វាមាននូវប្រភេទអាហារមួយចំនួន ដែលអ្នកគួរធ្វើការទទួលទាន ជារៀងរាល់ថ្ងៃ តាមដែលពួកវា នឹងមានមុខងារយ៉ាងសំខាន់ ក្នុងការរក្សាអោយអ្នកមានសុខភាពល្អបាន។ តែទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ប្រសិនបើអ្នកបានរងគ្រោះ ពីជំងឺលើសសម្ពាធឈាម នោះអ្នកនឹងយល់ថា អាហារទាំងនេះ នឹងមាននាទី កាន់តែពិសេស ក្នុងការរក្សាអោយអ្នកមានសុខភាពល្អ និង រស់នៅបានដោយសុវត្ថិភាព។
វានឹងមាន សារៈប្រយោជន៍ចំពោះអ្នក ដោយសារតែរាល់អ្វីៗ ដែលអ្នកអាច ធ្វើបាននោះគឺ អ្នកត្រូវរក្សាសម្ពាធឈាម អ្នក អោយនៅទាប ដើម្បីចៀសវាងបាននូវ ជំងឺគាំងបេះដូង និង ជំងឺបេះដូងប្រភេទផ្សេងៗទៀត។
ទាំងនេះ គឺជាប្រភេទអាហារដ៏ចំបង ដែលអាចនឹងជួយបន្ទាបសម្ពាធឈាម របស់អ្នកបាន៖
• ស្ពីណាច គឺជាប្រភេទបន្លែមួយប្រភេទ ដែលល្អបំផុត ដែលអ្នកអាចប្រើវា បានដើម្បីជួយបន្ថយ សម្ពាធឈាមរបស់អ្នក ដោយសារវាមានផ្ទុក ជាតិម៉ាញ៉េស្យូម ក្នុងកម្រិតដ៏ខ្ពស់មួយ ដែលវានឹង អាចជួយការពារ បេះដូងអ្នកបាន ពីភាពមិនប្រក្រតីមួយចំនួន និង កាត់បន្ថយបានផងដែរ នូវ ឱកាសប្រឈមនឹង គ្រោះថ្នាក់នៃជំងឺលើសសម្ពាធឈាម។ សារជាតិ Folate ក៏ត្រូវបានគេរកឃើញ នៅក្នុងបន្លែប្រភេទនេះផងដែរ ហើយសារជាតិចិញ្ចឹមមួយនេះ អាចបន្ថយនូវ ឥទ្ធិពលរបស់ សារជាតិគិមី homocysteine ។ សារជាតិគិមី មួយនេះ គឺមានទំនាក់ទំនងទៅនឹង ជំងឺដាច់សសៃ ឈាមក្នុងខួរក្បាល និង ជំងឺគាំងបេះដូង ដូច្នេះ ការបង្ការនូវការការជះឥទ្ធិពលរបស់វា ទៅលើ រាងកាយអ្នក គឺជាហេតុផលដ៏ល្អមួយ ដែលអ្នកត្រួវតែទទួលទានស្ពីណាច។
• គ្រាប់ផ្កាឈូករ័ត្ន អាចផ្តល់អោយរាងកាយអ្នក នូវសារជាតិម៉ាញ៉េស្យូម ដែលវានឹងជាតម្រូវការ ប្រចាំរបស់អ្នក។ សារជាតិ Phytosterols ក៏ត្រូវបានមានផ្ទុកផងដែរ នៅក្នុង គ្រាប់ផ្កាឈូករ័ត្ន ហើយសារជាតិចិញ្ចឹមប្រភេទនេះ អាចជួយអ្នក ក្នុងការកាត់បន្ថយបាននូវ កម្រិតនៃកូឡេស្តេរ៉ូល ដែលមាននៅក្នុងខ្លួនអ្នក។ ជារឿយៗ សម្ពាធឈាមដែលខ្ពស់ ត្រូវបានបង្កឡើង ដោយសារតែ ការកើនឡើងនៃ កម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូល តាមដែលវានឹង ធ្វើអោយមានកំណក និង ការកកស្ទះ នៅក្នុង សសៃអាទែ ដែលវានឹងបង្ខំអោយ បេះដូងអ្នកត្រូវធ្វើការខ្លាំងជាងមុន ដើម្បីអាចច្របាច់ បញ្ជូនឈាមបាន។ គ្រាប់ផ្កាឈូករ័ត្ន ដែលមិនមានប្រឡាក់អំបិល គឺគ្មានផ្ទុកជាតិសូដ្យូម ហើយវា ល្អបំផុត សម្រាប់អ្នកក្នុងការ ទទួលទានដើម្បីកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាមបាន។
• បន្លែអន្លក់ គឺត្រូវបានគេស្គាល់ច្បាស់ថា ពួកវាមានផ្ទុកនូវ កម្រិតម៉ាញ៉េស្យូមដ៏ខ្ពស់ ជាពិសេស គឺប្រភេទសណ្តែក។ ប៉ូតាស្យូម ក៏ត្រូវបានផ្ទុកក្នុងកម្រិតដ៏ខ្ពស់ ផងដែរនៅក្នុងបន្លែសណ្តែកនេះ ហើយវា ក៏នឹងមានតួនាទីសំខាន់ផងដែរ ក្នុងការជួយបន្ទាបសម្ពាធឈាមរបស់អ្នក។
