ថ្វីត្បិតតែទូទឹកកកជាវត្ថុមានប្រយោជន៍ក្នុងការជួយរក្សាអាហារក៏ដោយ វាក៏អាចផ្ទុកនូវអាហារដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដោយអ្នកមិនដឹងខ្លួនផងដែរ។
ថ្លើមដើរតួនាទីយ៉ាងធំក្នុងសុខភាពមនុស្ស។ ប្រសិនបើថ្លើមមានសុខភាពល្អ រាងកាយរបស់មនុស្សនឹងត្រូវបានបន្សាបជាតិពុល និងបន្ថែមសារធាតុចិញ្ចឹម ការរំលាយអាហារនឹងមានលក្ខណៈធម្មតា ហើយរាងកាយនឹងពោរពេញដោយថាមពល។ ដូច្នេះហើយ យើងត្រូវយកចិត្តទុកដាក់ចំពោះសុខភាពថ្លើមរបស់យើង។
អាហារទាំង 4 នេះនៅតែត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជា «ស្តេចថ្លើមរលួយ» ជាអកុសលពួកវាតែងតែមាននៅក្នុងទូទឹកកកនៃផ្ទះជាច្រើន។
អាហារប្រៃ
អាហារដូចជា ជ្រក់ សាច់ប្រឡាក់ ត្រីប្រឡាក់ គឺជាមុខម្ហូបដ៏ឆ្ងាញ់ដែលមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្ត។ កំឡុងពេលកែច្នៃ និងជ្រក់ អាហារតែងតែត្រូវបានផ្សំជាមួយអំបិលច្រើន។ ជាពិសេស ពេលវេលាជ្រក់កាន់តែយូរ សារធាតុគ្រោះថ្នាក់ដូចជាអំបិលអាស៊ីដនឹងកកកុញកាន់តែច្រើន។
នៅពេលទទួលទានអាហារដែលមានជាតិជូរ ថ្លើមអាចបញ្ចេញជាតិពុលមួយចំនួនចេញបាន ភាគច្រើននៃជាតិពុលដែលនៅសល់នឹងនៅតែមាននៅក្នុងខ្លួន។ ដូច្នេះការញ៉ាំអាហារមានជាតិជូរជាប្រចាំគឺមិនល្អសម្រាប់ថ្លើមជាពិសេសនិងសុខភាពទូទៅឡើយ។ ក្នុងរយៈពេលវែង វាអាចបង្កជាមហារីកថ្លើម។
អាហារសម្រាប់ពេលយប់
នៅពេលទុកចោលមួយយប់ អាហារនឹងមានបាក់តេរីច្រើន ងាយបំផ្លាញ និងផលិតជាតិពុលបង្កមហារីកជាច្រើនដូចជា នីទ្រីតដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់។ ការប្រើប្រាស់រយៈពេលយូរនឹងធ្វើឱ្យខូចថ្លើម មហារីកថ្លើម។ ដូច្នេះហើយ ពេលចម្អិនអាហារ អ្នកគួរតែប៉ាន់ស្មានបរិមាណអាហារដែលល្មមសម្រាប់មួយថ្ងៃ កុំទុកអាហារក្នុងទូទឹកកកក្នុងរយៈពេលយូរ ដើម្បីចៀសវាងការពុលដល់រាងកាយ។
ផ្សិតត្រាំក្នុងរយៈពេលយូរ
ផ្សិតក្រៀម គឺជាអាហារដែលចាំបាច់ត្រូវត្រាំក្នុងទឹកមុនពេលប្រើប្រាស់។ មានមនុស្សជាច្រើនដែលគិតថា អាហារទាំងនេះត្រាំយូរ កាន់តែមានរសជាតិឆ្ងាញ់។ មនុស្សជាច្រើនមានទម្លាប់ត្រាំម្តងក្នុងបរិមាណច្រើន រួចរក្សាទុកក្នុងទូទឹកកក ដើម្បីប្រើប្រាស់បន្តិចម្តងៗ។
វិធីសាស្ត្រនេះត្រូវបានគេគិតថាមានភាពងាយស្រួល ប៉ុន្តែតាមពិតទៅ ការត្រាំក្នុងទឹករយៈពេលយូរនឹងបង្កើតសារធាតុគ្រោះថ្នាក់មួយចំនួន ដោយទុកវានៅក្នុងទូទឹកកក ធ្វើឱ្យបាក់តេរីកើនឡើង។ ការទទួលទានច្រើននឹងបង្កើនបន្ទុកនៃការបន្សាបជាតិពុល និងការរំលាយអាហាររបស់ថ្លើម ដែលបណ្តាលឱ្យកើតក្រិនថ្លើម និងមហារីកថ្លើម។
ផ្លែឈើបង្ហាញសញ្ញានៃការរលួយ
ការរក្សាទុកផ្លែឈើនៅក្នុងទូទឹកកកជួយឱ្យពួកគេស្រស់បានយូរ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ប្រសិនបើទុកចោលយូរពេក ផ្លែឈើនៅតែបង្ហាញសញ្ញានៃការរលួយ និងផ្សិត។ នៅពេលដែលផ្លែឈើមានសញ្ញានៃការពុកផុយ វានឹងផលិតជាតិពុលដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់រាងកាយ។ ជាឧទាហរណ៍ aflatoxin គឺជាសារធាតុពុលដែលបំផ្លាញថ្លើមយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ។ នៅពេលដែលសារធាតុនេះចូលទៅក្នុងថ្លើម វានឹងនាំឱ្យថ្លើមមានជាតិខ្លាញ់ ក្រិនថ្លើម និងមហារីកថ្លើម។
ដូច្នេះនៅពេលដែលផ្លែឈើមានផ្សិតសូម្បីតែនៅជ្រុងតូចមួយអ្នកគួរតែបោះចោលផ្លែឈើទាំងមូលដើម្បីកុំឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពរបស់អ្នក៕