អាហារនិងភ្នែករបស់អ្នក
មនុស្សប្រហែល ២៥០លាននាក់នៅជុំវិញពិភពលោកបាត់បង់ភ្នែកពីកម្រិតស្រាលទៅធ្ងន់ធ្ងរ។ តើអ្នកដឹងទេថាសុខភាពភ្នែករបស់អ្នកមានទំនាក់ទំនងផ្ទាល់ជាមួយសុខភាពបេះដូង និងសរសៃឈាម? អ្វីដែលអ្នកញ៉ាំ និងភេសជ្ជៈអាចមានឥទ្ធិពលយូរអង្វែងទាំងសុខភាពសរសៃឈាមបេះដូង និងភ្នែករបស់អ្នក។
នំប៉័ងនិងប៉ាស្តា
អ្នកស្រាវជ្រាវបានភ្ជាប់កាបូអ៊ីដ្រាតសាមញ្ញដូចជាអាហារដែលត្រូវបានគេរកឃើញនៅក្នុងនំប៉័ងពណ៌ស និងប៉ាស្តា ដែលមានឱកាសខ្ពស់ធ្វើឲភ្នែកចុះខ្សោយ ទាក់ទងនឹងអាយុជាហេតុនាំឱ្យបាត់បង់ភ្នែកចំពោះមនុស្សវ័យចំណាស់។ មូលហេតុ៖ រាងកាយរបស់អ្នករំលាយកាបូនប្រភេទនេះយ៉ាងលឿន។ នេះបណ្តាលឱ្យកើនឡើងជាតិស្ករក្នុងឈាម។ ដើម្បីបងា្ករបញ្ហានេះអ្នកជំនាញខាងសុខភាពណែនាំថាអ្នកគួរប្តូរនំបុ័ងស និងប៉ាស្តាព ទៅជាគ្រាប់ធញ្ញជាតិវិញ។
សាច់កែច្នៃ
សាច់កែច្នៃ ត្រូវបានផ្ទុកដោយសូដ្យូម។ ការឡើងអំបិលនេះអាចនាំឱ្យមានសម្ពាធឈាមខ្ពស់ (លើសឈាម)។ ចំពោះសុខភាពភ្នែករបស់អ្នកអាចបណ្តាលឱ្យ:
.ការឡើងសម្ពាធឈាមខ្ពស់ ការខូចសរសៃឈាម ដែលបណ្តាលឱ្យភ្នែកព្រិល ឬខូចភ្នែកតែម្តង
.Choroidopathy ដែលជាការបង្កើតសារធាតុរាវនៅខាងក្រោម រ៉េទីណា
.ជំងឺសរសៃប្រសាទដែលជាការស្ទះនៃលំហូរឈាម ដែលសម្លាប់សរសៃប្រសាទ និងបណ្តាលឱ្យពិការភ្នែក។
ព្យាយាមដាក់កម្រិតជាតិសូដ្យូមរបស់អ្នកឱ្យបាន ២.៣០០មីលីក្រាម ឬតិចជាងនេះក្នុងមួយថ្ងៃ។
.អាហារចៀន ឫបំពង
អាហារបំពង ដែលចម្អិនក្នុងខ្លាញ់អាចបង្កើនកំរិតកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់របស់អ្នក និងអាចបណ្តាលអោយមានជំងឺបេះដូង ដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល និងទឹកនោមផ្អែមប្រភេទ ២ ។ ពួកគេក៏បង្កើតម៉ូលេគុលហៅថារ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលអាចបំផ្លាញនិងសម្លាប់កោសិកា។ ទាំងអស់នេះភ្ជាប់ទៅនឹងជំងឺភ្នែក – ជំងឺ AMD និងជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងរ៉ាឌីកាល់សេរី ដោយការបរិភោគផ្លែឈើនិងផ្លែឈើ ដែលសំបូរទៅដោយវីតាមីន C ដូចជាផ្លែក្រូច ប៉េងប៉ោះ និងម្ទេសកណ្ដឹងក្រហម។
.ប្រេងចម្អិនអាហារ
ការសិក្សាប្រវត្តិសាស្ត្រមួយកាលពី ៣០ ឆ្នាំមុនបានផ្សារភ្ជាប់អាស៊ីតលីណូឡិកច្រើនពេកដែលជាប្រភេទខ្លាញ់មិនឆ្អែតដែលមានឱកាសខ្ពស់នៃជំងឺ AMD។ អ្នកអាចរកវានៅក្នុងប្រេងចម្អិនទាំងនេះ៖
.Safflower
.ផ្កាឈូករ័ត្ន
.ពោត
.សណ្តែកសៀង
.ល្ង ។
អ្នកជំនាញផ្នែកសុខភាពណែនាំឱ្យចម្អិនប្រេង ដែលមានជាតិខ្លាញ់តិចជាង ៤ ក្រាមក្នុងមួយស្លាបព្រា។ នៅឱ្យឆ្ងាយពីប្រេងដែលមានជាតិអ៊ីដ្រូសែន និងខ្លាញ់ឆ្លងកាត់។
