គ្រាប់ល្ពៅត្រូវបានចាត់ទុកជាកំពូលអាហារមួយអាចព្យាបាលជំងឺមួយចំនួន។ វាផ្ទុកយ៉ាងច្រើនសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម, ពពួកអង់ហ្ស៊ីម, ដែក, ស័ង្កសី, វីតាមីន C និង K, ជាតិសសៃល្អបំផុតសម្រាប់សុខភាព ។
បរិភោគគ្រាប់ល្ពៅអាចជួយអ្នកប្រឆាំងតបជំងឺមហារីក ទឹកនោមផ្អែម បង្កើនចក្ខុប្រសាទ បង្ការប្រឆាំងជំងឺបេះដូង ពុកឆ្អឹង មុខងារប្លោកនោមមិនប្រក្រតី ខ្វាយខ្វល់ និងរលាកសន្លាក់ ។
.គ្រាប់ល្ពៅកំទេចកោសិកាមហារីក
សារធាតុមួយក្នុងចំណោមសារធាតុផ្ទុកក្នុងគ្រាប់ល្ពៅ គឺ Cucurbitacins ។ ការស្រាវជ្រាវមួយចំនួនបង្ហាញថា សារធាតុនេះ មានគុណប្រយោជន៍បំផុត ក្នុងការព្យាបាលមហារីកដោយវិធីកម្ចាត់ពពួកកោសិកាមហារីកផ្សេងៗគ្នា ។
គ្រាប់ល្ពៅនៅផ្ទុក beta-Carotene ជាសារជាតិបង្កើនប្រព័ន្ធអង្គបដិបក្ខមួយ ។ Beta-carotene ជួយសរីរាង្គប្រឆាំងតបជំងឺមហារីក ហើយវាក៏ទប់ស្កាត់របួស DNA ឬ ផលិតអង់ហ្ស៊ីមជួយកម្ចាត់សារជាតិបង្កមហារីក ។
គ្រាប់ល្ពៅត្រូវបានចាត់ទុកជាឱសថប្រសិទ្ធភាពសម្រាប់ជំងឺមហារីកក្រពេញប្រូស្តាត ។
.គ្រាប់ល្ពៅប្រឆាំងជំងឺទឹកនោមផ្អែម
គ្រាប់ល្ពៅសម្បូរ Nicotinic acid, Trigonelline និង D chiro- inositol ។ ការស្រាវជ្រាវបានបញ្ជាក់ថា Nicotinic acid និង D-chiro-insositol ជួយស្ថិរភាពជាតិស្ករក្នុងឈាម និងទប់ស្កាត់ហានិភ័យជំងឺទឹកនោមផ្អែម ។
អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមត្រូវបានទូន្មានគួរបរិភោគគ្រាប់ល្ពៅរាល់ថ្ងៃ ដើម្បីគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម ។ ក្រៅពីនេះ គ្រាប់ល្ពៅផ្ទុកអាស៊ីតហ្វូលលិកយ៉ាងច្រើន ។
.បង្កើនចក្ខុប្រសាទ
ល្បៅឆ្អិន ១ កែវ ផ្ទុកជាង ២០០% បរិមាណវីតាមីន A ចាំបាច់សម្រាប់១ថ្ងៃ ជួយកែប្រែឲ្យប្រសើរចក្ខុប្រសាទ, ពិសេសចំពោះអ្នកកំពុងព្រិលភ្នែក, តាមវិទ្យាស្ថានសុខភាពជាតិអាមេរិក ។ វាក៏ផលិតជាតិពណ៌នៅរ៉េទីនរបស់ភ្នែក ៕