ការការពារជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលពាក់ព័ន្ធនឹងការរក្សារបៀបរស់នៅដែលមានសុខភាពល្អ ដែលរួមមានការយកចិត្តទុកដាក់ចំពោះរបបអាហាររបស់អ្នក។
អាហារមួយចំនួនអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល ដោយសារឥទ្ធិពលរបស់វាទៅលើសម្ពាធឈាម កម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុល និងសុខភាពសរសៃឈាមបេះដូងទាំងមូល ។ នេះគឺជាបញ្ជីនៃអាហារ និងធាតុផ្សំនៃរបបអាហារដែលអ្នកគួរតែកំណត់ ឬជៀសវាង ដើម្បីជួយការពារជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល៖
- សារធាតុខ្លាញ់
ខ្លាញ់ ប្រភេទ Trans Fat ដែលជារឿយៗមាននៅក្នុងអាហារកែច្នៃ នំដុត និងរបស់ចៀន អាចបង្កើនកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ (LDL) និងបន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលល្អ (HDL) ដែលនាំឱ្យស្ទះសរសៃឈាម និងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ ចូរអ្នកតែងតែពិនិត្យមើលស្លាកសញ្ញាអាហារសម្រាប់ខ្លាញ់ trans និងប្រេងអ៊ីដ្រូសែន ហើយព្យាយាមជៀសវាងវាឱ្យបានច្រើនតាមដែលអាចធ្វើទៅបាន។
2.អំបិលច្រើនពេក (សូដ្យូម) ការទទួលទានជាតិសូដ្យូមខ្ពស់អាចនាំឱ្យមានជំងឺលើសសម្ពាធឈាម ដែលជាកត្តាហានិភ័យចម្បងសម្រាប់ជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ អាហារកែច្នៃ ជាធម្មតាមានជាតិសូដ្យូមខ្ពស់។ វាត្រូវបានណែនាំឱ្យធ្វើម្ហូបនៅផ្ទះដោយប្រើគ្រឿងផ្សំស្រស់ៗ និង បន្ថយការប្រើប្រាស់អំបិលនិងគ្រឿងទេសដែលមានជាតិសូដ្យូមខ្ពស់។
ខ្លាញ់មាននៅក្នុងសាច់ក្រហម ផលិតផលទឹកដោះគោមានជាតិខ្លាញ់ និងប្រេងមួយចំនួន អាចរួមចំណែកដល់ការបង្កើតបន្ទះនៅក្នុងសរសៃឈាម។ ការកាត់បន្ថយការទទួលទានអាហារទាំងនេះអាចជួយរក្សាសរសៃឈាមឱ្យមានសុខភាពល្អ។
- សាច់កែច្នៃ
ការសិក្សាបានបង្ហាញថា សាច់កែច្នៃដូចជា សាច់ក្រក ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺដាសរសៃឈាម
ខួរក្បាល។ ផលិតផលទាំងនេះច្រើនតសម្បូរ ទៅដោយជាតិសូដ្យូម និងខ្លាញ់ឆ្អែត។
- កាបូអ៊ីដ្រាតចម្រាញ់ និងស្ករ
អាហារដែលមានជាតិកាបូអ៊ីដ្រាត និងជាតិស្ករខ្ពស់ដូចជា នំបុ័ង នំធុង និងសូដា អាចនាំឱ្យឡើងទម្ងន់ ជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺក្រិនសរសៃឈាម ដែលទាំងអស់នេះបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ ជ្រើសរើសគ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងស្ករធម្មជាតិដែលមាននៅក្នុងផ្លែឈើ។
- ការប្រើប្រាស់គ្រឿងស្រវឹងច្រើនពេក
ខណៈពេលដែលការផឹកស្រាកម្រិតមធ្យមអាចមានអត្ថប្រយោជន៍ដល់សរសៃឈាមបេះដូង ការផឹកស្រាច្រើនពេកអាចនាំអោយមានសម្ពាធឈាមខ្ពស់ ជំងឺបេះដូង និងឡើងទម្ងន់ ដែលបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ អ្នកចាំបាច់ត្រូវកម្រិតការផឹក។
7. សាច់ក្រហម របបអាហារខ្ពស់នៅក្នុងសាច់ក្រហមអាចជាប់ទាក់ទងនឹងការកើនឡើងកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុល និងការទទួលទានជាតិខ្លាញ់ដែលអាចនាំឱ្យកើតជំងឺក្រិនសរសៃឈាម។ ការកំណត់សាច់ក្រហម និងជ្រើសរើសប្រូតេអ៊ីនគ្មានខ្លាញ់ដូចជាត្រី បសុបក្សី ឬជម្រើសដែលមានមូលដ្ឋានលើរុក្ខជាតិអាចមានប្រយោជន៍។
8. សារធាតុផ្អែមកែច្នៃ
ការស្រាវជ្រាវមួយចំនួនបានបង្ហាញថា ការទទួលទានជាតិផ្អែមកែច្នៃច្រើនហួសប្រមាណដែលមាននៅក្នុងភេសជ្ជៈរបបអាហារ និងផលិតផលផ្សេងទៀត អាចត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល ជាពិសេសចំពោះស្ត្រី។ ខណៈពេលដែលភស្តុតាងមិនត្រូវបានសន្និដ្ឋាន វាអាចជាការល្អក្នុងការកំណត់ការទទួលទានសារធាតុទាំងនេះ។
ដើម្បីកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល សូមផ្តោតលើរបបអាហារដែលសម្បូរដោយផ្លែឈើ បន្លែ គ្រាប់ធញ្ញជាតិ ប្រូតេអ៊ីនគ្មានខ្លាញ់ និងខ្លាញ់ដែលមានសុខភាពល្អ។
លើសពីនេះទៀត ការរក្សាទម្ងន់ឱ្យមានសុខភាពល្អ ការធ្វើលំហាត់ប្រាណឱ្យបានទៀងទាត់ ការមិនជក់បារី និងការគ្រប់គ្រងលក្ខខណ្ឌវេជ្ជសាស្ត្រដូចជាជំងឺទឹកនោមផ្អែម កូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ និងសម្ពាធឈាមខ្ពស់ គឺជាកត្តាសំខាន់សម្រាប់ការការពារជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។ ចូរអ្នក ប្រឹក្សាជាមួយអ្នកគ្រូពេទ្យ ឬអ្នកតមអាហារដែលរៀនរាប់ខាងលើដើម្បីបញ្ជៀសជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលដែលជាជាឃាតកដ៏សាហាវបានសម្លាប់មនុស្សជាច្រើននាក់៕