អាហារខាងក្រោមសំបូរទៅដោយស័ង្កសី កាល់ស្យូម និងសារធាតុរ៉ែ… ល្អណាស់សម្រាប់សុខភាព។
គ្រាប់ល្ង
យោងតាមអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភ សមាសភាពនៃគ្រាប់ល្ងគឺសម្បូរទៅដោយជាតិស័ង្កសី ដែលជួយពង្រឹងភាពស៊ាំរបស់រាងកាយ។ លើសពីនេះ គ្រាប់ល្ងក៏ជាប្រភពនៃសារធាតុ phytosterols ដែលជាសមាសធាតុជួយបញ្ចុះកូឡេស្តេរ៉ុលផងដែរ ។ លើសពីនេះ គ្រាប់ល្ងសម្បូរទៅដោយសារធាតុ sesamin ដែលជួយធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពអ័រម៉ូន និងលើកកម្ពស់សុខភាពទូទៅ។
គ្រាប់កប្បាស
គ្រាប់កប្បាស មិនត្រឹមតែសម្បូរទៅដោយជាតិស័ង្កសីរ៉ែប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងសម្បូរអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា 3 ផងដែរ។ ដូច្នេះ គ្រាប់កប្បាស មិនត្រឹមតែជួយបង្កើនភាពស៊ាំប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជួយដល់សុខភាពបេះដូង និងខួរក្បាលទៀតផង។ ទន្ទឹមនឹងនោះ គ្រាប់ក៏ជួយព្យាបាលជំងឺរលាកសន្លាក់ និងរលាកពោះវៀនផងដែរ។
គ្រាប់ល្ពៅ
គ្រាប់ល្ពៅងាយស្រួលរក និងមានសារធាតុចិញ្ចឹមខ្ពស់។ ជាពិសេស គ្រាប់ល្ពៅសម្បូរទៅដោយជាតិស័ង្កសី និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយលើកកម្ពស់សុខភាពប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។ ទន្ទឹមនឹងនេះ គ្រាប់ល្ពៅសម្បូរទៅដោយសារធាតុ phytoestrogens ដែលជួយកែលម្អកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ចំពោះស្ត្រីក្រោយអស់រដូវ។
សណ្តែកខៀវ
បន្ថែមពីលើការជួយឱ្យរាងកាយទទួលបានស័ង្កសីគ្រប់គ្រាន់ សណ្តែកខៀវក៏កាត់បន្ថយកម្រិតនៃប្រូតេអ៊ីន C-reactive ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ថាបណ្តាលឱ្យរលាក។ ស្ពៃក្តោបក៏គ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម និងជួយព្យាបាលជំងឺទឹកនោមផ្អែមផងដែរ។
សណ្តែកដី
នៅក្នុងសមាសភាពអាហារូបត្ថម្ភនៃសណ្តែកដីដែលសម្បូរទៅដោយសារធាតុរ៉ែស័ង្កសី សណ្ដែកដីក៏ជាប្រភពដ៏ល្អនៃសារធាតុចិញ្ចឹមសម្រាប់សុខភាពបេះដូងមួយចំនួនដូចជា niacin ម៉ាញ៉េស្យូម ទង់ដែង អាស៊ីតអូលេក និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើនទៀត។
ការទទួលទានសណ្តែកដីក៏ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាគ្រួសក្នុងថង់ទឹកប្រមាត់ទាំងបុរស និងស្ត្រីផងដែរ។ នេះគឺដោយសារតែឥទ្ធិពលបញ្ចុះកូឡេស្តេរ៉ុលរបស់សណ្តែកដីដែលបង្កើតជាគ្រួសក្នុងថង់ទឹកប្រមាត់
អាល់ម៉ុន
អាល់ម៉ុនគឺជាគ្រាប់ដ៏ពេញនិយមមួយ ដែលសម្បូរទៅដោយស័ង្កសី។ អាល់ម៉ុនមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើនដែលជួយកាត់បន្ថយភាពតានតឹង និងបន្ថយដំណើរការនៃភាពចាស់ ។ ក្រៅពីនេះ គ្រាប់អាល់ម៉ុនក៏សម្បូរទៅដោយវីតាមីន E ដែលជាសារធាតុចិញ្ចឹមការពារភ្នាសកោសិកាពីការខូចខាត។
សណ្តែកហោឡាំងតាវ
បន្ថែមពីលើការមានបរិមាណស័ង្កសីដ៏ច្រើននោះ សណ្តែកហោឡាំងតាវក៏មិនមានកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ផងដែរ ដែលមានជាតិខ្លាញ់ និងសូដ្យូមទាបបំផុត។ ជាពិសេស ផ្លែប៉េងបោះសម្បូរទៅដោយសារធាតុ lutein ប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលជួយការពារជំងឺភ្នែកដូចជា ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ និងជំងឺភ្នែកឡើងបាយ។
ស្វាយចន្ទី
នៅក្នុងសមាសភាពអាហារូបត្ថម្ភរបស់គ្រាប់ស្វាយចន្ទី វាក៏សម្បូរទៅដោយជាតិដែក និងទង់ដែង ដើម្បីជួយសម្រួលដល់ចរន្តឈាម។ គ្រាប់ស្វាយចន្ទីជួយដល់ការបង្កើតកោសិកាឈាមក្រហម និងការប្រើប្រាស់កោសិកាឈាមក្រហមយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
ជាមួយគ្នានេះ គ្រាប់នេះក៏ជាសារធាតុជំនួសប្រូតេអ៊ីន និងខ្លាញ់សត្វផងដែរ ព្រោះវាផ្ទុកអាស៊ីតខ្លាញ់ monounsaturated និង polyunsaturated fatty acids ជាច្រើន កាត់បន្ថយការប្រមូលផ្តុំជាតិខ្លាញ់ និងកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់នៅក្នុងបេះដូង៕