សាច់ស្ងោរ គឺជាមុខម្ហូបដែលធ្លាប់ស្គាល់នៅក្នុងអាហារ។ ប៉ុន្តែរបៀបស្ងោរសាច់ជាវិធីត្រឹមត្រូវ គួរតែគ្រប ឬបើកគម្របពេលស្ងោរ ដើម្បីរក្សាជីវជាតិ មិនមែនគ្រប់គ្នាដឹងនោះទេ។
តើគួរបើក ឬបិទគម្របពេលស្ងោរសាច់?
ពេលស្ងោរសាច់អ្នកគួរគ្របវា ប៉ុន្តែវាអាស្រ័យលើករណីព្រោះ៖
ឥទ្ធិពលសំខាន់នៃគម្របគឺរក្សាសារធាតុចិញ្ចឹមរបស់សាច់ កំណត់ការហួតនៃសារធាតុចិញ្ចឹមដោយចំហាយទឹក។ លើសពីនេះទៅទៀត វាក៏ជួយរក្សាសីតុណ្ហភាពក្នុងឆ្នាំងឱ្យស្មើ និងមានស្ថិរភាពផងដែរ ។ គុណវិបត្តិគឺថា វាមិនអាចបំបាត់ក្លិនបានទេ។
ប្រភេទសាច់មួយចំនួនដែលងាយនឹងមានក្លិនមិនល្អដូចជា ឆ្អឹងជំនីរ ឆ្អឹងត្រចៀកជ្រូកជាដើម គួរតែត្រូវបានបើកគម្របទាំងស្រុងកំឡុងពេលស្ងោរ។
អាថ៌កំបាំងនៃការស្ងោរសាច់ជ្រូកឆ្ងាញ់
គ្រឿងផ្សំ៖
+សាច់ជ្រូក
+អំបិល ខ្ទឹមក្រហម គ្រឿងទេស។
របៀបស្ងោរសាច់ជ្រូកឆ្ងាញ់
-លាងសាច់
-ដាំទឹកក្នុងឆ្នាំង ដាក់អំបិលបន្តិច ទឹកខ្មេះបន្តិច។ រង់ចាំទឹកពុះរួចដាក់សាច់ចូលហើយដាំឱ្យពុះប្រហែល២នាទីទើបយកសាច់ចេញ។ ចាក់ទឹករំពុះលាងសាច់។

-រៀបចំទឹកដាក់ឆ្នាំងដាំឱ្យពុះ។ បន្ថែមខ្ទឹមក្រហមចំនួន 1 ខ្ទឹមឱ្យឆ្អិនល្អ។ ដាក់សាច់ចូលហើយស្ងោរប្រហែល១០នាទី ហើយបិទភ្លើង រួចបិទគម្របនោះសាច់នឹងឆ្អិនទាំងស្រុង។ នៅពេលនេះអ្នកអាចបន្ថែមគ្រឿងទេសបន្តិចដើម្បីឱ្យសាច់មានជាតិ។
-បើចង់ឱ្យប្រាកដថាសាច់ឆ្អិនឫអត់ត្រូវយកចង្កឹះចុចចូលសាច់ បើឃើញថាវាមិនចេញពណ៌ផ្កាឈូកមានន័យថាសាច់ឆ្អិនហើយ។
-ពេលសាច់ឆ្អិនហើយយកវាចេញ រួចទៅត្រាំក្នុងចានទឹកពុះទុកវាឱ្យត្រជាក់ ធ្វើបែបនេះសាច់នឹងមិនប្រែពណ៌ ។
-រង់ចាំសាច់ត្រជាក់ទាំងស្រុង ទើបយកសាច់មកហាន់៕