ជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ គឺជាជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ ឬរន្ធគូថដែលមានទីតាំងស្ថិតនៅផ្នែកខាងក្រោមនៃបំពង់រំលាយអាហារ។ វាត្រូវបានគេស្គាល់ផងដែរថា ជាជំងឺមហារីកពោះវៀនធំនិងរន្ធគូថនិងជាជំងឺមហារីកទូទៅទី ៣ នៅទូទាំងពិភពលោកដែលមានចំនួនជិត ១,៤ លានករណីថ្មី និង ៦៩៤.០០០ នាក់ស្លាប់ក្នុងមួយឆ្នាំ។ ទោះបីជាជំងឺមហារីកពោះវៀន មិនត្រូវបានគេនិយាយយ៉ាងទូលំទូលាយក៏ដោយ ក៏វាកំពុងកើនឡើងយ៉ាងឆាប់រហ័ស ហើយការរកឃើញដំបូងគឺជាគន្លឹះនៃការរស់រានមានជីវិត។ ខណៈពេលដែលអត្រាប្រេវ៉ាឡង់នៃជំងឺនេះ គឺកើតមានជាទូទៅនៅក្នុងបណ្តាប្រទេសលោកខាងលិច មុននេះវាបាននិងកំពុងកើនឡើងយ៉ាងខ្លាំងនៅក្នុងប្រទេសឥណ្ឌា។
ជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ គឺជាជំងឺមហារីកមួយ ដែលអាចការពារបាន រួមនិងរបៀបរស់នៅដែលមានសុខភាពល្អទន្ទឹមនឹងការពិនិត្យទៀងទាត់ អាចការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺបានយ៉ាងប្រសើរ។
*មូលហេតុ និង រោគសញ្ញា
កត្តាហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនធំតែងតែឡើងលើអ្នកដែលមានអាយុចាប់ពី ៥០ ឆ្នាំឡើងទៅ។ មូលហេតុទូទៅផ្សេងទៀតគឺ៖
.ហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនធំកើនឡើងក្រោយអាយុ ៥០ ឆ្នាំ
.ប្រវត្តិផ្ទាល់ខ្លួននៃកោសិការពោះវៀនធំ (កោសិកាតូចមួយ) ឬមហារីកពោះវៀនធំ
.ប្រវត្តិផ្ទាល់ខ្លួននៃជំងឺរលាកពោះវៀនធំ (ជំងឺដំបៅពោះវៀនឬជំងឺ Crohn)
.ប្រវត្តិគ្រួសារជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ
.ភាពធាត់
.កង្វះសកម្មភាព / ហាត់ប្រាណទៀងទាត់
វាក៏មានកត្តាហានិភ័យមួយចំនួនចំពោះជំងឺមហារីកពោះវៀនធំផងដែរដែលរួមមាន៖
.ផ្លាស់ប្តូរទំលាប់នៃពោះវៀនដូចជារាគរូស ទល់លាមក ឬលាមកក្តៀន ដែលមានរយៈពេលពីរបីថ្ងៃ
.អារម្មណ៍ដែលអ្នកត្រូវការចលនាពោះវៀន ដែលមិនធូរស្បើយ
.លាមកខ្មៅឬឈាមនៅក្នុងលាមក
.ភាពទន់ខ្សោយនិងអស់កម្លាំង
.ស្រកទម្ងន់
.រមួលក្រពើឬឈឺពោះ។
*ការការពារ
យោងតាមវេជ្ជបណ្ឌិត Amanjeet Singh នាយករងផ្នែកវះកាត់ GI ការវះកាត់រោគវិទ្យា និងវះកាត់ផ្នែកវះកាត់ផ្នែកជីវសាស្ត្រវិទ្យាស្ថានរំលាយអាហារ និងវិទ្យាសាស្ត្រវេជ្ជសាស្ត្រ បានឱ្យដឹងថា កត្តាមួយចំនួនអាចជួយព្យាបាល និងការពារហានិភ័យដែលទាក់ទងនឹងជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ។ ទាំងនេះរួមបញ្ចូលទាំង:
-៣ ទៅ ៤ ម៉ោងនៃសកម្មភាពរាងកាយខ្លាំងក្លាក្នុងមួយសប្តាហ៍អាចជួយបន្ថយហានិភ័យ។
-ចៀសវាងទទួលទានសាច់ក្រហមច្រើនរួមមាន សាច់ចៀម ថ្លើម សាច់ជ្រូក និងសាច់កែច្នៃ ដូចជា ហតដក ជាដើម
-ជៀសវាងការជក់បារីនិងកំណត់ការទទួលទានសុរា
-បន្ថែមបន្លែ ផ្លែឈើ និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិបន្ថែមទៀតចំពោះរបបអាហាររបស់អ្នក
-ត្រូវពិនិត្យខ្លួនអ្នកឱ្យបានទៀងទាត់ក្រោយអាយុ ៤៥ ឆ្នាំ៕