ត្រសក់ផ្អែមមានរសជាតិផ្អែម និងក្រអូប។ ទោះបីជាមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្តផ្លែឈើនេះក៏ដោយ ប៉ុន្តែមានមនុស្សតិចណាស់ដែលដឹងថាវាមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាព។
ការលើកកម្ពស់សុខភាព
គ្រាប់ត្រសក់ផ្អែមមានប្រូតេអ៊ីនប្រហែល 3.6% ដែលស្មើនឹងបរិមាណប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងសណ្តែកសៀង។ ការទទួលទានគ្រាប់ត្រសក់ផ្អែមទាំងមូលនឹងជួយឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកស្រូបយកបរិមាណប្រូតេអ៊ីនយ៉ាងច្រើន ដែលមានប្រសិទ្ធភាពលើកកម្ពស់សុខភាព។
ការពារការចុះខ្សោយនៃភ្នែក
ក្រៅពីប្រូតេអ៊ីន គ្រាប់ត្រសក់ផ្អែមក៏សម្បូរទៅដោយវីតាមីន A ផងដែរ ដូច្នេះការទទួលទានផ្លែត្រសក់ផ្អែមជាប្រចាំ រួមទាំងសាច់ និងគ្រាប់ ជួយអ្នកការពារជំងឺ Macular degeneration ក្នុងភ្នែក ពង្រឹងភ្នែក និងភ្នែកជារៀងរាល់ថ្ងៃ។
ឆ្អឹងរឹងមាំ
សារធាតុចិញ្ចឹមដែលមាននៅក្នុងគ្រាប់ត្រសក់ផ្អែមជួយបង្កើនដង់ស៊ីតេឆ្អឹង។ កុមារ និងស្ត្រីគួរទទួលទានគ្រាប់ផ្លែត្រសក់ផ្អែមឲ្យបានច្រើន ដើម្បីឲ្យឆ្អឹងរឹងមាំ។
ល្អសម្រាប់ប្រព័ន្ធសរសៃឈាមបេះដូង
គ្រាប់ត្រសក់ផ្អែមមានអាស៊ីតខ្លាញ់ Omega-3 ដែលជាអាស៊ីតសំខាន់សម្រាប់រាងកាយក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។ ដូច្នេះបើអ្នកចង់ឱ្យបេះដូងមានសុខភាពល្អ កុំយកគ្រាប់ចេញពេលញ៉ាំផ្លែត្រសក់ផ្អែម។
ការពារជំងឺទឹកនោមផ្អែម
គ្រាប់ត្រសក់ផ្អែមក៏មានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ដូច្នេះការទទួលទានផ្លែត្រសក់ផ្អែមច្រើនគឺជាវិធីការពារជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
ការគាំទ្រពោះវៀន
ប្រសិនបើអ្នកប៉ះនឹងសារធាតុនៅក្នុងគ្រាប់ និងសាច់របស់ផ្លែត្រសក់ផ្អែម ពពួកដង្កូវ និងព្រូននៅក្នុងពោះវៀននឹងពិបាកក្នុងការរស់រានមានជីវិត។ ការញ៉ាំផ្លែត្រសក់ផ្អែមក៏ជាវិធីមួយសម្រាប់កុមារក្នុងការកម្ចាត់ដង្កូវ និងរុយតាមធម្មជាតិ។ ទន្ទឹមនឹងនេះ ការទទួលទានផ្លែត្រសក់ផ្អែមជួយកុមារការពារជំងឺក្រពះពោះវៀនបានយ៉ាងល្អ។
ការគាំទ្រសម្រាប់ជំងឺផ្តាសាយនិងផ្តាសាយ
នៅពេលដែលអ្នកមានជំងឺផ្តាសាយ វីតាមីន C ដែលមាននៅក្នុងគ្រាប់ផ្លែត្រសក់ផ្អែមជួយពង្រឹងភាពធន់ ប្រឆាំងមេរោគដែលបង្ករឱ្យមានគ្រុនក្តៅ គ្រុនផ្តាសាយ ហើយគ្រាប់ត្រសក់ផ្អែម ក៏ជួយជំរុញដល់ប្រព័ន្ធដកដង្ហើម បណ្តេញជាតិពុលចេញពីរាងកាយបានយ៉ាងងាយស្រួល។
ស្រកទម្ងន់
បរិមាណដ៏ច្រើននៃជាតិសរសៃនៅក្នុងផ្លែត្រសក់ផ្អែម ធ្វើឱ្យអ្នកឆ្អែតបានយូរ កាត់បន្ថយការឃ្លាន។ ទទួលទានសាច់ និងគ្រាប់ផ្លែត្រសក់ផ្អែមច្រើន អ្នកនឹងបាត់បង់ជាតិខ្លាញ់លើស រក្សាទម្ងន់ដ៏ល្អរបស់អ្នកឱ្យបានយូរ។
ចំណាំពេលញ៉ាំផ្លែត្រសក់ផ្អែម ដើម្បីសុខភាពល្អ
បរិភោគគ្រាប់ទាំងមូល
គ្រាប់ត្រសក់ផ្អែម មានផ្ទុកនូវអូមេហ្គា 3 និងវីតាមីន A ជាច្រើន ដែលល្អសម្រាប់បេះដូង និងថែរក្សាភ្នែកឱ្យមានសុខភាពល្អ ដូច្នេះនៅពេលដែលអ្នកញ៉ាំវា អ្នកមិនគួរបោះចោលគ្រាប់នោះទេ។
កុំញ៉ាំច្រើនពេក
ការញ៉ាំផ្លែត្រសក់ផ្អែមច្រើនពេកនឹងរារាំងអ្នកមិនឲ្យញ៉ាំអាហារផ្សេងទៀត។ ការទទួលទានផ្លែត្រសក់ផ្អែមច្រើនក៏អាចបណ្តាលឱ្យហើមពោះ និងដើរខ្យល់ផងដែរ។ អាហារនីមួយៗ អ្នកគួរតែញ៉ាំតែ 3-4 ដុំ រក្សាការញ៉ាំអាហារ 1-2ដង ក្នុងមួយសប្តាហ៍គឺសមហេតុផល។
កំណត់ការញ៉ាំប្រសិនបើអ្នកអាចធ្វើបាន
អ្នកដែលមានជំងឺផ្តាសាយ ឬកំពុងព្យាបាលជំងឺទាក់ទងនឹងតម្រងនោម គួរតែកាត់បន្ថយបរិមាណផ្លែត្រសក់ផ្អែមនៅក្នុងរបបអាហាររបស់ពួកគេ ដើម្បីកុំឱ្យស្ថានភាពកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរឡើង។
អ្នកជំងឺក្រពះមិនគួរញ៉ាំគ្រាប់ផ្លែត្រសក់ផ្អែម
ត្រសក់ផ្អែម ថ្វីត្បិតតែល្អសម្រាប់ក្រពះ ប៉ុន្តែអ្នកដែលមានជំងឺក្រពះមិនគួរទទួលទានគ្រាប់វា ឡើយ។ មូលហេតុគឺគ្រាប់ត្រសក់ផ្អែមរឹងខ្លាំង ញ៉ាំនឹងធ្វើឲ្យមិនរំលាយ។ ក្រៅពីនេះ ផ្លែត្រសក់ផ្អែមមានវីតាមីន C ច្រើន ដូច្នេះអ្នកដែលមានជំងឺក្រពះ គួរទទួលទានតិចជាង ៥០ ក្រាម/ដង និងទទួលទានមិនលើសពី ១០០ ក្រាម/ថ្ងៃ៕