ជំងឺសសៃឈាមបេះដូងកើនឡើងជាលំដាប់មកទល់សព្វថ្ងៃនេះ ហើយកត្តាហានិភ័យចម្បងមួយនៃជំងឺនេះបណ្ដាលមកពីការកើនឡើងនូវកូឡេស្តេរ៉ូលខ្ពស់ក្នុងឈាម។ ប៉ុន្តែកុំបារម្ភ! ក៏ព្រោះអ្នកអាចបញ្ចុះកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូលដោយគ្រាន់តែផ្លាស់ប្ដូរទម្លាប់មួយចំនួន។ ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីគន្លឹះងាយៗជួយទប់ស្កាត់កាត់បន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូលមិនល្អ ៖
១. ខ្ទឹមស
មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុ allicin ដែលជួយទប់ស្កាត់ ក៏ដូចជាកាត់បន្ថយកម្រិតនៃកូឡេស្តេរ៉ូលមិនល្អក្នុងឈាមបានយ៉ាងប្រសើរ។ បន្ថែមពីនេះខ្ទឹមសជួយរក្សាសុខភាពសសៃឈាមបេះដូងល្អប្រសើរ ដោយវាមានផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងការរលាកដែលជួយកាត់បន្ថយបញ្ហារលាកផ្សេងៗក្នុងសសៃឈាម ក៏ដូចជាកម្រិតនៃកូឡេស្តេរ៉ូលមិនល្អ ព្រមទាំងទប់ស្កាត់ការបំផ្លាញដល់ជញ្ចាំងខាងក្នុងនៃសសៃឈាមផងដែរ។ អ្វីដែលអ្នកត្រូវធ្វើ គឺគ្រាន់តែរួមបញ្ចូលខ្ទឹមសក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃជាការស្រេច។
២. គ្រាប់ជី
មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្កា ៣ ដែលជួយបញ្ចុះកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូលមិនល្អ ព្រមទាំងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺសសៃឈាមបេះដូង។ អ្វីដែលអ្នកត្រូវធ្វើ គឺគ្រាប់តែទទួលទានគ្រាប់ជី ១ស្លាបព្រាបាយដោយអាចបន្ថែមក្នុងភេសជ្ជៈផ្សេងៗ។
៣. វីតាមីន
វីតាមីន B3, វីតាមីន E និងវីតាមីន C អាចជួយកាត់បន្ថយកម្រិតនៃកូឡេស្តេរ៉ូលមិនល្អបានយ៉ាងប្រសើរ។ អាហារដែលជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃវីតាមីនទាំងនេះរួមបញ្ចូលទាំងផ្លែក្រូច, ក្រូចឆ្មារ, បន្លែបៃតង, សាច់មាន់, ផ្សិត, ត្រីធូណា, គ្រាប់អាល់ម៉ុន និងដំឡូងផ្អែម។ ក្នុងករណីចង់ប្រើប្រាស់ថ្នាំគ្រាប់វីតាមីន អ្នកចាំបាច់ត្រូវពិគ្រោះជាមួយគ្រពេទ្យជាមុនសិន។
៤. ប្រេងដូង
ប្រេងដូង គឺល្អណាស់សម្រាប់បង្កើនកម្រិតនៃកូឡេស្តេរ៉ូលល្អក្នុងឈាម។ ជាលទ្ធផលបន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូលមិនល្អ និងការពារបេះដូងពីបញ្ហាដោយជួយរក្សាទម្ងន់រាងកាយត្រឹមត្រូវ។ អ្វីដែលអ្នកត្រូវធ្វើ គឺគ្រាន់តែរួមបញ្ចូលក្នុងអាហារផ្សេងៗក្នុងកម្រិតមធ្យម ឬអ្នកទទួលទានប្រេងដូង ១ស្លាបព្រាបាយរាល់ព្រឹក។ ដើម្បីជាការប្រសើរ ចូរជ្រើសរើសទទួលទានប្រេងដូងធម្មជាតិ។
៥. តែបៃតង
ការទទួលទានតែបៃតងជាប្រចាំ គឺល្អណាស់សម្រាប់បញ្ចុះកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូលមិនល្អដែលឡើងខ្ពស់ដោយរំញោចការផលិតកូឡេស្តេរ៉ូលល្អ។ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម epigallocatechin gallate (EGCG) ក្នុងតែបៃតងក៏ជួយទប់ស្កាត់កូឡេស្តេរ៉ូលក្នុងអាហារពីការហូរចូលក្នុងលំហូរឈាមផងដែរ។ ជាលទ្ធផលទប់ស្កាត់បញ្ហាស្ទះសសៃឈាម។ អ្វីដែលអ្នកត្រូវធ្វើ គឺគ្រាន់តែឆុងតែបៃតង ១ស្លាបព្រាកាហ្វេជាមួយទឹកក្ដៅ ១ពែងសម្រាប់រយៈពេល ៥នាទី សឹមត្រងកាកចេញ។ បន្ថែមទឹកឃ្មុំចូលបន្តិច សឹមទទួលទានឱ្យទាន់ក្ដៅឧណ្ហៗ។ អ្នកអាចទទួលទានឱ្យបាន ៣ដងជាប្រចាំ។
៦. យ៉ាអួរ
មានផ្ទុកសារធាតុប្រូបាយអូទិកដែលជួយបង្កើនបាក់តេរីល្អក្នុងពោះវៀនសម្រួលសុខភាពប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។ ជាលទ្ធផលជួយកាត់បន្ថយកម្រិតនៃកូឡេស្តេរ៉ូលមិនល្អតាមបែបធម្មជាតិ។ អ្វីដែលអ្នកត្រូវធ្វើ គឺគ្រាន់តែទទួលទានយ៉ាអួរប្រូបាយអូទិក ១ចានគោមរាល់ថ្ងៃ។
៧. ទឹកផ្លែក្រូចថ្លុងស្រស់
ផ្លែឈើនេះមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីន និងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងៗជាច្រើនទៀតរួមបញ្ចូលទាំងវីតាមីន C, ជាតិសសៃ, ម៉ាញ៉េស្យូម និងប៉ូតាស្យូម ជួយកាត់បន្ថយកូឡស្តេរ៉ូលមិនល្អគួរឱ្យកត់សម្គាល់។ អ្វីដែលអ្នកត្រូវធ្វើ គឺគ្រាន់តែទទួលទានទឹកផ្លែក្រូចថ្លុងស្រស់ ១កែវឱ្យបានពី ១ ទៅ ២ដងក្រោយពេលអាហារ។
កំណត់សម្គាល់៖ នេះជាអត្ថបទស្រាវជ្រាវដែលមានបំណងផ្តល់ជូននូវព័ត៌មាន និងចែករំលែកចំណេះដឹង មិនមែនសម្រាប់ជំនួសឱ្យការព្យាបាលដោយគ្រូពេទ្យជំនាញតែម្ដងឡើយ។ វេបសាយសុខភាព Health.com.kh មិនទទួលខុសត្រូវចំពោះការព្យាបាលដោយខ្លួនឯងតាមអត្ថបទខាងលើនោះទេ។ ក្នុងករណីមានបញ្ហាសុខភាព ឬការសង្ស័យពាក់ព័ន្ធណាមួយ សូមធ្វើការណាត់ជួបពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជំនាញដើម្បីទទួលការពិនិត្យនិងព្យាបាលឱ្យបានត្រឹមត្រូវទើបប្រសើរ៕