.ប៊័រធ្វើពីប្រេងរុក្ខជាតិ
វាត្រូវបានផលិតដោយប្រេងបន្លែ ដូច្នេះវាមានខ្លាញ់មិនល្អ។ រឿងទាំងអស់ ដែលបានពិចារណា វាអាចល្អសម្រាប់អ្នកជាងប៊័រ។ ប៉ុន្តែប៊័រធ្វើពីប្រេងរុក្ខជាតិខ្លះក៏មានខ្លាញ់ឆ្លងកាត់ផងដែរ ដែលបង្កើនកម្រិតកូលេស្តេរ៉ុលរបស់អ្នកនិងឱកាសនៃជំងឺបេះដូង និងបញ្ហាភ្នែក។
.អាហារវេចខ្ចប់ ឫកំប៉ុងឫដប
អាហារដែលវេចខ្ចប់ ឫដាក់កំប៉ុង ឫដប – ដូចជាស៊ុប ទឹកជ្រលក់ប៉េងប៉ោះ និងទំនិញកំប៉ុង – ជារឿយៗមានបរិមាណសូដ្យូមខ្ពស់រហូតដល់ ៧៥% នៃបរិមាណដែលបានស្នើ។ ការទទួលទានអាហារទាំងនេះតិចអាចជួយកាត់បន្ថយឱកាសនៃជំងឺលើសឈាម និងបញ្ហាភ្នែកដែលទាក់ទង។ នៅពេលអ្នកទិញទំនិញសូមរកមើលអាហារដែលអ្នកចូលចិត្ត។ បន្ថែមគ្រឿងទេស និងឱសថផ្ទាល់ខ្លួនរបស់អ្នកសម្រាប់ជម្រុញរសជាតិធម្មជាតិ។
.ភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករ ឫផ្អែម
សូដា ភេសជ្ជៈកីឡា និងថាមពល ទឹកក្រូចឆ្មា និងភេសជ្ជៈមានជាតិផ្អែមផ្សេងៗទៀត ពោរពេញទៅដោយជាតិស្ករ – ពេលខ្លះ ៧ ទៅ ១០ ស្លាបព្រា។ វាក៏ជាប្រភពនៃកាឡូរីលេខមួយ និងបន្ថែមជាតិស្ករនៅក្នុងរបបអាហារ។ ស្ករទាំងអស់នោះ អាចជួយបង្កើនអត្រានៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ និងជំងឺបេះដូង។ នេះអាចនាំឱ្យមានស្ថានភាពភ្នែក ដែលទាក់ទងដូចជាជំងឺទឹកនោមផ្អែម និង AMD។ ទឹក គឺជាការភ្នាល់ដ៏ល្អបំផុតសម្រាប់ភេសជ្ជៈដែលមានសុខភាពល្អ។
.ត្រី និងសិប្បីសត្វ
យើងភាគច្រើនគ្មានហេតុផលព្រួយបារម្ភអំពីបារតនៅក្នុងត្រី និងសិប្បីសត្វ ក្នុងកម្រិតមធ្យមទេ។ ប៉ុន្តែនៅកម្រិតខ្ពស់និងសម្រាប់ក្រុមមនុស្សមួយចំនួនវាអាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាសុខភាពធ្ងន់ធ្ងររួមទាំងការខូចខាតភ្នែកផងដែរ។ អ្នកជំនាញផ្នែកសុខភាពនិយាយថាស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ អ្នកដែលកំពុងបំបៅកូន ឬមានបំណងពរពោះ គួរតែនៅជាប់ជាមួយត្រី និងសំបកខ្យងសិប្បីសត្វ ៨-១២ អោន រៀងរាល់សប្តាហ៍។
.គ្រឿងស្រវឹង
គ្រឿងស្រវឹង គឺជាអ្វីមួយដែលអ្នកជំនាញភ្ជាប់ទៅនឹងជំងឺភ្នែក។ ការសេពគ្រឿងស្រវឹងច្រើនពេកអាចបណ្តាលឱ្យមានជំងឺភ្នែកឡើងបាយនៅអាយុមុន។
.ជាតិកាហ្វេអ៊ីន
ជាតិកាហ្វេអ៊ីននៅក្នុងកាហ្វេ ឬតែពេលព្រឹករបស់អ្នក អាចបង្កើនសម្ពាធនៅខាងក្នុងភ្នែករបស់អ្នក ឬសម្ពាធក្នុងពោះវៀន។ ការសិក្សាបង្ហាញថា សម្ពាធនេះកើនឡើងចំពោះអ្នកដែលមានជំងឺដក់ទឹកក្នុងភ្នែក ឬលើសឈាម (OHT) ដែលមានជាតិកាហ្វេអ៊ីន។ IOP ខ្ពស់ពេកអាចបណ្តាលឱ្យបាត់បង់ភ្នែក និងពិការភ្នែក៕