នៅពេលអ្នកស្រាវជ្រាវពិនិត្យមើល អ្នកដែលទទួលទានអាហារមានជាតិស្ករខ្ពស់ ភេសជ្ជៈ ទឹកផ្លែឈើ និងការការពារពួកគេ ក៏រកឃើញការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺសសៃឈាមបេះដូង (Cardiovascular Disease – CVD) និងអត្រាមរណភាពទោះបីជាក្រុមនេះមានសកម្មភាពរាងកាយ និងមិនសូវជក់បារីឬធាត់ លើសឈាម ទឹកនោមផ្អែម ឬកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ក៏ដោយ បើប្រៀបធៀបទៅនឹងមនុស្ស ដែលមិនបានបរិភោគរបបអាហារនេះ។
ពួកគេក៏បានរកឃើញថាស្ត្រី ដែលមានអាយុតិចជាង ៦០ ឆ្នាំ ឬអ្នកដែលមានជំងឺធាត់មានហានិភ័យនៃជំងឺ CVD ខ្ពស់ ប្រសិនបើពួកគេញ៉ាំអាហារផ្អែមក្នុងកម្រិតខ្ពស់។
ការទទួលទានអាហារដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់ បណ្តាលឱ្យមានកាឡូរីទទេ។ កាឡូរីទទេ អាចបណ្តាលឱ្យឡើងទម្ងន់ ហើយទម្ងន់លើស គឺជាហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។ ជាតិស្ករច្រើនពេក ក៏អាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម ដែលត្រូវបានគេដឹងថាបង្កើនហានិភ័យជំងឺ CVD ។
ស្ករដែលបានបន្ថែម គឺអាចមកពីទឹកផ្លែឈើ ភេសជ្ជៈ តែទឹកកក ទឹកក្រូចឆ្មា និងសូដា។ ជាជាងមានភេសជ្ជៈបែបនេះ សូមជ្រើសរើសយកស្ករ ដែលគ្មានជាតិស្ករ ឬទឹកផ្អែម ជាមួយនឹងផ្លែឈើស្រស់។
ប្រសិនបើអ្នកកំពុងចង់ញ៉ាំអ្វីដែលផ្អែម បន្ទាប់ពីទទួលទានអាហារពេលល្ងាច សូមព្យាយាមបរិភោគផ្លែឈើត្រជាក់ ឬជ្រើសរើសយកទឹកដោះគោជូរជំនួសវិញ៕