ការបរិភោគបន្លែប្រភេទខ្ទឹម ដូចជាខ្ទឹមស និងខ្ទឹមបារាំង ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកមួយចំនួនរួមមាន ក្រពះ និងពោះវៀនធំ។
ការពិនិត្យឡើងវិញលើការសិក្សាចំនួន ២៦ បានបង្ហាញថា អ្នកដែលទទួលទានបន្លែប្រភេទខ្ទឹម ច្រើនបំផុត គឺមាន ២២ ភាគរយ ហាក់ដូចជាមិនសូវត្រូវបានគេធ្វើរោគវិនិច្ឆ័យឃើញថា មានជំងឺមហារីកក្រពះ ជាងអ្នកដែលទទួលទានបរិមាណតិចបំផុត។
ម្យ៉ាងវិញទៀត ការពិនិត្យលើការសិក្សាចំនួន ១៦ លើមនុស្សចំនួន ១៣.៣៣៣នាក់បានបង្ហាញថា អ្នកចូលរួមដែលទទួលទានខ្ទឹមបារាំងខ្ពស់បំផុត មានការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនធំដល់ទៅ ១៥ ភាគរយ បើប្រៀបធៀបទៅនឹងអ្នកដែលមានបរិមាណទទួលទានទាបបំផុត។
លក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកទាំងនេះ ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងសមាសធាតុស្ពាន់ធ័រ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម flavonoid ដែលត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងបន្លែប្រភេទខ្ទឹម។
ជាឧទាហរណ៍ ខ្ទឹមបារាំង ផ្តល់នូវខ្ទឹមបារាំង A ដែលជាសមាសធាតុ មានផ្ទុកស្ពាន់ធ័រដែលត្រូវបានបង្ហាញថាបន្ថយការលូតលាស់ដុំសាច់ និងបន្ថយការរីករាលដាលនៃជំងឺមហារីកក្រពេញអូវែ និងសួតនៅក្នុងការសិក្សាបំពង់សាកល្បង។
ខ្ទឹមបារាំង ក៏មានផ្ទុកសារជាតិ fisetin និង quercetin, សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម flavonoid ដែលអាចទប់ស្កាត់ការលូតលាស់ដុំសាច់ផងដែរ៕