អណ្តាតគឺជាផ្នែកមួយដ៏សំខាន់ដែលឆ្លុះបញ្ចាំងពីសុខភាពរបស់បេះដូង។ អណ្តាតមិនមានស្រទាប់ស្បែកខាងក្រៅទេ ដូច្នេះគេអាចសង្កេតមើលស្ថានភាពសរសៃឈាមនៅលើអណ្តាតបានយ៉ាងច្បាស់។ ដូច្នេះហើយ ការមើលអណ្តាតក៏អាចវិនិច្ឆ័យបានដែរថា តើចរន្តឈាម ក៏ដូចជាមុខងារសរីរវិទ្យានៃបេះដូងមានបញ្ហាឬអត់។
សញ្ញា ៣ នៅក្នុងអណ្តាតដែលបង្ហាញថាបេះដូងមិនមានសុខភាពល្អ
អណ្តាតមានស្នាមជាំ ពណ៌ស្វាយងងឹត
ប្រសិនបើភ្លាមៗអណ្តាតមានស្នាមជាំខ្មៅ នេះអាចជាឈាម។ រោគសញ្ញាដែលអមមកជាមួយអាចមានដូចជា ភ័យ, ដកដង្ហើមខ្លី, គេងមិនលក់, រមាស់អណ្តាត។ នៅពេលដែលរោគសញ្ញាលេចឡើងរួមគ្នា សរសៃឈាមនៅក្នុងខ្លួនត្រូវបានស្ទះ។ វាអាចដោយសារតែបេះដូងខ្សោយ។ នៅពេលដែលសញ្ញាទាំងនេះលេចឡើង អ្នកគួរតែទៅជួបគ្រូពេទ្យភ្លាមៗ ដើម្បីការពារហានិភ័យនៃការគាំងបេះដូង។
អណ្តាតក្រហមនិងហើម
ប្រសិនបើអណ្តាតមានទាំងក្រហម និងហើម សូមប្រយ័ត្ន។ ប្រសិនបើបាតុភូតនេះត្រូវបានអមដោយការញ័រទ្រូង និងចង្វាក់បេះដូងលោតញាប់ អ្នកអាចមានជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
ឡើងក្រាំងពណ៌សប្លែកនៅលើអណ្តាត
បញ្ហាសរសៃឈាមបេះដូងអាចឆ្លុះបញ្ចាំងតាមរយៈភ្នាសពណ៌សនៅលើអណ្តាត។ នៅពេលដែលក្រាំងពណ៌សលេចឡើងនៅលើអណ្តាតហើយត្រូវបានអមដោយរោគសញ្ញាដូចជាការអស់កម្លាំងញឹកញាប់វាអាចទៅរួចដែលបេះដូងរបស់អ្នកទទួលរងពីភាពស្លេកស្លាំង។
ក្នុងករណីដែលអណ្តាតមានទាំងក្រាំងពណ៌ស និងជាតិទឹកនៅលើវា រួមជាមួយនឹងការញ័រទ្រូង អ្នកអាចមានជម្ងឺក្រិនសរសៃឈាម។
៧យ៉ាងគួរធ្វើដើម្បីរក្សាសុខភាពបេះដូង
ការបរិភោគផ្លែឈើ
របបអាហារដែលសម្បូរទៅដោយផ្លែឈើស្រស់ដែលសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូងបាន 40% ។
ញ៉ាំសូកូឡាខ្មៅ
នៅក្នុងសូកូឡាខ្មៅមានផ្ទុកសារជាតិ flavonoids ដែលជួយការពារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ដោយរក្សាភាពយឺតនៃជញ្ជាំងសរសៃឈាមក្នុងរាងកាយ។ យោងទៅតាមសមាគមន៍បេះដូងអ៊ឺរ៉ុប ការទទួលទានសូកូឡាខ្មៅចំនួន 12 ការ៉េក្នុងមួយខែកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺខ្សោយបេះដូងបាន 23% ។
ទទួលយករបបអាហារមេឌីទែរ៉ាណេ
របបអាហារនេះជួយបន្ថយភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីន និងបន្ថយកម្រិតទ្រីគ្លីសេរីដ កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការគាំងបេះដូង។
ធ្វើលំហាត់ប្រាណឱ្យបានឆាប់តាមដែលអាចធ្វើទៅបានក្នុងអំឡុងពេលថ្ងៃរបៀបរស់នៅមិនសូវស្រួល ច្រើនតែអមដោយការឡើងទម្ងន់ និងការកើនឡើងកូឡេស្តេរ៉ុល។ ដូច្នេះ អ្នកគួរតែហាត់ប្រាណនៅពេលណាដែលអាចធ្វើទៅបាន។ យកល្អគួរតែក្រោកពីកៅអីរៀងរាល់ 2 ម៉ោងម្តង ដើម្បីដើរជុំវិញ ដូចជាចាក់ទឹកមួយកែវ។
ចិញ្ចឹមឆ្កែ
វាស្តាប់ទៅគួរឱ្យអស់សំណើច ប៉ុន្តែការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា ម្ចាស់ឆ្កែទទួលបានសកម្មភាពរាងកាយពី 30 ទៅ 60 នាទីជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ នេះមានឥទ្ធិពលវិជ្ជមានទៅលើសន្ទស្សន៍ម៉ាសរាងកាយ និងសុខភាពបេះដូង។
ឈប់ញ៉ាំអាហារសម្រន់
ទម្ងន់នឹងនាំឱ្យមានការកើនឡើងនៃទ្រីគ្លីសេរីត និងកូលេស្តេរ៉ុល។ ដូច្នេះ នៅពេលដែលអ្នកត្រូវការអាហារសម្រន់ អ្នកគួរតែជ្រើសរើសអាហារដែលផ្តល់សុខភាពបេះដូងដូចជា ផ្លែបឺរី ប្ល៊ូបឺរី និងរ៉ាសប៊ឺរី អាល់ម៉ុន និងវ៉ល់ណាត់។
ប្រយ័ត្នជាមួយថ្នាំប្រឆាំងនឹងការរលាក
ការប្រើថ្នាំប្រឆាំងនឹងការរលាកក្នុងកម្រិតធំ និងក្នុងរយៈពេលយូរអាចបង្កើនហានិភ័យនៃការគាំងបេះដូងពី 20-50% ៕