយក្នុងការផលិតនូវកូឡេស្តេរ៉ូលល្អចាំបាច់នៅពេលសំយោគអ័រម៉ូន។ ហើយការសំយោគអ័រម៉ូន គឺជួយធ្វើអោយចរន្តឈាមរត់មានភាពល្អប្រសើរ ព្រមទាំងកម្រិតការបញ្ចេញអ័រម៉ូនផ្សេងៗ។ លើសពីនេះទៅទៀត ផ្លែបឺរក៏ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិប៉ូតាស្យូម វីតាមីន E អាស៊ីតហ្វូលិក ជាតិសសៃ ម៉ាញ៉េស្យូម និងវីតាមីន B ដែលចាំបាច់ក្នុងការគ្រប់គ្រងកម្រិតត្រឹមត្រូវនៃអ័រម៉ូនផងដែរ។
២. ប្រេងដូង
ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃអាស៊ីត lauric ដែលមានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់ក្នុងការព្យាបាលស្បែកនិងជួយដល់ការផលិតអ័រម៉ូនក្នុងកម្រិតត្រឹមត្រូវ។
៣. ផ្កាខាត់ណាខៀវ
មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុដែលជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតនៃអ័រម៉ូនភេទ ជាពិសេសអ័រម៉ូនអ៊ឺស្រ្តូជែន។ចំពោះមនុស្សស្រីអ័រម៉ូនអឺស្ត្រូសែន គឺចាំបាច់ណាស់ដើម្បីរក្សាបាននូវសុខភាពប្រព័ន្ធបន្តពូជល្អប្រសើរ រួមទាំងក្នុងការបង្កើនកម្រិតនៃស្រទាប់កូឡាជែន។ ទោះជាយ៉ាងណា អ័រម៉ូនអឺស្ត្រូសែនក៏បង្កផលវិបាកផងដែរប្រសិនបើកើនឡើងខ្ពស់ពេក។ ប៉ុន្តែកុំបារម្ភ! ការទទួលទានផ្កាខាត់ណាខៀវនឹងជួយគ្រប់គ្រងការផលិតអ័រម៉ូនអឺស្ត្រូសែន។
៤. ផ្លែទទឹម
មិនត្រឹមតែលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងការរលាក ដុតបំផ្លាញជាតិខ្លាញ់ និងគ្រប់គ្រងការផលិតអ័រម៉ូនប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែផ្លែទទឹមក៏មានប្រសិទ្ធភាពទប់ស្កាត់ឥទ្ធិពលនៃការកើនអ័រម៉ូនច្រើនពេកក្នុងប្រព័ន្ធរាងកាយផងដែរ។
៥. ត្រីសាលម៉ុន
ត្រីសាលម៉ុនមិនត្រឹមតែផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ចំពោះបេះដូងនិងខួរក្បាលប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏មានឥទ្ធិពលល្អប្រសើរជួយក្នុងការគ្រប់គ្រងកម្រិតនៃអ័រម៉ូនផងដែរ។ ត្រីសាលម៉ុនមានផ្ទុកនូវអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ ដែលចាំបាច់ណាស់ក្នុងដំណើរការសំយោគកូឡេស្តេរ៉ូលនិងអ័រម៉ូន។
៦. ផ្នែកពណ៌លឿងនៃស៊ុត
ទោះបីជាផ្នែកពណ៌លឿងនៃស៊ុតមានផ្ទុកកូឡេស្តេរ៉ូលខ្ពស់ ប៉ុន្តែវាជាកូឡេស្តេរ៉លល្អដែលរាងកាយត្រូវការដើម្បីផលិតអ័រម៉ូន។ ហើយជាមួយនឹងការផលិតអ័រម៉ូននេះ ស្បែកនឹងចាប់ផ្ដើមប្រែជាទន់ ហើយមានសុខភាពល្អ។ អ្នកអាចទទួលទានស៊ុតឱ្យបានមួយគ្រាប់ក្នុងមួយថ្ងៃ។
៧. បន្លែបៃតង
អាហារមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមដូចជាបន្លែបៃតងជាជម្រើសដ៏ប្រសើរសម្រាប់រក្សាតុល្យភាពអ័រម៉ូន។ ហើយក៏ព្រោះតែវាក៏មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ព្រមទាំងលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងការរលាកនិងបន្ថយស្ត្រេស ការទទួលទានបន្លែបៃតងអាចជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតនៃអ័រម៉ូន cortisol និងតុល្យភាពនៃអ័រម៉ូន estrogen៕