ទម្លាប់ខាងក្រោមប៉ះពាល់ដល់ក្រពះរបស់អ្នកយ៉ាងខ្លាំង ឈប់ឥឡូវនេះ បើមិនចង់យឺតពេល។
ទម្លាប់ញ៉ាំលឿនពេក
នៅពេលដែលអ្នកញ៉ាំលឿនពេក អាហារដែលមិនទាន់បានទំពារឲ្យបានហ្មត់ចត់ នឹងធ្វើឲ្យរាងកាយស្រូបអាហារបានច្រើនក្នុងរយៈពេលដ៏ខ្លី ដែលធ្វើឲ្យអាហារកកកុញក្នុងក្រពះច្រើនពេក។ ជាលទ្ធផល វាដាក់សម្ពាធលើជញ្ជាំងក្រពះ ធ្វើឱ្យជញ្ជាំងក្រពះកន្ត្រាក់ជាបន្តបន្ទាប់ ដើម្បីរំលាយអាហារបានច្រើន កាត់បន្ថយមុខងាររបស់ក្រពះ។
លើសពីនេះ ការញ៉ាំលឿនពេកក៏បង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ការរំលាយអាហារ និងស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមរបស់រាងកាយផងដែរ ដែលយូរៗទៅអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺដូចជាជំងឺច្រាលទឹក ដំបៅ សូម្បីតែមហារីកក្រពះ។
ញ៉ាំអាហាររហ័ស អាហារអាំងច្រើន
ម្ហូបអាំង ឬអាហាររហ័ស តែងតែត្រូវបានមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្ត ព្រោះវាឆ្ងាញ់ និងងាយស្រួល។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អាហាររហ័ស ឬអាហារដែលត្រៀមរួចជាស្រេច បានក្លាយជាអាហារដែលមិនអាចខ្វះបាន ដោយសារតែភាពងាយស្រួល តម្លៃសមរម្យ និងរសជាតិទាក់ទាញ។ ការទទួលទានអាហារទាំងនេះច្រើនពេកអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកក្រពះ។
លើសពីនេះ នំដុតក៏ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងជំងឺមហារីកក្រពះផងដែរ។ ការដុតសាច់នៅសីតុណ្ហភាពខ្ពស់បង្កើតបាននូវសមាសធាតុបង្កមហារីក ដែលជាធម្មតាមានសារធាតុ heterocyclic amines (HCAs) និង polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs)។ សារធាតុទាំងនេះត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ ក្រពះ ថ្លើម សុដន់ ស្បែក សួត ក្រពេញប្រូស្តាត… ។
ទម្លាប់នៃការប្រើចានរួមគ្នា
គ្រួសារជាច្រើនមានទម្លាប់ប្រើចានទឹកជ្រលក់ ទឹកត្រី តែមួយចានរួមគ្នា ផឹកទឹក ឬប្រើចង្កឹះរួមគ្នា។ ប៉ុន្តែតាមពិតទៅ នេះក៏ជាផ្លូវនៃការឆ្លងមេរោគ HP – បាក់តេរីដែលអាចបណ្តាលឱ្យមានដំបៅក្រពះដែលនាំឱ្យកើតមហារីក។
លើសពីនេះ ទម្លាប់នៃការញ៉ាំអាហារក្តៅពេក ញ៉ាំអាហារត្រជាក់ពេក ឬហឹរពេក ហើយការញ៉ាំក្នុងកម្រិតមធ្យមក៏ជាកត្តាបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកក្រពះ ដែលមិនល្អសម្រាប់សុខភាព។
ផឹកស្រា និងភេសជ្ជៈហ្គាស
យោងតាមអ្នកជំនាញបានឱ្យដឹងថា មនុស្សគ្រាន់តែត្រូវការផឹកស្រាបៀរលើសពី 3 កែវប៉ុណ្ណោះ ជាតិអាល់កុលក្នុងមួយថ្ងៃស្មើនឹងច្រើនជាង 45g នៃគ្រឿងស្រវឹងក្នុងមួយថ្ងៃនឹងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកក្រពះ។
ក្រៅពីនេះក៏មានមនុស្សជាច្រើនដែលចូលចិត្តផឹកភេសជ្ជៈមានជាតិកាបូនដែរ។ ប៉ុន្តែភេសជ្ជៈដែលមានជាតិកាបូនគឺដូចជាគ្រឿងស្រវឹង។ ប្រសិនបើអ្នកផឹកច្រើនពេក សរសៃឈាមក្នុងពោះវៀន និងក្រពះនឹងរួមតូច កាត់បន្ថយលំហូរឈាមទៅកាន់ក្រពះ និងពោះវៀន ប៉ះពាល់ដល់មុខងាររំលាយអាហារ ថែមទាំងបង្កឱ្យឈឺក្រពះ រលាកក្រពះ ឬមហារីកក្រពះ៕