ទោះបីជាចូលចិត្ត និងឧស្សាហ៍ទទួលទានញឹកញាប់ប៉ុណ្ណាក៏ដោយ ក៏ភាគច្រើននៃពួកយើងប្រហែលជាមិនធ្លាប់ដឹងទេថា ផ្លែស្ពឺអាចផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ពិសេសៗអ្វីខ្លះចំពោះសុខភាព។ កុំបារម្ភ! ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីមូលហេតុដែលអ្នកគួររៀនញ៊ាំផ្លែស្ពឺ ៖
១. បន្សាបជាតិពុលពីក្នុងរាងកាយ
ផ្លែស្ពឺមានផ្ទុកលក្ខណៈសម្បត្តិបញ្ចុះទឹកនោមដែលអាចជួយបញ្ចេញជាតិទឹកដែលលើសនិងកម្ចាត់ជាតិពុលពីក្នុងរាងកាយ។ ផ្លែឈើនេះក៏ជួយក្នុងការសម្អាតថ្លើមនិងតម្រងនោមផងដែរ។ ទោះជាយ៉ាងណា ការសិក្សាស្រាវជ្រាវមួយចំនួនបានបង្ហាញថា សម្រាប់អ្នកដែលកំពុងជួបប្រទះបញ្ហាណាមួយពាក់ព័ន្ធនឹងតម្រងនោមគួរចៀសវាងទទួលទានផ្លែស្ពឹទើបប្រសើរ។
២. មានផ្ទុកសម្បូរដោយវីតាមីន B និងវីតាមីន C
ផ្លែស្ពឺមានផ្ទុកសម្បូរដោយវីតាមីន B, វីតាមីន C និងអាស៊ីត gallic ដែលចាំបាច់សម្រាប់រក្សាភាពរឹងមាំ ក៏ដូចជាធ្វើឱ្យប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរាងកាយកាន់តែមានលក្ខណៈប្រសើរឡើង។ សារធាតុចិញ្ចឹមទាំងនេះក៏ជួយពង្រឹងសុខភាពសក់ និងការពារស្បែកមិនឱ្យទទួលរងផលប៉ះពាល់ពីកាំរស្មីយូវីផងដែរ។
៣. ប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិសសៃ
ជាតិសសៃក្នុងផ្លែស្ពឺ Soluble គឺចាំបាច់ណាស់សម្រាប់ដំណើរការមុខងារល្អប្រសើរនៃប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។ ផ្លែឈើនេះក៏មានផ្ទុកជាតិសសៃប្រភេទ insoluble dietary ដែលទប់ស្កាត់ការស្រូបយកជាតិកូឡេស្តេរ៉ូលក្នុងស្រទាប់ពោះវៀនដែលជាលទ្ធផលកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃបញ្ហាបេះដូង និងជំងឺធាត់ជ្រុលគួរឱ្យកត់សម្គាល់។
៤. មានផ្ទុកកាឡូរីនិងជាតិស្ករទាប
ផ្លែស្ពឺ គឺជាជម្រើសនៃផ្លែឈើដ៏សាកសមបំផុតមួយសម្រាប់អ្នកដែលមានរបបអាហារមានផ្ទុកកាឡូរី, កាបូអ៊ីដ្រាត ព្រមទាំងកម្រិតនៃជាតិស្ករទាប។ ផ្លែស្ពឺទំហំកណ្ដាលមួយផ្លែប្រមាណ ១០០ក្រាមមានផ្ទុកកាបូអ៊ីដ្រាតតែជាង ៦ក្រាម និងជាតិស្ករ ៣ក្រាមប៉ុណ្ណោះ។
៥. ទប់ស្កាត់ការរលាកក្នុងរាងកាយ
កម្រិតនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ក្នុងផ្លែស្ពឹផ្ដល់ឱ្យវានូវលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងការរលាកដែលជួយបំបាត់រោគសញ្ញានៃជំងឺស្បែកបង្កឡើងដោយការរលាកដូចជាជំងឺសើស្បែក dermatitis និងជំងឺសើស្បែក psoriasis។
៦. សម្រួលការរំលាយអាហារនិងការដុតរំលាយអាហារក្នុងរាងកាយ
វត្តមាននៃវីតាមីន B ឬ សារធាតុ riboflavin និងអាស៊ីត folic ក្នុងផ្លែស្ពឹអាចជួយសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ ក៏ដូចជាការគ្រប់គ្រងការដុតរំលាយអាហារគួរឱ្យកត់សម្គាល់។
៧. ធ្វើឱ្យសុខភាពបេះដូងមានលក្ខណៈប្រសើរឡើង
ផ្លែស្ពឹមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាពបេះដូង ជាពិសេសប៉ូតាស្យូម និងសូដ្យូមដែលជាអេឡិចត្រូលីត្រចាំបាច់ជួយក្នុងការគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម និងសុខភាពសសៃឈាមបេះដូង។
៨. ជួយឱ្យឆាប់គេងលក់បានស្កប់
ប្រសិនបើអ្នកមានបញ្ហាពិបាកនឹងគេងលក់ ចូរសាកល្បងរួមបញ្ចូលផ្លែស្ពឹក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ ខណៈដែលផ្លែឈើនេះមានផ្ទុកជាតិម៉ាញ៉េស្យូមល្អសម្រាប់ជួយឱ្យឆាប់គេងលក់ស្រួល។ ជាតិរ៉ែម៉ាញ៉េស្យូមក្នុងផ្លែស្ពឺក៏ជួយឱ្យសមាសធាតុគីមី Gamma-aminobutyric acid (GABA) មានភាពសកម្មជួយឱ្យអ្នកគេងលក់បានស្កប់ប្រសើរផងដែរ។
កំណត់សម្គាល់៖ នេះជាអត្ថបទស្រាវជ្រាវដែលមានបំណងផ្តល់ជូននូវព័ត៌មាន និងចែករំលែកចំណេះដឹង មិនមែនសម្រាប់ជំនួសឱ្យការព្យាបាលដោយគ្រូពេទ្យជំនាញតែម្ដងឡើយ។ វេបសាយសុខភាព Health.com.kh មិនទទួលខុសត្រូវចំពោះការព្យាបាលដោយខ្លួនឯងតាមអត្ថបទខាងលើនោះទេ។ ក្នុងករណីមានបញ្ហាសុខភាព ឬការសង្ស័យពាក់ព័ន្ធណាមួយ សូមធ្វើការណាត់ជួបពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជំនាញដើម្បីទទួលការពិនិត្យនិងព្យាបាលឱ្យបានត្រឹមត្រូវទើបប្រសើរ៕