ការស្រាវជ្រាវថ្មីមួយបានបង្ហាញថា ការផឹកភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករច្រើនពេក អាចជាការស្តីបន្ទោសយ៉ាងហោចណាស់សម្រាប់ស្ត្រី។
ស្ត្រីដែលផឹកភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករតិចជាងពីរកែវ ឬច្រើនដូចជាសូដា ភេសជ្ជៈផ្លែឈើ ឬភេសជ្ជៈកីឡា និងភេសជ្ជៈថាមពលក្នុងមួយថ្ងៃមានហានិភ័យទ្វេដងនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺមហារីកពោះវៀនមុនអាយុ ៥០ ឆ្នាំ បើធៀបនឹងស្ត្រីដែលទទួលទានជាតិស្ករតិច ឬច្រើនក្នុងមួយសប្តាហ៍។
ការទទួលទានភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករ ច្រើននៅពេលពេញវ័យ ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺនេះ សូម្បីតែអ្នកស្រាវជ្រាវបានគ្រប់គ្រងកត្តាដទៃទៀត ដែលអាចប៉ះពាល់ដល់ហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ ដូចជាប្រវត្តិគ្រួសារ។ ហានិភ័យនេះ កាន់តែខ្លាំងនៅពេលដែលស្ត្រីទទួលទានសូដា និងភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករដទៃទៀតក្នុងវ័យជំទង់។
ការស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថា រាល់ការបម្រើមនុស្សពេញវ័យជារៀងរាល់ថ្ងៃ ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺមហារីកពោះវៀន ១៦% ប៉ុន្តែនៅពេលដែលស្ត្រីមានអាយុពី ១៣ ទៅ ១៨ ឆ្នាំ ភេសជ្ជៈនីមួយៗត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការកើនឡើងហានិភ័យ ៣២ ភាគរយនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺមហារីកពោះវៀនមុនអាយុ ៥០ ឆ្នាំ។
ប៉ុន្តែ ការស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថា ការជំនួសភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករជាមួយភេសជ្ជៈមានជាតិកាហ្វេអ៊ីន ឬទឹកដោះគោត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការថយចុះហានិភ័យពីការវិវត្តទៅជាជំងឺមហារីកពោះវៀនធំពី ១៧ ទៅ ៣៦% មុនអាយុ ៥០ ឆ្នាំ។
ការស្រាវជ្រាវថ្មីមិនត្រូវបានបង្កើតឡើង ដើម្បីនិយាយពីរបៀបផឹកភេសជ្ជៈជាតិស្ករធ្វើឱ្យគ្រោះថ្នាក់ជំងឺមហារីកពោះវៀនធំកើនឡើងនោះទេ ប៉ុន្តែទ្រឹស្តីមួយចំនួនមាន។ អ្នកដែលទទួលទានភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករច្រើន អាចធាត់លើសទម្ងន់ ឬធាត់ និងមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ ដែលទាំងអស់នេះអាចបង្កហានិភ័យដល់ជំងឺមហារីកពោះវៀនធំដំបូង៕