អាហារខាងក្រោមនេះ មើលទៅដូចជាល្អសម្រាប់កុមារ ប៉ុន្តែតាមពិតមានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងណាស់ ។ ម្តាយមិនគួរឱ្យកូនញ៉ាំច្រើនទេ ។
ទឹកដោះគោក្រឡុក
នៅក្នុងសមាសភាពនៃទឹកដោះគោក្រឡុក មានជាតិខ្លាញ់ និងស្ករច្រើន ការផឹកវាជាប្រចាំនឹងនាំឱ្យមានជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ជំងឺលើសឈាម ។ ទឹកដោះគោក្រឡុកមិនមែនជាអាហារល្អនោះទេ សម្រាប់កុមារវារឹតតែមានគ្រោះថ្នាក់ថែមទៀត ។ មូលហេតុគឺថា ប្រសិនបើអ្នកប្រើទឹកដោះគោក្រឡុកច្រើនពេករាងកាយរបស់អ្នកនឹងមានជាតិស្ករលើសទឹកដោះគោញ័រ ។
នៅក្នុងសមាសភាពនៃទឹកដោះគោជូរមានជាតិខ្លាញ់ និងស្ករច្រើនការផឹកស្រាជាប្រចាំនឹងនាំឱ្យមានជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងជំងឺលើសឈាម ។ ជាពិសេសសូម្បីតែចំពោះមនុស្សធំទឹកដោះគោជូរមិនមែនជាអាហារល្អនោះទេសម្រាប់កុមារវារឹតតែមានគ្រោះថ្នាក់ថែមទៀត។ មូលហេតុគឺថាប្រសិនបើអ្នកប្រើទឹកដោះគោជូរច្រើនពេករាងកាយរបស់អ្នកនឹងមានជាតិស្ករលើស កាឡូរីលើស ដែលនាំឱ្យធាត់ ឆាប់ពេញវ័យចំពោះក្មេងស្រី។
ធញ្ញជាតិកញ្ចប់
នៅក្នុងសមាសភាពគ្រាប់ធញ្ញជាតិសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម ប៉ុន្តែចំពោះធញ្ញជាតិកញ្ចប់មិនត្រឹមតែមិនមានសុខភាពល្អប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានជាតិស្ករច្រើនទៀតផង។ មូលហេតុគឺថា ក្នុងកំឡុងពេលកែច្នៃ សារធាតុចិញ្ចឹមដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ទាំងអស់នៅក្នុងពោត សណ្តែកជាដើម មិនអាចរក្សាទុកបានពេញលេញទៀតទេ ។
លើសពីនេះ នៅក្នុងធញ្ញជាតិកញ្ចប់ មានសន្ទស្សន៍ដែលឆ្លុះបញ្ចាំងពីអត្រានៃការកើនឡើងជាតិស្ករក្នុងឈាម ដែលមិនល្អសម្រាប់សុខភាព។ កាឡូរីលើសដែលនាំឱ្យធាត់ឆាប់ពេញវ័យចំពោះក្មេងស្រី។
ទឹកឃ្មុំ
យោងតាមអ្នកជំនាញ ទឹកឃ្មុំ គឺជាអាហារគ្មានសុខភាពសម្រាប់កុមារ។ ជាពិសេសចំពោះក្មេងអាយុក្រោម ១ ឆ្នាំមិនគួរប្រើទឹកឃ្មុំទេ ក្រែងវាបណ្តាលឱ្យពុល។
បណ្តាលមកពីទឹកឃ្មុំមានលំអង Clostridium botulinum ដែលជាពិរុទ្ធជនបង្កឱ្យមានការពុលអាហារ ដែលមានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំង។ ប្រព័ន្ធរំលាយអាហាររបស់ក្មេង គឺនៅខ្ចីនៅឡើយទេ ដូច្នេះលំអងនោះអាចជ្រាបចូលបានយ៉ាងងាយស្រួល និងបញ្ចេញជាតិពុលដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់។
ទឹកដោះគោជូរផ្លែឈើ
នៅក្នុងសមាសភាពនៃទឹកដោះគោជូរផ្លែឈើទឹកដោះគោជូរ ក៏មានជាតិស្ករច្រើនដែរ ដូច្នេះវាមិនល្អសម្រាប់សុខភាពកុមារទេ។ ពួកគេ គឺជាបុព្វហេតុនៃការធាត់លើសទម្ងន់ លើសសម្ពាធឈាម និងជំងឺបេះដូងចំពោះកុមារ។ ដូច្នេះ ដើម្បីឱ្យល្អចំពោះកុមារ ម្តាយគួរតែផ្តល់ឱ្យពួកគេនូវទឹកដោះគោយ៉ាអួធម្មតា ឬទឹកដោះគោយ៉ាអួ ដែលមានជាតិស្ករទាប។
ចាហួយចម្រុះ
ក្មេងតូចៗច្រើនតែចូលចិត្តញ៉ាំចាហួយព្រោះវាទន់ហើយត្រជាក់។ ប៉ុន្តែ តាមពិតចាហួយមានគ្រោះថ្នាក់ខ្លាំងណាស់ សម្រាប់កុមារតូចៗ។ មានក្មេងៗជាច្រើន បានថប់ដង្ហើមនៅពេលដែលញ៉ាំចាហួយបណ្តាលឱ្យផ្លូវដង្ហើមស្ទះបណ្តាលឱ្យស្លាប់។ លើសពីនេះទៅទៀតថ្វីត្បិតតែឆ្ងាញ់ក៏ដោយ ចាហួយមានសារធាតុចិញ្ចឹមតិចតួចណាស់ មានជាតិស្ករច្រើន សារធាតុរក្សាក្លិន … ដូច្នេះ វាងាយស្រួលធ្វើឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពកុមារ៕