បន្លែគឺជាផ្នែកមួយដ៏សំខាន់នៃអាហារនីមួយៗ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ នៅពេលទិញបន្លែ ស្ត្រីមេផ្ទះគួរតែពិចារណាចំពោះបន្លែទាំង 5 ខាងក្រោមនេះ ព្រោះជារឿយៗវាមានសារធាតុគីមីច្រើន។
ពពួកស្ពៃ
នេះជាបន្លែដែលពេញនិយមបំផុត ហើយក៏ជាបន្លែដែលមនុស្សជាច្រើនជ្រើសរើសបំផុតនៅពេលទៅផ្សារព្រោះវាងាយស្រួលរៀបចំណាស់។
ថ្វីត្បិតតែវាជាបន្លែដែលមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្តញ៉ាំក៏ដោយ ក៏វាទាក់ទាញសត្វល្អិតជាច្រើននៅពេលដាំដុះនៅក្នុងដី។ ដូច្នេះ អ្នកថែសួនតែងតែបង្កើនការស្រោចទឹកជាមួយនឹងថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិត និងជីអាសូតសម្រាប់បន្លែនៅពេលមុនពេលប្រមូលផល។ នេះពិតជាគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងណាស់ ព្រោះនៅពេលដាក់ឱ្យប្រើប្រាស់ សំណល់នៃជី និងថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិតក្នុងបន្លែនៅតែមានច្រើន។
សណ្តែកកួរ
សណ្ដែកកួរភ្លឺចាំង, អន់បន្តិច, វែង គឺជាលទ្ធផលនៃការបំពានជី។ ប្រសិនបើសណ្តែកសម្រាប់លក់ទាំងអស់ គឺគ្មានសត្វល្អិតទេ វាមានន័យថាសណ្តែកត្រូវបានបាញ់ថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិតមុនពេលលក់។
សណ្តែកបណ្តុះ
ដើមមូល ពណ៌ស ឫសពីរបី តែងតែទាក់ទាញស្ត្រីមេផ្ទះ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ទាំងនេះគឺជាតម្លៃដែលផលិតចេញពីបច្ចេកវិទ្យាដែលមានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងដល់សុខភាព។
តាមព័ត៌មានបានឲ្យដឹងថា ពេលសណ្តែកដុះពន្លក អ្នកផលិតបានប្រើជីលើស្លឹកលាយជាមួយថ្នាំបន្សាប ស្រោចទឹកពន្លក រួចបិទជិត ។ ថ្នាំនេះជួយឱ្យពន្លកដុះលូតលាស់លឿន។ ពេលឆា ពន្លកនឹងបញ្ចេញទឹកខាប់ ដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងដល់សុខភាព។

សេលេរី
បច្ចុប្បន្ននេះ ទឹកសេលេរីកំពុងពេញនិយមនៅលើវេទិការសម្រស់ ហើយត្រូវបាននារីៗជាច្រើនទិញយកទៅផឹកដើម្បីសម្រកទម្ងន់ និងមានស្បែកស្រស់ស្អាត។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ នៅក្នុងសេលេរី ជាធម្មតាមានសារធាតុពុលប្រហែល 64 ដែលមិនអាចយកចេញបានដោយទឹក ទោះបីជាអ្នកលាងវាប៉ុន្មានដងក៏ដោយ។ ដូច្នោះហើយសេលេរី គឺងាយនឹងស្រូវយកសារធាតុរាវពីដី ប៉ុន្តែសារធាតុគីមីក៏ត្រូវបានស្រូបយកដោយបន្លែចូលទៅក្នុងដើម ស្លឹក និងចូលទៅក្នុងខ្លួនមនុស្ស។
ដូច្នេះហើយ ពេលជ្រើសរើសទិញសេលេរី បើវាមានដើមធំ ពណ៌ស ខុសពីធម្មតា មិនគួរទិញវាទេ ព្រោះដើមសេលេរីប្រភេទនេះ ត្រូវបានស្រោចជាមួយជីច្រើនពេក និងបាញ់ថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិតជាច្រើន។ សេលេរីប្រភេទនេះឆាប់រលួយ ហើយក៏ងាយនឹងពុលដែរពេលបរិភោគ។
ត្រកួន
ត្រកួន ក៏ជាបន្លែដែលងាយនឹងរងឥទ្ធិពលមួយនឹងសារធាតុគីមី។ នៅពេលប្រើជីអាសូត ឬជីលើស្លឹកច្រើនពេក ដើមបន្លែជាធម្មតាធំជាងធម្មតា បន្លែមានសំបក ហើយស្លឹកមានពណ៌បៃតងខ្មៅ។ ពេលស្ងោរបន្លែមានពណ៌បៃតងស្លេកនៅពេលក្តៅ ពេលត្រជាក់វាប្រែពណ៌ខៀវ-ខ្មៅ ហើយមានចេញទឹកពណ៌ខ្មៅ ។ បន្លែទាំងនេះពេលបរិភោគមានក្លិនឈួល និងមានស្រួយ។
ដូច្នេះហើយ នៅពេលជ្រើសរើសទិញ អ្នកមិនគួរជ្រើសរើសត្រកួនដែលមានស្លឹក និងដើមធំខុសពីធម្មតា ដើមវែងពេក ដើមធំពេក ផុយ ហើយស្លឹកមានពណ៌បៃតងចាស់។ ជំនួសមកវិញ អ្នកគួរតែជ្រើសរើសបន្លែកំពូលតូចៗ ដែលមើលទៅពិបាកបន្តិច ប៉ុន្តែមានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងមានសុវត្ថិភាព។ ម្យ៉ាងវិញទៀត ពេលកាត់ដើមចេញ មានប្រឡាក់ជ័រនៅចន្លោះផ្នែកទាំង២៕
