ប្រសិនបើនរណាម្នាក់ក្នុងគ្រួសាររបស់អ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម ចូរកុំព្រងើយកន្តើយនឹងអាហារខាងក្រោមដែលជួយរក្សាលំនឹងជាតិស្ករក្នុងឈាមយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
ផ្លែឈើ ៣ ប្រភេទជួយបញ្ចុះជាតិស្ករក្នុងឈាមបានលឿន
ផ្លែប៉ោម៖ អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមអាចទទួលទានផ្លែប៉ោមជារៀងរាល់ថ្ងៃ ព្រោះផ្លែប៉ោមសម្បូរទៅដោយសារធាតុ pectin និងជាតិសរសៃដែលមានឥទ្ធិពលបញ្ចុះកូឡេស្តេរ៉ុល ជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាមឱ្យនៅកម្រិតធម្មតា កាត់បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាម។ លើសពីនេះ ការទទួលទានផ្លែប៉ោមជាប្រចាំអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងជួយការពារការទល់លាមកផងដែរ។
ប៉ុន្តែយកល្អគួរតែជ្រើសរើសផ្លែប៉ោមបៃតង ឬផ្លែប៉ោមដែលមិនផ្អែមពេក។ នៅពេលដែលជាតិស្ករក្នុងឈាមមានស្ថេរភាព អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមអាចញ៉ាំផ្លែឈើពាក់កណ្តាលមុនពេលអាហារ 2 ពេលក្នុងមួយថ្ងៃ។
ផ្លែឈឺរី៖ ជាវិធីមួយក្នុងការបង្ការ និងព្យាបាលជំងឺទឹកនោមផ្អែម អ្នកអាចទទួលទានផ្លែឈឺរីជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ ផ្លែឈឺរីមានភាពក្តៅ ផ្អែម មានការប្រើប្រាស់អុកស៊ីហ្សែន បំប៉នលំពែង និងក្រពះ ជួយកម្ចាត់ភាពត្រជាក់ បន្សាបជាតិពុល និងចិញ្ចឹមស្បែក។ ជាពិសេសផ្លែឈើនេះ មានផ្ទុកសារជាតិ pectin ដែលអាចបង្កើនការបញ្ចេញអាំងស៊ុយលីន ជួយកាត់បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាម។
ចំណាំ៖ សម្រាប់អ្នកកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម បើជាតិស្ករក្នុងឈាមមានស្ថិរភាព អាចញ៉ាំបាន ១-២ អោន មុនអាហារពេលព្រឹក និងថ្ងៃត្រង់ កុំញ៉ាំច្រើនពេក។
ក្រូចថ្លុង៖ សមាសធាតុអាហារូបត្ថម្ភនៃផ្លែក្រូចថ្លុងសម្បូរទៅដោយសារធាតុក្រូមីញ៉ូម ដែលមានសមាសធាតុស្រដៀងទៅនឹងឥទ្ធិពលជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អាំងស៊ុយលីន អាចគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម និងមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការសម្រកទម្ងន់ផងដែរ។ ចំពោះអ្នកជំងឺដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម លើសជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម និងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ក្រូចថ្លុងមានប្រសិទ្ធភាពព្យាបាលល្អណាស់។ អ្នកជំងឺទឹកនោមផ្អែមត្រូវបានលើកទឹកចិត្តឱ្យទទួលទានផ្លែក្រូចថ្លុង 3 ដងក្នុង 1 ថ្ងៃ ស្មើនឹងការទទួលទានក្រូចថ្លុង 1 ផ្លែ/ថ្ងៃ ដើម្បីធ្វើអោយស្ថានភាពជំងឺរបស់ពួកគេប្រសើរឡើង។
បន្លែ២ប្រភេទដែលអ្នកកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមគួរបង្កើនការញ៉ាំ
សាឡាត់៖ សមាសធាតុអាហារូបត្ថម្ភនៃសាឡាត់មានបរិមាណជាក់លាក់នៃជាតិសរសៃ ហើយក៏សម្បូរទៅដោយសារធាតុនីយ៉ាស៊ីនផងដែរ។ Niacin គឺជាសារធាតុជំរុញអាំងស៊ុយលីន ហើយការទទួលទានវាជាប្រចាំអាចជួយការពារជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ លើសពីនេះ បន្លែនេះអាចជំរុញចលនាក្រពះពោះវៀន និងជួយព្យាបាលការឈឺក្រពះ និងទល់លាមកដែលបណ្តាលមកពីជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
ផ្លែម្រះ៖ ក្នុងចំណោមអាហារដែលជួយកាត់បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាមបានយ៉ាងឆាប់រហ័ស មិនគួរព្រងើយកន្តើយចំពោះផ្លែម្រះទេ។ ផ្លែម្រះត្រូវបានគេស្គាល់ថាជា “តារាជាតិស្ករក្នុងឈាមទាប”។ ការសាកល្បងឱសថបានរកឃើញថាសារធាតុ saponins ដែលមាននៅក្នុងផ្លែម្រះមិនត្រឹមតែមានឥទ្ធិពលដូចអាំងស៊ុយលីនប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងអាចជំរុញការបញ្ចេញអាំងស៊ុយលីន និងមានប្រសិទ្ធភាពបញ្ចុះជាតិស្ករក្នុងឈាមផងដែរ។
ក្នុងឱសថបូព៌ា គេនិយមប្រើផ្លែឪឡឹកច្រើនធ្វើជាថ្នាំព្យាបាលជំងឺច្រើនមុខ ទាំងជួយព្យាបាលជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជួយឱ្យថ្លើមត្រជាក់… ក្រៅពីនេះ ផ្លែឪឡឹកក៏ល្អខ្លាំងសម្រាប់អ្នកធាត់លើសទម្ងន់ ឬសម្ពាធឈាមខ្ពស់។ ប្រសិនបើអ្នកឧស្សាហ៍បន្ថែមផ្លែម្រះទៅក្នុងមុខម្ហូបប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក នឹងទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យ។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ផ្លែម្រះមានលក្ខណៈសម្បត្តិផ្សាំខ្ពស់ ដូច្នេះអ្នកមិនគួរបរិភោគវានៅពេលអ្នកឈឺក្រពះ រាគ ឬពេលអ្នកមានសម្ពាធឈាមទាប៕