ផ្លែស្វាយជាផ្លែឈើដ៏ពេញនិយមមួយនៅក្នុងរដូវក្តៅ ផ្លែឈើនេះមានរសជាតិឆ្ងាញ់ពិសារ ត្រូវបានមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្ត ហើយជាពិសេសគឺល្អសម្រាប់សុខភាព។
សម្បូរជាតិសរសៃ
ផ្លែស្វាយមានទឹកប្រហែល 83% ដែលអាចទ្រទ្រង់សុខភាពពោះវៀន និងជួយរក្សាការរំលាយអាហារ។ ផ្លែស្វាយមួយចានផ្តល់ជាតិសរសៃប្រហែល 7% ដែលរាងកាយត្រូវការស្រូបយកជារៀងរាល់ថ្ងៃ។
ជាតិសរសៃមានសារសំខាន់ក្នុងការពន្យឺតការស្រូបយកជាតិស្ករ និងគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។ ជាការពិត អ្នកដែលទទួលទានវាគ្រប់គ្រាន់ជារៀងរាល់ថ្ងៃ មានហានិភ័យទាបនៃជំងឺបេះដូង ជំងឺច្រាលអាស៊ីត (GERD) ធាត់ និងលើសឈាម។
ការគាំទ្រប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
ផ្លែស្វាយមានសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាង 20 ដែលផ្តល់ដល់ទៅ 50% នៃវីតាមីន C និង 35% នៃវីតាមីន A ដែលរាងកាយត្រូវការស្រូបយកជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ វីតាមីន C មិនត្រឹមតែប្រឆាំងនឹងភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្មប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងការពារស្បែករបស់អ្នកពីការបំផ្លាញពីពន្លឺព្រះអាទិត្យផងដែរ។
ទន្ទឹមនឹងនេះ វីតាមីន A មានសមត្ថភាពពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ ជួយឱ្យរាងកាយជៀសផុតពីការឆ្លងមេរោគ និងជំរុញការលូតលាស់ និងការលូតលាស់កោសិកា។
ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវសុខភាពបេះដូង
ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថា mangiferin ដែលជាសមាសធាតុនៅក្នុងផ្លែស្វាយ មានសមត្ថភាពកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុល ទ្រីគ្លីសេរីត អាស៊ីតខ្លាញ់សេរី និងការពារជាលិកាបេះដូង។
សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលនេះក៏ការពារភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្មផងដែរ រក្សាកោសិកាឱ្យមានសុខភាពល្អ។ លើសពីនេះ វត្តមាននៃជាតិសរសៃក៏រួមចំណែកដល់ការការពារសុខភាពបេះដូងផងដែរ។
ល្អសម្រាប់ភ្នែក
ផ្លែស្វាយមានសមត្ថភាពការពារភ្នែក ព្រោះវាផ្ទុកនូវសារធាតុ carotenoids ដ៏ច្រើន ដែលជួយការពារការខូចខាតភ្នែក។ សារធាតុនេះត្រូវបានបង្ហាញថា ការពារភ្នែកពីផលប៉ះពាល់ដ៏គ្រោះថ្នាក់នៃពន្លឺពណ៌ខៀវ។
ផ្លែស្វាយមានផ្ទុកសារធាតុ carotenoids ពីរប្រភេទគឺ lutein និង zeaxanthin ហើយនៅពេលទទួលទានក្នុងកម្រិតមធ្យម ពួកវាជួយឱ្យភ្នែករបស់អ្នកមានសុខភាពល្អ។ នេះមានសារៈសំខាន់ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកដែលតែងតែមើលឧបករណ៍អេឡិចត្រូនិកដែលមានពន្លឺពណ៌ខៀវដូចជាទូរទស្សន៍ ស្មាតហ្វូន និងកុំព្យូទ័រ។
ការពារជំងឺមហារីក
ដូចដែលបានរៀបរាប់រួចមកហើយ ផ្លែស្វាយធម្មជាតិមានផ្ទុកសារធាតុ mangiferin ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលដែលត្រូវបានបង្ហាញថាមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក។
លើសពីនេះ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងផ្លែស្វាយ ដូចជា quercetin, astragalin, វីតាមីន A, វីតាមីន C ក៏ជួយការពារការរីកលូតលាស់នៃដុំសាច់ និងកោសិកាមហារីកផងដែរ។ ផ្លែស្វាយពិតជាអាហារមានជីវជាតិសម្រាប់អ្នកដែលចង់ជៀសផុតពីជំងឺមហារីកសួត ពោះវៀនធំ សុដន់ និងកោសិកាប្រសាទ។
រក្សាភាពស្រស់ស្អាតនៃស្បែក
វីតាមីន C នៅក្នុងផ្លែស្វាយជួយរក្សាភាពយឺតនៃស្បែកដោយចូលរួមក្នុងការសំយោគកូឡាជែន។ ម្យ៉ាងវិញទៀត ផ្លែឈើនេះរួមចំណែកដល់ការកែលម្អយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការកើតមុន ស្នាមមុន និងការពារសញ្ញានៃភាពចាស់។ ទាំងវីតាមីន A និងវីតាមីន C មានសមត្ថភាពការពារស្បែកពីកាំរស្មីអ៊ុលត្រាវីយូឡេ។