១.ទឹកផ្លែឈើ
ជាតិសរសៃដែលមាននៅក្នុងផ្លែឈើទាំងមូលជួយអ្នក ធ្វើឱ្យឈាមរបស់អ្នកមានថាមពល។ បើគ្មានជាតិសរសៃនោះអ្នកគ្រាន់តែផឹកទឹកស្ករ ដែលមានជីវជាតិដែលអាចធ្វើឱ្យអ្នកឆាប់ខឹង – ហើយធ្វើឱ្យអ្នកធ្លាក់ចុះកាន់តែលឿន។ ដែលអាចធ្វើឱ្យអ្នកឃ្លាន និងខឹង។ នោះនឹងមិនជួយដល់ការថប់បារម្ភ និងការធ្លាក់ទឹកចិត្តទេ។ ចូរបរិភោគផ្លែឈើរបស់អ្នកទាំងមូល។ នៅពេលអ្នកស្រេកទឹកចូរផឹកទឹក។
២.សូដាធម្មតា
វាជា ទឹកផ្លែឈើ ដែលពោរពេញដោយជាតិស្ករឈាម ដែលមិនមានជីវជាតិនោះទេ។ ភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករដូចជាសូដាក៏មានទំនាក់ទំនងផ្ទាល់ទៅនឹងការធ្លាក់ទឹកចិត្តដែរ។
៣.របបអាហារសូដា
គ្មានជាតិស្ករទេ ដូច្នេះគ្មានបញ្ហាទេមែនទេ? មិនពិត។ អ្នកប្រហែលជាមិនមានបញ្ហាថាមពល ដែលកើតឡើងដោយមានជាតិស្ករច្រើននោះទេ ប៉ុន្តែសូដារបបអាហារអាចធ្វើឱ្យអ្នកធ្លាក់ទឹកចិត្ត។ តាមពិតវាអាចធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ស្រងាកចិត្តជាងសូដាដែលមានជាតិស្ករ។ ជាតិកាហ្វេអ៊ីនច្រើនពេកដែលមានក្នុងសូដា អាចអាក្រក់សម្រាប់ការថប់បារម្ភផងដែរ។
៤.នំបុ័ងអាំង
នំប៉័ងអាំង ដែលម្សៅពណ៌ស ត្រូវបានកែច្នៃយ៉ាងខ្លាំង ធ្វើឱ្យមានជាតិស្ករក្នុងឈាមភ្លាមៗបន្ទាប់ពីអ្នកបរិភោគវា។ នោះអាចបណ្តាលឱ្យមានថាមពល និងការគាំងដែលអាចមិនល្អសម្រាប់ការថប់បារម្ភ និងការធ្លាក់ទឹកចិត្ត។
៥.ទឹកប៉េងប៉ោះ
វាភាគច្រើនជាប៉េងប៉ោះមែនទេ? មែនហើយ វាមានស្ករច្រើនណាស់ គឺ បួនក្រាមក្នុងមួយស្លាបព្រា។ ហើយវត្ថុ “ពន្លឺ” អាចមានជាតិផ្អែមសិប្បនិម្មិត ដែលអាចត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការថប់បារម្ភ និងការធ្លាក់ទឹកចិត្ត។ សាកល្បងសាឡាដប៉េងប៉ោះដែលផលិតនៅផ្ទះជំនួសវិញ។
៦.កាហ្វេ
ប្រសិនបើអ្នកមិនធ្លាប់ប្រើវាទេ ជាតិកាហ្វេអ៊ីន ដែលមាននៅក្នុងវាអាចធ្វើឱ្យអ្នកវិលវល់ និងភ័យ។ វាក៏អាចរំខានដល់ការគេងដែរ។ ក៏មិនជួយសម្រួលដល់ការថប់បារម្ភ ឬធ្លាក់ទឹកចិត្តដែរ។ ប៉ុន្តែ ការបញ្ឈប់ទទួលទានកាហ្វេអ៊ីនអាចធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍មិនល្អផងដែរ។ ប្រសិនបើអ្នកគិតថាវាធ្វើអោយអ្នកមានបញ្ហា សូមកាត់បន្ថយជាតិកាហ្វេអ៊ីនចេញពីរបបអាហាររបស់អ្នកបន្តិចម្តងៗ។
៧.ភេសជ្ជៈថាមពល
វាអាចបណ្តាលឱ្យចង្វាក់បេះដូងខុសធម្មតា ការថប់បារម្ភ និងបញ្ហាដំណេក។ ភេសជ្ជៈទាំងនេះច្រើនតែផ្ទុកស្ករ ឬជាតិផ្អែមសិប្បនិម្មិតផងដែរ។ ផឹកទឹកប្រសិនបើអ្នកស្រេកទឹក។
៨.សុរា
សូម្បីតែបន្តិចបន្តួចក៏អាចធ្វើអោយដំណេករបស់អ្នករអាក់រអួលដែរ។ ការសម្រាកមិនគ្រប់គ្រាន់ អាចបង្កើនការថប់បារម្ភ និងបណ្តាលឱ្យធ្លាក់ទឹកចិត្ត។
៩.ស្ករសម្រាប់លាបលើនំ
វាផ្ទុកផងដែរនូវជាតិខ្លាញ់ឆ្លងកាត់ ប្រហែល ២ ក្រាមក្នុងមួយពេល។ ពួកគេទាក់ទងនឹងជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត។ ពួកគេក៏មាននៅក្នុងអាហារចៀន នំភីហ្សា នំឃុកឃី និងនំគ្រែកឃឺផងដែរ។ ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំខ្លាញ់ចូរធ្វើឱ្យវាក្លាយជាប្រភេទ “ល្អ” ដែលអ្នកទទួលបានពីអាហារដូចជាត្រី ប្រេងអូលីវ គ្រាប់ និងផ្លែបឺរ។ អ្នកទាំងនោះអាចលើកអារម្មណ៍អ្នក។
១០.ទឹកស៊ីអ៊ីវ
បន្ថែមពីលើនំប៉័ង មី និងនំផ្សេងៗដែលធ្វើពីម្សៅ វាក៏មាននៅក្នុងអាហារដែលបានរៀបចំទុកមុនដូចជា ទឹកស៊ីអ៊ីវ។ វាក៏អាចធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍អន់ថយ និងមិនល្អ ។
១១.អាហារកែច្នៃ
ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំសាច់កែច្នៃ អាហារចៀន អាហារធញ្ញជាតិ ស្ករគ្រាប់ នំធ្វើពីម្សៅ និងផលិតផលទឹកដោះគោមានជាតិខ្លាញ់ច្រើន អ្នកទំនងជាមានការថប់បារម្ភ និងធ្លាក់ទឹកចិត្ត។
១២.នំដូណាត់
នំដូណាត់មានប្រភេទជាតិខ្លាញ់ខុសទាំងអស់ ម្សៅពណ៌សព្រិល ដែលមានជាតិសរសៃតិចតួច និងបន្ថែមស្ករច្រើន៕