សារធាតុពុល និង lipid មួយចំនួនអាចនៅតែមានបន្ទាប់ពីការរំលាយអាហាររបស់រាងកាយ។ ពួកវាភ្ជាប់ទៅនឹងជញ្ជាំងសរសៃឈាមបណ្តាលឱ្យស្ទះនិងរឹងនៃសរសៃឈាមប៉ះពាល់ដល់ចរន្តឈាមដោយហេតុនេះប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាព។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយការស្ទះសរសៃឈាមគឺជាដំណើរការដ៏យូរ។ ដូច្នេះហើយ យើងត្រូវថែរក្សាសរសៃឈាមយើង ជាពិសេសសុខភាពយើងជាទូទៅ ដើម្បីកាត់បន្ថយលទ្ធភាពនេះ។
អាហារខាងក្រោមត្រូវបានគេស្គាល់ថាជា “អ្នកសម្អាត” ធម្មជាតិនៃសរសៃឈាម មានសមត្ថភាពការពារការស្ទះសរសៃឈាម និងល្អសម្រាប់សុខភាព។
ខ្ទឹមបារាំង
ខ្ទឹមបារាំងស្ទើរតែទាំងអស់គ្មានខ្លាញ់។ វាមានសមាសធាតុមានប្រយោជន៍មួយចំនួនសម្រាប់សរសៃឈាមដូចជា Prostaglandin A សារធាតុសកម្មខាងសរីរវិទ្យា អាស៊ីតអាមីណូស៊ុលហ្វួរ… សារធាតុទាំងនេះមានឥទ្ធិពលធ្វើឱ្យឈាមស្តើងតាមធម្មជាតិ។ ជាពិសេស Prostaglandin A បន្ទាប់ពីចូលទៅក្នុងខ្លួន មានសមត្ថភាពពង្រីកសរសៃឈាម ធ្វើឱ្យសារធាតុ hemolytic fibrin សកម្ម ជួយកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម និងជំរុញការបញ្ចេញជាតិសូដ្យូមក្នុងរាងកាយ។
ការទទួលទានខ្ទឹមបារាំងជាទៀងទាត់ក៏អាចបន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុល ទ្រីគ្លីសេរីត និង lipoproteins រក្សាសរសៃឈាមឱ្យមានសុខភាពល្អ និងការពារជំងឺក្រិនសរសៃឈាម។
ផ្សិត
ផ្សិត Shiitake មានអាស៊ីតអាមីណូរហូតដល់ 16 ប្រភេទដែលក្នុងនោះច្រើនជាង 7 មានសារៈសំខាន់សម្រាប់រាងកាយ។ លើសពីនេះ អាហារនេះក៏មានផ្ទុកអាស៊ីតខ្លាញ់មិនឆ្អែត វីតាមីន និងសារធាតុជាច្រើនដែលជួយកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម។
ការទទួលទានផ្សិត shiitake អាចជំរុញចលនាពោះវៀន កាត់បន្ថយការស្រូបយកកូលេស្តេរ៉ុលនៅក្នុងក្រពះ និងពោះវៀន។ លើសពីនេះ វាក៏ផ្ទុកទៅដោយអាស៊ីត nucleic ដែលជួយលើកកម្ពស់ការបំបែកកូឡេស្តេរ៉ុល ដែលមានអត្ថប្រយោជន៍មួយចំនួនក្នុងការការពារជំងឺលើសជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម និងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
ត្រសក់
ត្រសក់ជាអាហារដែលគ្រប់គ្នាធ្លាប់ស្គាល់ តែងតែនិយមទទួលទានឆៅ ធ្វើសាឡាត់ អន្លក់… ផ្លែឈើនេះមានប្រសិទ្ធភាពជម្រះកំដៅ ធ្វើឱ្យស្រស់ស្រាយ និងបញ្ចុះទឹកនោម។ ត្រសក់មានផ្ទុកនូវបរិមាណដ៏សម្បូរបែបនៃជាតិសរសៃដែលជួយជំរុញការបញ្ចេញកាកសំណល់ដែលលើសចេញពីពោះវៀន និងកាត់បន្ថយការស្រូបយកកូលេស្តេរ៉ុល។
លើសពីនេះ ផ្លែឈើនេះក៏ទប់ស្កាត់ការបំប្លែងកាបូអ៊ីដ្រាតទៅជាខ្លាញ់ ល្អសម្រាប់ការសម្រកទម្ងន់ គ្រប់គ្រងការរំលាយអាហារ lipid ការពារជំងឺលើសឈាម និងជំងឺក្រិនសរសៃឈាម។
ត្រសក់ក៏សម្បូរទៅដោយអ៊ីយ៉ុងប៉ូតាស្យូម ដែលជួយជំរុញការរំលាយអាហារសូដ្យូមក្នុងរាងកាយ ដោយហេតុនេះបង្កើនល្បឿនចរាចរឈាម នាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាព។
ដំឡូងជ្វា
ដំឡូងជ្វា គឺជាអាហារសម្បូរជាតិសរសៃ ដែលជួយជំរុញចលនាពោះវៀន និងការពារការទល់លាមក។
លើសពីនេះទៀត អាហារប្រភេទនេះក៏មានផ្ទុកនូវបរិមាណជាក់លាក់នៃ collagen និង mucopolysaccharid ដែលជួយរក្សាភាពយឺតនៃសរសៃឈាម ការពារការបញ្ចេញជាតិខ្លាញ់ និងកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម។ ដំឡូងជ្វាក៏មានផ្ទុកនូវប៉ូតាស្យូម និងអ៊ីយ៉ុង carotene ដែលនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាព ជាពិសេសមុខងារសរសៃឈាមបេះដូង និងស្ថេរភាពសម្ពាធឈាម។
សារ៉ាយ
សារ៉ាយ សម្បូរទៅដោយអាស៊ីតខ្លាញ់មិនឆ្អែត។ សារធាតុនេះបន្ទាប់ពីចូលទៅក្នុងសរសៃឈាមអាចបំបែកកូលេស្តេរ៉ុលដែលជាប់នៅលើជញ្ជាំងសរសៃឈាមជួយសម្អាតសរសៃឈាម។
លើសពីនេះទៀត សារ៉ាយក៏មានអាស៊ីត alginic ដែលជួយជំរុញការបញ្ចេញកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាម កាត់បន្ថយភាពស្អិតក្នុងឈាម និងការពារការឡើងរឹងនៃសរសៃឈាម។
ប្រូខូលី
ប្រូខូលី មានផ្ទុកសារជាតិ flavonoids ដែលជួយការពារការឆ្លងមេរោគ សម្អាតសរសៃឈាម ការពារការធ្លាក់កូឡេស្តេរ៉ុល ដោយហេតុនេះការពារហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។
លើសពីនេះ ប្រូខូលី ក៏ជាអាហារការពារមហារីកដ៏មានប្រសិទ្ធភាពផងដែរ៕