របបអាហារអាចជះឥទ្ធិពលយ៉ាងខ្លាំងទៅលើសម្ពាធឈាមរបស់អ្នក។ អាហារមានជាតិប្រៃ និងស្ករ និងអាហារដែលមានខ្លាញ់ឆ្អែតអាចបង្កើនសម្ពាធឈាម។ ចៀសវាងប្រភេទអាហារទាំងនេះ អាចជួយឱ្យអ្នកទទួលបាន និងរក្សាសម្ពាធឈាមឱ្យមានសុខភាពល្អ។

ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺលើសឈាម គួរញ៉ាំបន្លែ ផ្លែឈើ ប្រូតេអ៊ីន និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិឱ្យបានច្រើន។
ក្នុងពេលជាមួយគ្នានេះដែរ អ្នកគួរជៀសវាងសាច់ក្រហម អំបិល (សូដ្យូម) និងអាហារ និងភេសជ្ជៈដែលមានជាតិស្ករបន្ថែម។ អាហារទាំងនេះអាចធ្វើឱ្យសម្ពាធឈាមរបស់អ្នកកើនឡើង។

សម្ពាធឈាមខ្ពស់ ឬលើសឈាម អាចបណ្តាលឱ្យមានបញ្ហាសុខភាពគ្រប់ពេលវេលា រួមទាំងជំងឺបេះដូង និងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។
ដូច្នេះ តើអាហារអ្វីខ្លះ ដែលគួរជៀសវាង ឬកំណត់ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺលើសឈាម? អាហារទាំងនោះ មានដូចជា៖
.អំបិល ឬសូដ្យូម
.សាច់ចំអិនស្រាប់ ឫកែច្នៃ
.ភីហ្សាត្រជាក់
.ជ្រក់
.ស៊ុបកំប៉ុង
.ផលិតផលប៉េងប៉ោះកំប៉ុង
.ស្ករ
.អាហារកែច្នៃដែលមានជាតិខ្លាញ់ឆ្លងកាត់ ឬខ្លាញ់ឆ្អែត
.សុរា៕