ប្រភេទលាមកអាចដឹងអំពីសុខភាពរបស់យើង។ នេះក៏អាចអនុវត្តចំពោះកូនរបស់អ្នកផងដែរ ដោយសារតែលាមកកូនរបស់អ្នកក៏អាចមានពណ៌និងរូបរាងផ្សេងគ្នា។ តើអ្វីទៅដែលធម្មតា? កុំមើលទៅឆ្ងាយពីកន្ទបខោ សូមមើលលាមកដើម្បីស្វែងយល់បន្ថែមអំពីការអភិវឌ្ឍ និងសុខភាពកូនរបស់អ្នក។
លាមកពណ៌បៃតងរបស់ទារក
ជាពិសេសនៅក្នុងឆ្នាំដំបូងនៃកូនរបស់អ្នក អ្នកនឹងឃើញលាមកជាច្រើនប្រភេទ។ វាអាចមានភាពខុសប្លែកគ្នាដូចជាក្លិន និងពណ៌ ក៏ដូចជាភាពស្ថិតស្ថេរ។ លាមកអាចពីពណ៌បៃតងចាស់ទៅពណ៌ខ្មៅ។ ក្នុងអំឡុងថ្ងៃដំបូងបន្ទាប់ពីកំណើតរបស់ទារក វាជារឿងធម្មតាទេដែលលាមកកូនអ្នកមើលទៅពណ៌បៃតងនិងសារធាតុស្អិត។ នេះក៏ព្រោះតែកូនរបស់អ្នកកំពុងបញ្ចេញសារធាតុ Meconium ដែលជាអាហារកូនរបស់អ្នកមាននៅក្នុងទឹកភ្លោះ”ក្នុងស្បូន”។ បន្ទាប់ពីបានប្រហែលពីរថ្ងៃ លាមកប្រែជាទន់ និងមានពណ៌លឿងពេលដែលបំបៅដោះ។ ហើយប្រសិនបើកូនរបស់អ្នកបានញ៉ាំបន្លែស្លឹកបៃតង ឬកំពុងដុះធ្មេញ លាមកក៏អាចប្រែជាពណ៌បៃតងចាស់ផងដែរ។
លាមកពណ៌ក្រហមរបស់ទារក
ប្រសិនបើអ្នកសម្គាល់ឃើញថាមានសភាពក្រហមនៅក្នុងលាមកកូនអ្នក ជាធម្មតាវាបង្ហាញពីឈាមនៅក្នុងលាមក។ មូលហេតុអាចជាការរហែកតូចមួយនៅរន្ធគូថ ប៉ុន្តែវាក៏អាចកើតមានដែរប្រសិនបើអ្នកមានបញ្ហាក្បាលដោះប្រេះដោយសារការបំបៅដោយដោះ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ លាមកក្រហមក៏អាចបង្ហាញពីបញ្ហាធ្ងន់ធ្ងរផងដែរ។ កូនរបស់អ្នកអាចមានបញ្ហាអាឡែស៊ី រឺឆ្លងបាក់តេរី ឬហូរឈាមក្នុងGI របស់គាត់។
មូលហេតុដែលមិនបង្កគ្រោះថ្នាក់សម្រាប់លាមកពណ៌ក្រហមនោះ គឺស្ពៃក្តោបក្រហម/beets នៅលើម៉ឺនុយរបស់កូនអ្នក។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ នេះមិនមែនជាករណី ឬលាមកមានពណ៌ផ្សេង? អ្នកគួរពិគ្រោះជាមួយវេជ្ជបណ្ឌិត។
លាមកពណ៌ខ្មៅរបស់ទារក
លាមកខ្មៅ (ដែលមិនមានmeconium)កើតឡើងនៅពេលដែលឈាមចូលទៅក្នុងពោះវៀន។ ជាធម្មតាវាមានន័យថាមានការហូរឈាមនៅកន្លែងណាមួយនៅក្នុងក្រពះពោះវៀន។ ក្នុងអំឡុងពេលធ្វើដំណើរឆ្លងកាត់ក្រពះពោះវៀន ឈាមនេះផ្លាស់ប្តូរពណ៌ពីក្រហមទៅខ្មៅ។
ជួនកាលថ្នាំគ្រាប់ជាតិដែក ឬជាតិដែកក្នុងអាហារក៏អាចធ្វើឲ្យលាមកមានពណ៌ត្នោត ឬខ្មៅផងដែរ។ បន្ទាប់មកគ្មានអ្វីខុសទេ។ តើនេះមិនមែនជាមូលហេតុដែលអាចកើតមានទេឬ? បន្ទាប់មកយកល្អគួរតែទៅជួបគ្រូពេទ្យ។
ភាពខុសគ្នានៃរបបអាហារ
អ្វីដែលលាមករបស់កូនអ្នកមើលទៅដូចជាអ្វី គឺអាស្រ័យលើជម្រើសអាហារ។ នៅពេលបំបៅកូនដោយទឹកដោះ លាមកមើលទៅខុសពីពេលដែលអ្នកបៅដប។ យើងណែនាំអ្នកឱ្យបំបៅកូនដោយទឹកដោះម្តាយរហូតដល់កូនរបស់អ្នកមានអាយុយ៉ាងតិច ០6ខែ។ លាមករបស់ទារកដែលបៅទឹកដោះម្តាយមានពណ៌លឿងច្បាស់។ ជាទូរទៅគឺទន់ជាងលាមករបស់ទារកដែលបៅដប។ លើសពីនេះទៀត, ក្លិនក៏កាន់តែរីករាយពេលបំបៅកូនដោយទឹកដោះ វាអាចមានក្លិនផ្អែម។
