នៅពេលទិញអាហារ មនុស្សជាច្រើនតែងតែមើលតែតម្លៃ មិនមែននៅក្នុងបញ្ជីគ្រឿងផ្សំនោះទេ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ចូររៀនទម្លាប់នេះសម្រាប់ខ្លួនអ្នក ព្រោះវាអាចជួយបានច្រើនសម្រាប់សុខភាពរបស់អ្នក។
rBGH
នេះគឺជាអ័រម៉ូនលូតលាស់របស់ឆ្អឹង ដែលត្រូវបានប្រើប្រាស់ដោយសេរីដោយអ្នកចិញ្ចឹមទឹកដោះគោ ដើម្បីបង្កើនការផលិតទឹកដោះអស់ជាច្រើនទសវត្សរ៍ ហើយត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងជំងឺមហារីកសុដន់ចំពោះស្ត្រី។
នៅក្នុងប្រទេសចំនួន 17 គ្រឿងផ្សំត្រូវបានហាមឃាត់។ ទោះបីជាមិនត្រូវបានហាមឃាត់នៅក្នុងសហរដ្ឋអាមេរិកក៏ដោយក៏ក្រុមហ៊ុនផលិតទឹកដោះគោជាច្រើនបានឈប់ប្រើប្រាស់សារធាតុផ្សំនេះ។
ដើម្បីជៀសវាងការទិញអាហារដែលមាន rBGH អ្នកគួរតែពិនិត្យមើលស្លាកសញ្ញាអាហារនៃទឹកដោះគោជូរ ឈីស និងផលិតផលទឹកដោះគោដែល “rBGH Free”។
បន្ថែមស្ករ (added sugar)
ការទទួលទានជាតិស្ករបន្ថែមច្រើនពេកក្នុងរយៈពេលយូរធ្វើឱ្យលំពែងបញ្ចេញអរម៉ូនអាំងស៊ុយលីន ដែលអាចនាំឱ្យកើតមានរោគសញ្ញាជាច្រើន។
សារធាតុនេះត្រូវបានគេដឹងថាជាមូលហេតុនាំមុខមួយនៃការធាត់ និងជាមូលហេតុដ៏ធំមួយនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
វាមានតម្លៃក្នុងការនិយាយថា ស្ករបន្ថែមជាញឹកញាប់ត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងភេសជ្ជៈដ៏ទាក់ទាញ និងចូលចិត្ត។ ពួកវាមិនផ្តល់តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភទេ ផ្តល់តែកាឡូរី ប៉ុន្តែមិនផ្តល់អារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ។
BVO (brominated vegetable oil)
សារធាតុនេះត្រូវបានគេប្រើនៅក្នុងភេសជ្ជៈកីឡាជាច្រើន ទឹកសូដា និងម៉ាស៊ីនលាយស្រានិងផ្លែឈើមួយចំនួន (ជាចម្បងនៅក្នុងរសជាតិក្រូច)។
ពួកគេត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងបញ្ហាសុខភាពជាច្រើនដូចជា ការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក ជំងឺវង្វេង និង កើតមុនជាដើម។ វាត្រូវបានគេស្គាល់ផងដែរថាអាចនាំឱ្យកង្វះអ៊ីយ៉ូត។ វាអាចបណ្តាលឱ្យកើតមហារីកអូវែ និងមហារីកសុដន់ចំពោះស្ត្រី។
យោងតាមការសិក្សា BVO អាចបង្កើតនៅក្នុងជាលិកាក្នុងរយៈពេលដែលបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហានៃការមានកូនសម្រាប់ស្ត្រី។
បារត
ការទទួលទានជាតិបារតអាចប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់ការលូតលាស់ខួរក្បាល និងប្រព័ន្ធប្រសាទរបស់ទារក។ វាក៏បង្កហានិភ័យខ្ពស់ដល់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ ឬបំបៅដោះកូនផងដែរ។
ដោយសារតែការមានផ្ទៃពោះដែលមិនចង់បានគឺជារឿងធម្មតាដូច្នេះ FDA ពិតជាបានផ្តល់អនុសាសន៍ថាស្ត្រីទាំងអស់ដែលមានអាយុបង្កើតកូនជៀសវាងត្រីដែលមានកម្រិតខ្ពស់នៃជាតិបារត។
Parabens
Parabens មានជាតិពុលខ្លាំងចំពោះស្ត្រី ព្រោះវាត្រូវបានគេស្គាល់ថាអាចផ្លាស់ប្តូរមុខងារអ័រម៉ូន និងត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងបញ្ហាបន្តពូជ និងហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកសុដន់។ សារធាតុផ្សំនេះច្រើនតែមានក្នុងគ្រឿងសម្អាង ប៉ុន្តែមានមនុស្សតិចណាស់ដែលខ្វល់ពីសារធាតុផ្សំនេះក្នុងអាហារ។
ជាការពិត Parabens ត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងអាហារ និងភេសជ្ជៈជាច្រើន ដែលជាសារធាតុរក្សាការពារបាក់តេរី និងផ្សិត។
ពួកវាអាចរកបាននៅគ្រប់មុខដូចជា កាហ្វេ ទឹកផ្លែឈើ ការ៉េម នំបុ័ង ភីហ្សា សាច់អាហារថ្ងៃត្រង់ ផ្លែឈើកំប៉ុង គ្រឿងទេស ចាហួយ និងទឹកជ្រលក់។ ដូច្នេះប្រសិនបើអ្នកអានស្លាកហើយឃើញ methyl-, ethyl-, propyl និងសារធាតុបន្ថែមដែលមានអក្សរ ‘E’ នៅលើពួកវា (ដូចជា E218 ឬ E214) វាជាការល្អបំផុតដែលមិនត្រូវទិញ៕