មនុស្សជាច្រើនបានបដិសេធខ្លាញ់ជ្រូក ដោយបារម្ភខ្លាចធាត់ និងកើតជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ។ ប៉ុន្តែ មិនស្មានថាការកម្ចាត់ខ្លាញ់ជ្រូកចេញពីរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ បែរជានាំមកនូវផលវិបាកជាច្រើន ។
គម្រោងស្រាវជ្រាវ Women’s Healthy Initiative (WHI) សន្និដ្ឋានថាៈ ជាតិខ្លាញ់ពុំមែនជាមូលហេតុធ្វើឲ្យកើនជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង, មហារីក, អាត្រាស្លាប់រួម ។ បរិភោគជាតិខ្លាញ់ច្រើនពុំធ្វើឲ្យកើន, បរិភោគតិចមិនធ្វើឲ្យថយអត្រាជំងឺទាំងនេះ ។
តាមអ្នកជំនាញការ មនុស្សចាស់អាយុលើស ៥០ ឆ្នាំ ឡើងទៅ មានជំងឺបំប្លែងជាតិខ្លាញ់មិនប្រក្រតីដូចជាកើនកូឡេស្តេរ៉ូល នោះទើបត្រូវតមខ្លាញ់ ។ រីឯចំពោះក្មេងកាន់តែត្រូវការបរិភោគខ្លាញ់។ ក្មេងអាយុក្រោម១ឆ្នាំ ត្រូវបរិភោគ ៧០% ខ្លាញ់ ក្នុងរបបអាហារ ។ ចំពោះមនុស្សពេញវ័យពេលណាមានអត្រាកូឡេស្តេរ៉ូលក្នុងឈាមខ្ពស់ នោះទើបត្រូវតមខ្លាញ់ តែធម្មតានៅតែអាចបរិភោគបាន ។
បន្ថែមពីនោះ ការប្រើប្រេងដើម្បីចៀន បំពង នៅសីតុណ្ហភាពខ្ពស់ នឹងមិនល្អ ស្មើការប្រើខ្លាញ់សត្វ មិនតែប៉ុណ្ណោះ អាចបង្កជំងឺមហារីក ។ ជាងនេះទៀត ប្រេងរុក្ខជាតិមិនបង្កើតជាស្រោមសរសៃប្រសាទដូចខ្លាញ់សត្វ។ ខ្លាញ់សត្វមាន myeline, បង្កើតជាកោសិកាសរសៃប្រសាទ, ស្រោមរបស់ខ្សែសរសៃប្រសាទ, ពិសេសគឺភ្នែក ។ ខ្វះរបស់នោះ នឹងពិការខាងផ្នែកសរសៃប្រសាទ, ពិសេសគឺភ្នែក ។
- រឿងអ្វីនឹងកើតឡើង ប្រសិនអ្នកមិនបរិភោគខ្លាញ់
. ពិបាកស្រូបយកវីតាមីន A: តួនាទីសំខាន់មួយរបស់ខ្លាញ់ គឺរំលាយសារជាតិរ៉ែ, ក្នុងនោះមានវីតាមីន A ។ ប្រសិនក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកពុំមានគ្រប់បរិមាណខ្លាញ់ចាំបាច់, សរីរាង្គអ្នកពិបាកអាចស្រូបយកបានវីតាមីន A នាំដល់ស្ថានភាពស្ងួតភ្នែក, ថមថយចក្ខុប្រសាទ ឬ ធ្ងន់ធ្ងរជាងអាចងងឹតភ្នែក ។
. កើនហានិភ័យកើតជំងឺអំពីឆ្អឹងៈ វីតាមីន D ក៏ជាសារជាតិត្រូវការខ្លាញ់រំលាយ ។ ការខ្វះវីតាមីន D នឹងធ្វើឲ្យសរីរាង្គងាយកើតជំងឺក្រឹនឆ្អឹង, ពុកឆ្អឹង, ធ្វើឲ្យកើនហានិភ័យបាក់ឆ្អឹងពេលរងរបួស ។
. អ័រម៉ូនមិនប្រក្រតីៈ ពួកអ្នកជំនាញការអាមេរិកព្រមានថា សរីរាង្គមិនមានគ្រប់ជាតិខ្លាញ់ នឹងបង្កភាពច្របូកច្របល់អ័រម៉ូន។ ស្ត្រីបរិភោគខ្លាញ់តិចពេក នឹងធ្វើឲ្យអាក់ដំណើរការផលិត estrogen, បង្កភាពមិនប្រក្រតីខួបរដូវ ។ បុរសបរិភោគខ្លាញ់មិនគ្រប់ នឹងរារាំងលទ្ធភាពផលិត testosterone ដែលពុំត្រឹមតែធ្វើឲ្យថយចុះសមត្ថភាពផ្លូវភេទ តែសូម្បីសាច់ដុំក៏រងឥទ្ធិពលធ្ងន់ធ្ងរ ។
. ទ្រុឌទ្រោមរាងកាយៈ ប្រសិនមិនបរិភោគខ្លាញ់, សរីរាង្គនឹងឈានទៅក្នុងស្ថានភាពខ្វះខាតធ្ងន់ធ្ងរ Omeage 3, ក្នុងនោះមានក្រុមអាស៊ីត alpha-linolenic ។ នេះជាមូលហេតុចំបងមួយបង្កភាពទ្រុឌទ្រោមរាងកាយ នាំដល់ការបាត់បង់ជីវិត ។
. កើនហានិភ័យគាំងបេះដូងៈ ពេលបោះបង់ចោលខ្លាញ់ទាំងស្រុង អ្នកនឹងមិនអាចស្រូបយកបានវីតាមីន (វីតាមីនសំខាន់មួយមានមុខងារសម្រួលសរសៃឈាម) ធ្វើឲ្យកើនហានិភ័យក្រឹនរឹងសរសៃឈាម, ស្ទះសរសៃឈាម, គាំងបេះដូង ៕