• ផ្លែចេក គឺជាប្រភពដ៏សម្បូរមួយនៃ ជាតិប៉ូតាស្យូម ដែលមិនគួរអោយជឿ ហើយវាគឺជាប្រភេទ សារជាតិរ៉ែមួយប្រភេទ ក្នុងចំណោមសារជាតិរ៉ែជាច្រើន ដែលរាងកាយយើងត្រូវការ ដើម្បីជួយដល់ការកាត់បន្ថយ សម្ពាធឈាមដែលលើស។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះផ្លែចេក គឺមានផ្ទុកនូវជាតិ សសៃដ៏ច្រើនផងដែរ ដែលវា គឺជាសារជាតិបំប៉នមួយប្រភេទទៀត ដែលរួមចំណែក ក្នុងការធ្វើអោយ ដំណើរឈាមរត់របស់អ្នក កាន់តែមានប្រសិទ្ធិភាព, ជួយសម្រកទម្ងន់ និង បំប៉ន សុខភាពជាទូទៅរបស់អ្នក។ ជាការពិត កាលបើអ្នកបរិភោគអាហារជាតិសសៃ កាន់តែច្រើន នោះ អ្នកហាក់នឹង អាចចៀសវាងបាន នូវជំងឺលើសសម្ពាធឈាមនេះ ។ ការសិក្សាស្រាវជ្រាវជាច្រើន បានធ្វើអោយអ្នកជំនាញខាងអាហារ ជឿថា បើទោះជាអ្នកបរិភោគផ្លែចេកតែមួយផ្លែ ជារៀងរាល់ ថ្ងៃ ក៏អាចជួយរក្សាសម្ពាធឈាម អ្នក អោយស្ថិតក្នុងកម្រិតធម្មតា បានដែរ។
• សណ្តែកសៀង គឺជាប្រភេទអាហារដ៏ល្អប្រសើរមួយ សម្រាប់អ្នកដែលបានរងគ្រោះពីជំងឺលើស សម្ពាធឈាម អាចធ្វើការទទួលទានបាន តាមដែលវានឹង ជួយបន្ទាបកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូល ដែលជា មូលហតុធ្វើ អោយអ្នកលើសឈាមបាន។ សណ្តែកសៀង បានជួយលៃតម្រូវសម្ពាធឈាម ដោយ សារតែសារជាតិ isoflavones ដែលមាននៅក្នុងពួកវា គឺមានសារៈសំខាន់ ក្នុងការរក្សាសម្ពាធឈាម អ្នកមិនអោយស្ថិត ក្នុងកម្រិតខ្ពស់បាន។ អ្នកនឹងសម្គាល់ឃើញថា ប្រភេទសណ្តែកសៀងដែល មិនមានផ្ទុកជាតិអំបិល គឺល្អបំផុត ក្នុងការបន្ថែមវាទៅក្នុងរបបអាហារ របស់អ្នក មានដូចជា៖ តៅហ៊ូ និង ទឹកសណ្តែកជាដើម ។
• ដំឡូងបារាំង ជាធម្មតា ត្រូវបានរៀបចំឡើង ក្នុងប្រភេទជាទម្រង់អាហារ ដែលនឹងធ្វើអោយ សម្ពាធឈាមអ្នកឡើងខ្ពស់បាន ហេតុដូចនេះហើយ ទើបបានជាមនុស្សភាគច្រើន គិតថា វាជាការ ល្អ ដែលពួកគេ គួរចៀសវាង ក្នុងការទទួលទានវា។ តែទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ដំឡូងបារាំង មិនត្រឹមតែសម្បូរតែសារជាតិ ប៉ូតាស្យូមប៉ុណ្ណោះទេ វាថែមទាំងជា ប្រភពដ៏ល្អនៃ ជាតិសសៃ ដែលវានឹងមាននាទីយ៉ាងសំខាន់ ក្នុងការរក្សាអោយសម្ពាធឈាមអ្នក ស្ថិតក្នុងកម្រិត ធម្មតាមួយ។ ដំឡូងបារាំង ក៏ជាប្រភពដ៏សម្បូរមួយនៃ សារជាតិរ៉ែ ហើយនឹង ជាប្រភេទអាហារដ៏ ល្អបំផុត ក្នុងការទទួលទាន ជំនួសអោយប្រភេទអាហារម្ស៉ៅដទៃទៀត ។
