ទន្លាប់ គឺជាផ្លែឈើមួយប្រភេទដែលមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់នៅពេលទុំ និងងាយរកបានណាស់នៅប្រទេសកម្ពុជាយើង។ ទោះបីភាគច្រើននៃពួកយើងឧស្សាហ៍ញ៊ាំផ្លែឈើនេះ ប៉ុន្តែប្រហែលជាមិនធ្លាប់ចាប់អារម្មណ៍ពីអត្ថប្រយោជន៍ដ៏ប្រសើររបស់វាចំពោះសុខភាពឡើយ។ ថាតើការទទួលទានផ្លែទន្លាប់អាចផ្ដល់ផលល្អៗអ្វីខ្លះសុខភាពរាងកាយ? ថ្ងៃនេះវេបសាយសុខភាពHealth.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងអំពីមូលហេតុដែលអ្នកគួរឧស្សាហ៍ញ៊ាំផ្លែទន្លាប់ ៖
១. ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរាងកាយ
នេះក៏ព្រោះតែផ្លែទន្លាប់មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C គ្រប់គ្រាន់ស្របតាមតម្រូវការចាំបាច់ប្រចាំថ្ងៃរបស់រាងកាយ។ យោងតាមការសិក្សាស្រាវជ្រាវជាច្រើនបានបង្ហាញផងដែរថា វីតាមីន C អាចជួយធ្វើឱ្យភាពរឹងមាំនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរាងកាយមានលក្ខណៈប្រសើរឡើងដោយបង្កើនការផលិតកោសិកាគ្រាប់ឈាមស។ កោសិកាគ្រាប់ឈាមស គឺជាខ្សែការពារសម្រាប់រាងកាយក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងពពួកមេរោគ, បាក់តេរី, មេរោគផ្សិត និងជាតិពុលផ្សេងៗ។
២. ធ្វើឱ្យសុខភាពភ្នែកមានលក្ខណៈប្រសើរឡើង
ផ្លែទន្លាប់ក៏ជាប្រភពដ៏ប្រសើរបំផុតមួយនៃវីតាមីន A ព្រមទាំងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម lutein និង zeaxanthin ដែលជួយពង្រឹងមុខងារនៃសសៃប្រសាទអុបទិក ហើយការពារភ្នែកពីជំងឺភ្នែកឡើងបាយ និងជំងឺខ្សោយភ្នែកដោយសារវ័យ។ ការទទួលទានផ្លែទន្លាប់ជាប្រចាំក៏អាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃបញ្ហាភ្នែកផ្សេងៗដូចជាជំងឺដក់ទឹកក្នុងភ្នែក និងពិការភ្នែកនៅពេលយប់ជាដើម។
៣. សម្រាលអាការៈនៃជំងឺពាក់ព័ន្ធប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ
ផ្លែទន្លាប់មានផ្ទុកវីតាមីន B6 ដែលជួយគ្រប់គ្រងការបំបែកប្រូតេអ៊ីន, ជាតិខ្លាញ់ និងកាបូអ៊ីដ្រាត។ ជាលទ្ធផលបង្កើនការដុតរំលាយអាហារ និងកម្រិតនៃថាមពល។ វាក៏ជួយបំបាត់អាការៈហើមពោះ និងទល់លាមកផងដែរ។ សារធាតុ Phytonutrients ក្នុងផ្លែទន្លាប់ទុំល្អណាស់សម្រាប់ជួយកាត់បន្ថយមេរោគឆ្លងក្នុងក្រពះ។ ជាតិសសៃនៃផ្លែឈើនេះជួយរក្សាតុល្យភាពនៃបាក់តេរីល្អក្នុងពោះវៀនប្រសើរសម្រាប់មុខងារពោះវៀន។
៤. ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម
សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មក្នុងផ្លែទន្លាប់អាចជួយទប់ស្កាត់ ឬពន្យឺតការបំផ្លាញកោសិកាដោយប្រឆាំងនឹងរ៉ាឌីកាល់សេរីគ្រោះថ្នាក់។ ជាលទ្ធផលកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក, ជំងឺទឹកនោមផ្អែម, ជំងឺបេះដូង និងបញ្ហាសុខភាពផ្សេងទៀតស្រដៀងគ្នានេះ។ ដូច្នេះដើម្បីជាការប្រសើរ ចូរព្យាយាមទទួលទានផ្លែទន្លាប់ជាប្រចាំ។
៥. កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺំមហារីក
ផ្លែទន្លាប់មានលក្ខណៈសម្បត្តិ anti-carcinogenic។ ដូច្នេះការរួមបញ្ចូលផ្លែឈើនេះក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។ វាក៏ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃសារធាតុ flavonoids និង carotenoids ដែលជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកសួត និងពោះវៀនធំ។
៦. ប្រឆាំងការរលាកក្នុងរាងកាយ
លក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងវីតាមីន C ក្នុងផ្លែទន្លាប់ជួយកាត់បន្ថយការរលាកក្នុងរាងកាយ និងការខូចខាតជាលិកាផងដែរ។ ជាលទ្ធផលអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង, ទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺមហារីកក្រពេញប្រូស្តាត។
៧. មានផ្ទុកសម្បូរដោយជាតិសសៃ
ផ្លែទន្លាប់ក៏មានផ្ទុកជាតិសសៃខ្ពស់ ជាពិសេសនៅពេលស្ងួតក្រៀម។ ជាតិសសៃអាចជួយកាត់បន្ថយកម្រិតនៃកូឡេស្តេរ៉ូលមិនល្អក្នុងរាងកាយ។ បន្ថែមពីនេះជាតិសសៃក៏ចាំបាច់សម្រាប់រក្សាចលនាពោះវៀនត្រឹមត្រូវប្រសើរផងដែរ។ ការទទួលទានផ្លែឈើដែលមានផ្ទុកជាតិសសៃខ្ពស់ជាប្រចាំ គឺអាចជួយកាត់បន្ថយបញ្ហាទាក់ទងនឹងចលនាពោះវៀនដែលល្អក្នុងការរក្សាប្រព័ន្ធរំលាយអាហារអោយមានសុខភាពល្អ។
កំណត់សម្គាល់៖ នេះជាអត្ថបទស្រាវជ្រាវដែលមានបំណងផ្តល់ជូននូវព័ត៌មាន និងចែករំលែកចំណេះដឹង មិនមែនសម្រាប់ជំនួសឱ្យការព្យាបាលដោយគ្រូពេទ្យជំនាញតែម្ដងឡើយ។ វេបសាយសុខភាព Health.com.kh មិនទទួលខុសត្រូវចំពោះការព្យាបាលដោយខ្លួនឯងតាមអត្ថបទខាងលើនោះទេ។ ក្នុងករណីមានបញ្ហាសុខភាព ឬការសង្ស័យពាក់ព័ន្ធណាមួយ សូមធ្វើការណាត់ជួបពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជំនាញដើម្បីទទួលការពិនិត្យនិងព្យាបាលឱ្យបានត្រឹមត្រូវទើបប្រសើរ៕