ទាំងនេះ គឺជាអាហារដែលមានសុខភាពល្អបំផុតដែលអ្នកគួរទទួលទាន។
ត្រប់វែង
ផ្លែត្រប់វែងសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម មានប្រូតេអ៊ីន ខ្លាញ់ កាបូអ៊ីដ្រាត វីតាមីន កាល់ស្យូម ផូស្វ័រ ជាតិដែក និងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងៗ។ អាហារនេះអាចបង្កើនភាពស្អិតជាប់រវាងកោសិកាមនុស្ស បង្កើនភាពបត់បែននៃសរសៃឈាម កាត់បន្ថយភាពផុយស្រួយ និងការជ្រាបចូល និងការពារការដាច់រលាត់នៃសរសៃឈាម និងការហូរឈាម។ លើសពីនេះទៀតត្រប់វែង ក៏អាចរារាំងការរីកសាយនៃកោសិកាដុំសាច់ក្រពះពោះវៀនផងដែរ។
ក្រៅពីនេះ ត្រប់វែង គឺសម្បូរទៅដោយ alkaloids និង cucurbitacin គឺជាសារធាតុប្រឆាំងមហារីក។ ជាការពិត នៅក្នុងការពិសោធន៍គ្លីនិក ឱសថដ៏ល្អសម្រាប់ព្យាបាលជំងឺមហារីកក្រពះ និងមហារីកមាត់ស្បូន ត្រូវបានចម្រាញ់ចេញពីផ្លែត្រប់វែង។
ម្ទេសខ្ចី
ម្ទេសខ្ចីសម្បូរទៅដោយវីតាមីន C, A, និង B complex (B6 និង B9) ។ អាហារនេះជួយការពារការកកឈាម ដែលជាមូលហេតុចម្បងនៃបញ្ហាសរសៃឈាមបេះដូង ដូចជាការគាំងបេះដូង និងជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងបេះដូង។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណឹងទេ ម្ទេសខ្ចីក៏ជួយការពារការរីករាលដាលនៃជំងឺមហារីកទៅកាន់ពោះវៀនធំ សួត និងក្រពេញប្រូស្តាតផងដែរ។
សារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗដូចជាវីតាមីន C និង B6 នៅក្នុងម្ទេសខ្ចីជួយពង្រឹងភាពស៊ាំរបស់រាងកាយក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺ។ លើសពីនេះទៀត capsaicin នៅក្នុងម្ទេសខ្ចីបញ្ចេញសារធាតុ endorphins ដ៏ល្អ និងដើរតួជាថ្នាំប្រឆាំងនឹងជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត រក្សាអារម្មណ៍វិជ្ជមាន។
ជីរវ៉ាន់ស៊ុយ
យោងតាមឱសថបូព៌ា ស្លឹកជីរវ៉ាន់ស៊ុយមានរសជាតិហឹរ លក្ខណៈសម្បត្តិក្តៅ ជួយជំរុញការរំលាយអាហារ និងប៉ូវកំលាំង។ បន្លែនេះមានប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងការហើមពោះ ពង្រឹងក្រពះ បង្កើនទិន្នផលទឹកនោម និងកាត់បន្ថយគ្រុនក្តៅ ព្យាបាលផ្តាសាយ ផ្តាសាយធំ ឈឺក្បាល ហៀរសំបោរ និងតឹងច្រមុះ។ ជាពិសេស ស្លឹក និងគ្រាប់របស់វាមានផ្ទុកនូវប្រេងសំខាន់ៗ ដែលជួយជំរុញដល់ប្រព័ន្ធប្រសាទ ដែលត្រូវបានគេប្រើសម្រាប់ព្យាបាលភាពទន់ខ្សោយខាងសរីរវិទ្យា។
យោងតាមឱសថទំនើប ជីរវ៉ាន់ស៊ុយមានផ្ទុកវីតាមីន A, C, B1, B2 និងជាតិដែក។ លើសពីនេះ សារធាតុសកម្មក្នុង ជីរវ៉ាន់ស៊ុយមានប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងនឹងការរលាក កាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលក្នុងឈាម កំចាត់មេរោគក្នុងបំពង់រំលាយអាហារ ប្រឆាំងនឹងការរលាកក្នុងមាត់…។ បច្ចុប្បន្ននេះ ស្លឹកជីរវ៉ាន់ស៊ុយត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជារុក្ខជាតិឱសថដែលមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ជួយព្យាបាលជម្ងឺរ៉ាំរ៉ៃមួយចំនួន…។
ផ្សិត
អាហារនេះមានជាតិប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ ជាតិខ្លាញ់ទាប ប៉ូលីស្កឃែរ អាស៊ីតអាមីណូ និងវីតាមីនចម្រុះជាច្រើនប្រភេទ ជួយពង្រឹងមុខងារប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ ពន្យាភាពចាស់ ការពារមហារីក ប្រឆាំងមហារីក បន្ថយសម្ពាធឈាម បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុល។
ក្រៅពីនេះផ្សិតមានប្រសិទ្ធភាពព្យាបាលជំងឺទឹកនោមផ្អែម របេង រលាកថ្លើម រលាកសរសៃប្រសាទ… អ្នកអាចប្រើផ្សិតដើម្បីព្យាបាលការរំលាយអាហារ ទល់លាមក… អាស៊ីត nucleic នៅក្នុងផ្សិតក៏មានមុខងារការពារ និងព្យាបាលជំងឺអេដស៍ផងដែរ។
ម្រះ
ម្រះមានផ្ទុកសារធាតុអាល់កាឡូអ៊ីត ដែលជាសារធាតុជូរចត់ដែលផ្តល់ឱ្យផ្លែម្រះមានរសជាតិប្លែករបស់វា។ មនុស្សជាច្រើនមិនចូលចិត្តរសជាតិល្វីងនេះទេ ប៉ុន្តែគ្រូពេទ្យពេញចិត្តចំពោះតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភរបស់ផ្លែម្រះ។ រសជាតិល្វីងនេះក៏មានឥទ្ធិពលជួយភ្ញោចរសជាតិ បង្កើនចំណង់អាហារ។ អ្នកស្រាវជ្រាវបាននិយាយថា ផ្លែម្រះអាចមានសកម្មភាពប្រឆាំងមេរោគ ការពារមេរោគមិនឱ្យឆ្លងទៅកោសិកាមនុស្ស ដែលអាចជួយគ្រប់គ្រងដំណើរការនៃជំងឺ។
ការទទួលទានផ្លែម្រះជាទៀងទាត់ជួយគ្រប់គ្រងការខូចខាតអុកស៊ីតកម្មព្រោះវាអាចការពារការប្រមូលផ្តុំជាតិខ្លាញ់ និងយន្តការនៃការបញ្ចេញជាតិខ្លាញ់ កាត់បន្ថយការស្លាប់កោសិកាដែលបណ្តាលមកពីការរលាកនៅក្នុងថ្លើម។
លើសពីនេះ វាក៏ពង្រឹងប្រព័ន្ធប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មរបស់រាងកាយ ពោលគឺអង់ស៊ីមខាងក្នុងដូចជា catalase និង superoxide dismutase ។ សារធាតុចម្រាញ់ពីផ្លែម្រះអាចការពារការខូចខាតថ្លើមដែលបណ្តាលមកពីការទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងរ៉ាំរ៉ៃ៕