• ស៊ុកកូឡា គឺជាប្រភេទអាហារមួយប្រភេទ ដែលមនុស្សភាគច្រើនចូលចិត្តទទួលទានវា ហើយ អ្នកនឹងយល់ឃើញថា ការញុំាស៊ុកកូឡាខ្មៅ គឺជាវិធីដ៏អស្ចារ្យមួយ ក្នុងការរក្សាអោយសម្ពាធឈាម អ្នកស្ថិត ក្នុងកម្រិតទាបបាន។ មានមនុស្សភាគច្រើន មានការញញើតនឹង ការគិតថា ការញុំាស៊ុក កូឡា អាចជួយបន្ទាបសម្ពាធឈាមបាន ប៉ុន្តែការពិតនោះ គឺមានតែស៊ុកកូឡាខ្មៅទេ ដែលនឹង អាចជួយអ្នកបាន។ នេះក៏ព្រោះតែ ស៊ុកកូឡាខ្មៅ អាចជួយភ្ញោចដល់ ផលិតផល នៃ nitric oxide ដែលវាមានទំនួលខុសត្រូវ ក្នុងការធ្វើអោយ សាច់ដុំនៅជុំវិញ សសៃឈាម បានសម្រាក និង ជួយធ្វើអោយចរន្តឈាម មានភាពល្អប្រសើរជាងមុន។ ស៊ុកកូឡាខ្មៅពិតជាអាច ជួយបន្ទាប កម្រិតស្តេរ៉ូលអាក្រក់ ដែលមាននៅក្នុងរាងកាយ ដូច្នេះ វាក៏អាចជួយកាត់បន្ថយបានផងដែរ ចំពោះ ការប្រឈមនឹងភាពធាត់ជ្រុល និង ជំងឺលើសសម្ពាធឈាម។
• ផ្លែបឺរ គឺសម្បូរទៅដោយ សារជាតិរ៉ែ និង ខ្លាញ់ ប៉ុន្តែសារជាតិបំប៉នទាំងអស់ ដែលមាននៅក្នុងផ្លែ បឺរ គឺពិតជាផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដែលមិនគួរអោយជឿ ចំពោះសុខភាពរបស់អ្នក។ អ្នកនឹង សម្គាល់ ឃើញថា oleic acid avocados គឺមានក្នុងកម្រិតដ៏ខ្ពស់ ដែលនឹងជួយធ្វើអោយ កម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូល របស់អ្នកនៅទាប ហើយទាំងសារជាតិ folate និង ប៉ូតាស្យូម គឺមានផ្ទុកក្នុងផ្លែបឺរ ក្នុងកម្រិតដ៏ខ្ពស់ ផងដែរ។
• ត្រី គឺមានលក្ខណៈជាពិសេស ក្នុងការជួយអោយសម្ពាធឈាមអ្នក ស្ថិតក្នុងកម្រិតទាប ដោយសារ តែត្រី សម្បូរទៅដោយ អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា បី ដែលនឹងអាចការពារបេះដូងអ្នក ពីភាពមិនប្រក្រតី បាន។ ប្រភេទត្រីកំប៉ុងក៏ល្អគ្រប់គ្រាន់ សម្រាប់បេះដូងរបស់អ្នកបានដែរ ហើយប្រភេទត្រីកំប៉ុង ដូចជា ត្រីធូណា និង សាឌីន នឹងជួយលៃតម្រូវសម្ពាធឈាមអ្នក អោយបានល្អដែរ។ ត្រីស្រស់ៗ គឺល្អបំផុត ក្នុងការទទួលទាន ដើម្បីជួយអោយកម្រិតសម្ពាធឈាមអ្នកចុះទាបបាន។
• ប្រភេទទឹកដោះគោ ដែលដកយកជាតិក្រែមចេញ និង ប្រភេទនៃផលិតផលទឹកដោះគោ ដែលមានជាតិខ្លាញ់ទាប គឺផ្តល់ផលល្អ ចំពោះបេះដូងរបស់អ្នក ជាងពពួកទឹកដោះគោ ដែលមានជាតិខ្លាញ់ច្រើន ។ សារជាតិកាល់ស្យូម និង ប្រូតេអ៊ីន គឺត្រូវបានផ្ទុក ក្នុងកម្រិតដ៏ខ្ពស់ នៅក្នុងទឹកដោះគោ ដែលដកយកជាតិក្រែមចេញ ប៉ុន្តែសារជាតិវីតាមីន D ដែលមាននៅក្នុងនោះ គឺជា សារជាតិបំប៉ន ដែលសំខាន់បំផុត ដែលនឹង ធ្វើការជាមួយនឹង កាល់ស្យូម ក្នុងការរក្សាអោយ សម្ពាធឈាមអ្នក ស្ថិតក្នុងកម្រិតទាប។ បើទោះជាសម្រាប់អ្នក ដែលមិនបានព្យាយាម ក្នុងការ ការពារ ជំងឺលើសសម្ពាធឈាម ការផឹកទឹកដោះគោ ដែលដកយកជាតិក្រែមចេញ នឹងអាច ប្រាកដ ធ្វើអោយរាងកាយអ្នក ទទួលបាននូវ សារជាតិបំប៉ន ដែលមាននៅក្នុងផលិតផល ដែលធ្វើពីទឹកដោះគោ ដោយមិនមានការប្រឈមនឹង ជំងឺលើសសម្ពាធឈាម ៕