ការពុលអាហារ គឺមានន័យថាអ្នកអាចញុំាអាហារដែលមានសារធាតុពុលនៅខាងក្នុងហ្នឹង ឬបណ្តាលមកពីប្រព័ន្ធរំលាអាហាររបស់អ្នកមិនមានភាពសុំាទៅនិងអាហារហ្នឹង។
ការពុលអាហារភាគច្រើនបំផុត គឺបណ្តា ឱ្យអ្នកអមដោយរោគសញ្ញាជាទូទៅបំផុតគឺ បន្ទាប់ញ៉ាំអាហារ៖
- មានការចុករមួលពោះយ៉ាងខ្លាំង
- ក្អួត និង
- មានរាគរូស។
នេះអាចបណ្តាលឱ្យ បរិមាណសារធាតុរាវ(ទឹក) ដ៏ច្រើន មានការបាត់បង់ និង ជាមួយនិងការចង្អោរនិងក្អួត វាអាចជាការលំបាកដើម្បីជំនួសវត្ថុរាវទាំងនោះ ជាហេតុនាំឱ្យមានការខ្សោះជាតិទឹក។ នៅក្នុងបណ្តាប្រទេសកំពុងអភិវឌ្ឍន៍ជាច្រើន ដែលជាកន្លែង មានការឆ្លងរាតត្បាត នៃជំងឺរាគរូស ដែលបណ្តាលឱ្យឆ្លង និងមានមនុស្សរាប់ពាន់នាក់បានស្លាប់ដោយសារតែការខ្សោះជាតិទឹក។
ដូចបានកត់សម្គាល់ នៅក្នុងផ្នែកខាងលើឃើញហើយថា ប្រព័ន្ធសរីរាង្គផ្សេងៗទៀតអាចត្រូវបានឆ្លងមេរោគ និង រងផលប៉ះពាល់ដោយការពុលអាហារនេះ។ រោគសញ្ញាគឺ អាស្រ័យទៅលើថាតើ ប៉ះលើប្រព័ន្ធសរីរាង្គណា (ឧទាហរណ៍ ទាក់ទងនិងជំងឺរបស់ខួរក្បាល ដោយសារតែការឆ្លងមេរោគដល់ខួរក្បាល)៕