សម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម អ្នកបម្រុងកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែម ឬស្ថានភាពផ្សេងទៀត ដែលប៉ះពាល់ដល់ជាតិស្ករក្នុងឈាម របបអាហារគឺជាផ្នែកសំខាន់នៃការរក្សាកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមឱ្យមានសុខភាពល្អ។
ទោះបីជាកត្តាដូចជាទំងន់រាងកាយ សកម្មភាពស្ត្រេស និងហ្សែន ក៏ដើរតួក្នុងការថែរក្សាជាតិស្ករក្នុងឈាមដែរ ប៉ុន្តែការធ្វើតាមរបបអាហារដែលមានសុខភាពល្អ គឺមានសារៈសំខាន់សម្រាប់ការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម។
ខណៈពេលដែលអាហារមួយចំនួនរួមទាំងវត្ថុដែលមានជាតិស្ករបន្ថែម និងជាតិស្ករដែលមានជាតិចម្រាញ់ អាចជួយឱ្យមានការប្រែប្រួលជាតិស្ករក្នុងឈាម អ្នកផ្សេងទៀតអាចបង្កើនការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករនៅក្នុងឈាមខណៈពេលដែលលើកកម្ពស់សុខភាពទូទៅ។ អត្ថបទនេះ នឹងលើកយកអាហារចំនួន២ដែលមានឥទ្ធិពលជួយកាត់បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាម នោះគឺ ល្ពៅ គ្រាប់ល្ពៅ និង ពោតបារាំង។
.គ្រាប់ល្ពៅ និងល្ពៅ
ពណ៌ស្រស់ឆើតឆាយ និងពោរពេញទៅដោយជាតិសរសៃ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ល្ពៅគឺជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់បទបញ្ជាជាតិស្ករក្នុងឈាម។ តាមពិតល្ពៅត្រូវបានគេប្រើជាឱសថព្យាបាលជំងឺទឹកនោមផ្អែម តាមបណ្តាប្រទេសជាច្រើន។
ល្ពៅ គឺមានជាតិកាបូអ៊ីដ្រាតខ្ពស់ ដែលគេហៅថា Polysaccharides ដែលត្រូវបានគេសិក្សាសម្រាប់សក្តានុពលគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម។ ការព្យាបាលជាមួយនឹងការទទួលទានល្ពៅ និងម្សៅត្រូវបានបង្ហាញថា មានការថយចុះយ៉ាងខ្លាំងនូវកម្រិតជាតិស្ករនៅក្នុងឈាមទាំងការសិក្សារបស់មនុស្ស និងសត្វ។
បន្ថែមលើនេះទៀត គ្រាប់ល្ពៅ ត្រូវបានផ្ទុកទៅដោយខ្លាញ់ និងប្រូតេអ៊ីនដែលមានសុខភាពល្អ ធ្វើឱ្យពួកគេក្លាយជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់ការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាមផងដែរ។
ការទទួលទានគ្រាប់ល្ពៅ ២ អោន (៦៥ ក្រាម) កាត់បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាមក្រោយពេលបាយបានដល់ទៅ ៣៥% បើប្រៀបធៀបជាមួយក្រុមស្ថិតក្រោមការត្រួតពិនិត្យ។
.ពោតបារាំង
ពោតបារាំង គឺជាផ្លែឈើដែលត្រូវបានគេប្រើជាទូទៅដូចជាបន្លែ។ វាជាប្រភពដ៏សំបូរទៅដោយសមាសធាតុបញ្ចុះជាតិស្ករក្នុងឈាមដូចជា ប៉ូលីស្យូស្យូស និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម flavonoid។
នៅក្នុងប្រទេសទួរគីគ្រាប់ពោតបារាំង ត្រូវបានគេប្រើជាយូរមកហើយ ជាឱសថធម្មជាតិដើម្បីព្យាបាលជំងឺទឹកនោមផ្អែម ដោយសារតែលក្ខណៈពិសេសនៃការថយចុះជាតិស្ករនៅក្នុងឈាម។
Rhamnogalacturonan ដែលជាប៉ូលីស្យូមសំខាន់នៅក្នុងពោតបារាមង ត្រូវបានគេកំណត់ថាជាសមាសធាតុប្រឆាំងនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែមដ៏មានឥទ្ធិពល។ លើសពីនេះទៅទៀតពោតបារាំង មានផ្ទុកសារជាតិ flavonoids isoquercitrin និង quercetin 3-O-gentiobioside ដែលជួយកាត់បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាមដោយរារាំងអង់ស៊ីមជាក់លាក់៕