ជំងឺទឹកនោមផ្អែម គឺជាស្ថានភាពមួយដែលរាងកាយមិនមានអាំងស៊ុយលីនគ្រប់គ្រាន់ ឬមិនប្រើអាំងស៊ុយលីន ដូចអ្វីដែលគេគួរតែធ្វើ។ អាំងស៊ុយលីន គឺជាអរម៉ូនដែលជួយគ្លុយកូស ឬស្ករចូលក្នុងកោសិការរបស់រាងកាយ។ ប្រសិនបើរាងកាយរបស់អ្នកមិនបង្កើត ឬប្រើអាំងស៊ុយលីនត្រឹមត្រូវទេ ស្ករអាចកកកុញនៅក្នុងឈាមរបស់អ្នក។
មនុស្សមួយចំនួនលេបថ្នាំ ដើម្បីគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់ពួកគេ ប៉ុន្តែអ្នកខ្លះទៀតគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាមខ្ពស់ជាមួយនឹងការធ្វើលំហាត់ប្រាណ និងរបបអាហារដែលមានសុខភាពល្អ។
ទោះបីជាផ្លែឈើជាទូទៅជាផ្នែកមួយនៃរបបអាហារ ដែលមានសុខភាពល្អក៏ដោយ ក៏ផ្លែឈើខ្លះមានជាតិស្ករធម្មជាតិខ្ពស់ ដូច្នេះការញ៉ាំច្រើនពេកមិនល្អសម្រាប់ជាតិស្ករក្នុងឈាមទេ។ អ្នកអាចសួរថា តើខ្ញុំអាចញ៉ាំល្ហុង ដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមបានទេ?
នេះជាអ្វីដែលអ្នកត្រូវដឹងអំពីផ្លែល្ហុង និងទឹកនោមផ្អែម។
.ផ្លែល្ហុងនិងទឹកនោមផ្អែម
ផ្លែឈើ មានរសជាតិផ្អែមតាមធម្មជាតិ ហើយចាប់តាំងពីទទួលទានជាតិស្ករ ប៉ះពាល់ដល់កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម មនុស្សមួយចំនួនអាចគិតថាផ្លែឈើមិនមានកំណត់។ ប៉ុន្តែផ្លែឈើពិតជាផ្នែកមួយនៃរបបអាហារ ដែលមានសុខភាពល្អ ហើយវាមិនអីទេក្នុងការបរិភោគក្នុងកំរិតមធ្យម។
ដំណឹងល្អគឺថា ល្ហុងមានសុវត្ថិភាពក្នុងការបរិភោគប្រសិនបើអ្នកកំពុងរស់នៅជាមួយជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ល្ហុងស្រស់មួយពែងមានផ្ទុកជាតិស្ករប្រហែល ១១ ក្រាម។
.សន្ទស្សន៍គ្លីសេរីន
លើសពីនេះទៀត ល្ហុងទទួលបានពិន្ទុ ៦០ នៅលើសន្ទស្សន៍គ្លីសេរីន (GI) ដូច្នេះ វាមិនបង្កើនជាតិស្ករក្នុងឈាមលឿនពេកទេ។ សន្ទស្សន៍គ្លីសេរីន គឺជាតម្លៃដែលត្រូវបានកំណត់ចំពោះអាហារផ្សេងៗគ្នា ដែលបង្ហាញថា តើអាហារដែលបានផ្តល់ឱ្យបង្កើនជាតិស្ករក្នុងឈាមលឿនកម្រិតណា។
.អត្ថប្រយោជន៍សក្តានុពល
ផ្លែល្ហុង មិនត្រឹមតែជាជំរើសល្អសំរាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប៉ុណ្ណោះទេ ដោយសារតែវាមាន GI មធ្យម។ ការបរិភោគល្ហុងក៏អាចធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមថយចុះដែរ។
យោងតាមរបាយការណ៍ខ្លះ ល្ហុងអាចមានឥទ្ធិពលជាតិស្ករក្នុងឈាមលើរាងកាយ។ ផ្លែឈើ មានផ្ទុកសារជាតិ flavonoids ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មធម្មជាតិ ដែលអាចជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម៕