អ្នកទំនងជាស្គាល់ពាក្យដែលធ្លាប់ស្គាល់ថា “ផ្លែប៉ោមមួយផ្លែក្នុងមួយថ្ងៃធ្វើឱ្យគ្រូពេទ្យឃ្លាតឆ្ងាយ” ។
ទោះបីជាការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថា ការបរិភោគផ្លែប៉ោមឱ្យបានច្រើន ប្រហែលជាមិនមានជាប់ទាក់ទងនឹងការទៅជួបគ្រូពេទ្យតិចតួច ប៉ុន្តែ ការបន្ថែមផ្លែប៉ោមទៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក អាចជួយធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវទិដ្ឋភាពមួយចំនួននៃសុខភាពរបស់អ្នក។
អត្ថបទនេះ នឹងពិនិត្យឱ្យកាន់តែច្បាស់ថា តើការញ៉ាំផ្លែប៉ោមក្នុងមួយថ្ងៃមួយផ្លែពិតជាអាចជួយឱ្យវេជ្ជបណ្ឌិតនៅឆ្ងាយបានដែរឬទេ។
*អត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព
ផ្លែប៉ោមត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងអត្ថប្រយោជន៍មួយចំនួន ដែលអាចជួយលើកកម្ពស់សុខភាពរយៈពេលវែង។
*មានជីវជាតិខ្ពស់
ផ្លែប៉ោមផ្ទុកទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗរួមមាន ជាតិសរសៃ វីតាមីន ជាតិរ៉ែ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។
ផ្លែប៉ោមមធ្យមមួយផ្តល់នូវសារធាតុចិញ្ចឹមដូចខាងក្រោម៖
.កាឡូរី៖ ៩៥
.កាបូន៖ ២៥ ក្រាម
.ជាតិសរសៃ៖ ៤.៥ ក្រាម
.វីតាមីនសេ៖ ៩% នៃតម្លៃប្រចាំថ្ងៃ (DV-Daily Value)
.ស្ពាន់៖ ៥ ភាគរយនៃDV
.ប៉ូតាស្យូម៖ ៤% នៃDV
.វីតាមីនខេ៖ ៣% នៃDV
ពិសេសជាងនេះទៅទៀត វីតាមីនសេ ដើរតួជាអង់ទីអុកស៊ីដង់ ដើម្បីបន្សាបសមាសធាតុបង្កគ្រោះថ្នាក់ ដែលហៅថារ៉ាឌីកាលសេរី និងការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺ។
ផ្លែប៉ោមក៏ជាប្រភពដ៏អស្ចារ្យនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដូចជា quercetin, អាស៊ីត caffeic, និង epicatechin។
*គាំទ្រដល់សុខភាពបេះដូង
ការសិក្សាបានបង្ហាញថា ការញ៉ាំផ្លែប៉ោមច្រើន អាចត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃមួយចំនួនរួមទាំងជំងឺបេះដូង ។
ជាការពិត ការសិក្សាមួយលើមនុស្សពេញវ័យជាង ២០.០០០នាក់ បានរកឃើញថា ការទទួលទានផ្លែឈើ និងបន្លែដែលមានបរិមាណខ្ពស់រួមទាំងផ្លែប៉ោម ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ នេះអាចបណ្តាលមកពីវត្តមាននៃសារជាតិ flavonoids ដែលត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងផ្លែប៉ោម ដែលជាសមាសធាតុអាចកាត់បន្ថយការរលាក និងការពារសុខភាពបេះដូង។
ផ្លែប៉ោម ក៏ផ្ទុកទៅដោយជាតិសរសៃរលាយផងដែរ ដែលអាចជួយកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម និងកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុល ដែលកត្តាទាំងពីរនេះ គឺជាកត្តាហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូ។
*មានផ្ទុកសមាសធាតុប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក
ផ្លែប៉ោមមានផ្ទុកនូវសមាសធាតុជាច្រើនដែលអាចជួយការពារការកកើតជំងឺមហារីករួមមាន សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងសារជាតិ flavonoids។
យោងទៅតាមការពិនិត្យឡើងវិញនៃការសិក្សាចំនួន ៤១ ការទទួលទានផ្លែប៉ោមក្នុងបរិមាណខ្ពស់ ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺមហារីកសួត។
ការសិក្សាមួយទៀត បានសង្កេតឃើញពីការរកឃើញស្រដៀងគ្នានេះដែរ ដោយរាយការណ៍ថា ការញ៉ាំផ្លែប៉ោមច្រើនត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ។
ការស្រាវជ្រាវផ្សេងទៀតបានបង្ហាញថា បបអាហារដែលសំបូរទៅដោយផ្លែឈើ និងបន្លែអាចការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកក្រពះ ពោះវៀនធំ សួត មាត់ ធ្មេញ និងបំពង់អាហារ ។
ទោះយ៉ាងណាការស្រាវជ្រាវបន្ថែម គឺចាំបាច់ ដើម្បីវាយតម្លៃពីផលប៉ះពាល់ ដែលអាចកើតមានរបស់ផ្លែប៉ោម និងកំណត់ថា តើកត្តាផ្សេងទៀតអាចពាក់ព័ន្ធបានដែរឬទេ។
*អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពផ្សេងទៀត
ផ្លែប៉ោមក៏ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពជាច្រើនទៀត ដែលអាចជួយធ្វើឱ្យគ្រូពេទ្យនៅឆ្ងាយបាន៖
.គាំទ្រដល់ការសម្រកទម្ងន់: ដោយសារតែមាតិកាជាតិសរសៃរបស់ពួកគេផ្លែប៉ោមត្រូវបានបង្ហាញ ដើម្បីលើកកម្ពស់អារម្មណ៍ឆ្អែតកាត់បន្ថយការទទួលទានកាឡូរី និងបង្កើនការសម្រកទម្ងន់។
.ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវសុខភាពឆ្អឹង: ការសិក្សាអំពីមនុស្ស សត្វ និងបំពង់សាកល្បង បានរកឃើញថា ការញ៉ាំផ្លែឈើច្រើនអាចទាក់ទងនឹងការកើនឡើងដង់ស៊ីតេរ៉ែឆ្អឹង និងបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺពុកឆ្អឹង។
.លើកកម្ពស់មុខងារខួរក្បាល: ការសិក្សាពីសត្វបានបង្ហាញថា ការញ៉ាំផ្លែប៉ោមអាចជួយកាត់បន្ថយស្ត្រេសអុកស៊ីតកម្ម ការពារការធ្លាក់ចុះនៃខួរក្បាល និងរោគសញ្ញាយឺតនៃភាពចាស់។
.ការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺហឺត: ការសិក្សាបានបង្ហាញថា ការទទួលទានផ្លែប៉ោមកាន់តែច្រើនអាចត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺហឺត។
.កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម: យោងទៅតាមាការពិនិត្យដ៏ធំមួយការញ៉ាំផ្លែប៉ោមមួយផ្លែក្នុងមួយថ្ងៃត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ ចំនួន ២៨ ភាគរយ បើធៀបនឹងការមិនបរិភោគផ្លែប៉ោមទាល់តែសោះ។
*ការធ្លាក់ចុះសក្តានុពល
ការទទួលទានផ្លែប៉ោមរាល់ថ្ងៃទំនងជាមិនប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកឡើយ។ ទោះយ៉ាងណាការទទួលទានផ្លែប៉ោមច្រើនពេកជារៀងរាល់ថ្ងៃអាចរួមចំណែកដល់បញ្ហារំលាយអាហារ៕