ការបំបៅកូនដោយទឹកដោះម្តាយគឺងាយស្រួលរំលាយជាងការបំបៅដោយដប ដូច្នេះលាមករបស់ទារកដែលបៅដបគឺរឹងជាង ពួកគេច្រើនតែក្អួតម្តងក្នុងមួយថ្ងៃ។ ចំពោះទារកដែលបៅទឹកដោះម្តាយ វាអាចមានចាប់ពីបួនដង ទៅមួយដងជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ លេខទាំងពីរត្រូវបានចាត់ទុកថាមានសុខភាពល្អនិងធម្មតា ដរាបណាលាមកទន់ ហើយចេញមកយ៉ាងងាយស្រួល។
នៅដើមដំបូង ទារកដែលបៅទឹកដោះម្តាយច្រើនតែក្អួត បន្ទាប់ពីបំបៅរួច។ នៅទីបំផុត វានឹងកាន់តែទៀងទាត់ ហើយកូនរបស់អ្នកនឹងបន្ទោរបង់ញឹកញាប់ជាងមុនតាមពេលវេលាកំណត់។
លាមកទារកអាយុមួយឆ្នាំ និងអាយុច្រើនជាងនេះ
លាមកនឹងផ្លាស់ប្តូរបន្ទាប់ពីកូនរបស់អ្នកមានអាយុមួយឆ្នាំ ហើយចាប់ផ្តើមញ៉ាំអាហាររឹងកាន់តែច្រើន។ កូនរបស់អ្នកត្រូវតែស៊ាំនឹងអាហារថ្មីនេះ។ ដូច្នេះវាមានសារៈសំខាន់ណាស់ក្នុងការតាមដានយ៉ាងដិតដល់នូវលាមករបស់ទារកក្នុងអំឡុងការផ្លាស់ប្តូរនេះ។ នៅពេលដែលកូនរបស់អ្នកមានអាយុ 2 ឆ្នាំ ក្រពះ និងពោះវៀនត្រូវបានប្រើប្រាស់ទាំងស្រុងសម្រាប់អាហាររឹង។ នេះមានន័យថាលាមករបស់កូនអ្នកបន្ទាប់មកមើលទៅដូចជាសាច់ក្រកដែលមានបំណែកដែលមិនអាចរំលាយបាន។
នៅពេលដែលកូនរបស់អ្នកស្ថិតក្នុងដំណាក់កាលនេះ អ្នកកំពុងស្ថិតក្នុងដំណាក់កាលនៅជាមួយនឹងក្រណាត់កន្ទបទារកដែលមានក្លិនស្អុយ។ លាមកឥឡូវនេះតាមធម្មជាតិមានអាហាររឹង ដែលមានន័យថាលាមកមានរាងធំ ជាមួយនឹងក្លិនស្អុយច្រើនជាងមុន។
ទោះបីជាវាមិនតែងតែរីករាយក្នុងការធ្វើតែក៏ដោយ វាជាការសំខាន់ក្នុងការតាមដានលាមករបស់កូនអ្នក។ វិធីនេះអ្នកនឹងស្វែងយល់បន្ថែមអំពីសុខភាព និងការអភិវឌ្ឍន៍របស់កូនអ្នក។ សូមចងចាំផងដែរថា វាជារឿងធម្មតាសម្រាប់ភាពជាប់លាប់នៃលាមក។ ពណ៌ និង/ឬ ភាពញឹកញាប់ក្នុងការផ្លាស់ប្តូរ បន្ទាប់ពីផ្តល់អាហាររឹង ឬបន្ទាប់ពីការផ្លាស់ប្តូររូបមន្តទឹកដោះគោ។
ទឹកដោះពពែ Kabrita គឺជារូបមន្តដែលពេញនិយមជាងគេបំផុត។ Kabrita ជាផលិតផលប្រទេសហូឡង់100% ដោយក្រុមហ៊ុន Ausnutria ដែលជាក្រុមហ៊ុនជំនាញផលិតអាហាររូបត្ថម្ភទារកជាង80ឆ្នាំ។ ទឹកដោះពពែម្សៅKabrita បានរួមបញ្ចូលទឹកដោះពពែដែលងាយស្រួលរំលាយ ជាមួយសារធាតុចញ្ចឹមសំខាន់ៗនិងមានតំលៃដូចជា DHA, Omega 3 fatty acids, dietary fibers (GOS) និង OPO (Beta-Palmitate)។ មូលហតុទាំងនេះហើយដែលធ្វើអោយរូបមន្តទឹកដោះពពែKabrita ជាជម្រើសដ៏ល្អសំរាប់ក្មេងតូច។
ដើម្បីស្វែងយល់បន្ថែមពីKabritaសូមចូលទៅកាន់៖ www.kabritakh.com