ប្រសិនបើអ្នកមានអារម្មណ៍តានតឹងវាជារឿងធម្មតាទេ ដែលត្រូវស្វែងរកការធូរស្បើយ។
ខណៈពេលដែលភាពតានតឹងម្តងម្កាលពិបាកក្នុងការជៀសវាង ស្ត្រេសរ៉ាំរ៉ៃ អាចជះឥទ្ធិពលយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាពរាងកាយ និងអារម្មណ៍។ តាមពិត វាអាចបង្កើនហានិភ័យរបស់អ្នកដូចជា ជម្ងឺបេះដូង និងជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត។
គួរឱ្យចាប់អារម្មណ៍អាហារ និងភេសជ្ជៈមួយចំនួនអាចមានគុណសម្បត្តិបំបាត់ភាពតានតឹង។ នេះ គឺជាអាហារ និងភេសជ្ជៈ ដែលជួយកាត់បន្ថយស្ត្រេសចំនួន ១៨ ដើម្បីបន្ថែមទៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក។
១.ម្សៅ Matcha
ម្សៅតែបៃតង ដ៏រស់រវើកនេះ ទទួលបានការពេញនិយមពីសំណាក់អ្នកដែលស្រលាញ់សុខភាព ព្រោះវាសំបូរទៅដោយ L-theanine ដែលជាអាស៊ីតអាមីណូ មិនមែនប្រូតេអ៊ីន ដែលមានលក្ខណៈបន្ថយស្ត្រេស។
Matcha គឺជាប្រភពនៃអាស៊ីតអាមីណូល្អជាងប្រភេទតែបៃតងដទៃទៀត ព្រោះវាត្រូវបានផលិតចេញពីស្លឹកតែបៃតងដែលដុះនៅក្នុងម្លប់។ ដំណើរការនេះ បង្កើនមាតិការបស់វានៃសមាសធាតុជាក់លាក់រួមមាន L-theanine។
២.ស្ពៃ ស ស្វីស
ស្ពៃ ស ស្វីស គឺជាបន្លែបៃតង ស្លឹកបៃតង ដែលផ្ទុកទៅដោយជីវជាតិប្រឆាំងនឹងស្ត្រេស។
មានតែសារាយស្វីសឆ្អិន ១ ពែង (១៧៥ ក្រាម) ផ្ទុក ៣៦% នៃការទទួលទានដែលបានណែនាំសម្រាប់ម៉ាញ៉េស្យូម ដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការឆ្លើយតបស្ត្រេសនៃរាងកាយរបស់អ្នក។
កម្រិតទាបនៃសារធាតុរ៉ែនេះត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងលក្ខខណ្ឌដូចជាការថប់បារម្ភនិងការវាយប្រហារភ័យស្លន់ស្លោ។ លើសពីនេះទៀតភាពតានតឹងរ៉ាំរ៉ៃអាចនឹងធ្វើឱ្យហាងលក់ម៉ាញ៉េស្យូមក្នុងខ្លួនអ្នកធ្វើឱ្យសារធាតុរ៉ែនេះមានសារៈសំខាន់ជាពិសេសនៅពេលអ្នកធុញថប់។
៣.ដំឡូងជ្វា
ការទទួលទានអាហារដែលមានជាតិកាបូអ៊ីដ្រាត ដែលសំបូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមដូចជា ដំឡូងជ្វា អាចជួយកាត់បន្ថយកម្រិតអរម៉ូនស្ត្រេសទា។
ទោះបីជាកម្រិតអរម៉ូន cortisol ត្រូវបានគ្រប់គ្រងយ៉ាងតឹងរឹងក៏ដោយ ក៏ស្ត្រេសរ៉ាំរ៉ៃអាចបណ្តាលឱ្យមានភាពមិនប្រក្រតីនៃអរម៉ូន cortisol ដែលអាចបណ្តាលឱ្យមានការរលាក ការឈឺចាប់ និងផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានដទៃទៀត។
ដំឡូងជ្វា ផ្ទុកទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម ដែលមានសារៈសំខាន់សម្រាប់ការឆ្លើយតបស្ត្រេសដូចជាវីតាមីនសេ និងប៉ូតាស្យូម។
៤.គីមឈី
គីមឈី គឺជាមុខម្ហូបបន្លែ ដែលមានជាតិជូរ (មេ) ដែលជាធម្មតាត្រូវបានផលិតជាមួយស្ពៃ napa និង daikon។ អាហារដែលមានជាតិហឹរដូចជាគីមឈី មានផ្ទុកទៅដោយបាក់តេរីមានប្រយោជន៍ ដែលគេហៅថាប្រូតូលីក និងមានវីតាមីនជាតិខនិជ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់។
ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថាអាហារដែលមានជាតិមេ អាចជួយកាត់បន្ថយភាពតានតឹង និងការថប់បារម្ភ។
ការសិក្សាជាច្រើនទៀតបានបង្ហាញថា អាហារបំប៉នប្រូសេស្តេរ៉ូន និងអាហារសំបូរទៅដោយជាតិ ប្រូបាយអូទិច ដូចជាគីមឈី មានឥទ្ធិពលល្អចំពោះសុខភាពផ្លូវចិត្ត។ នេះ ទំនងជាដោយសារតែអន្តរកម្មរបស់ពួកគេជាមួយបាក់តេរី ពោះវៀនរបស់អ្នកដែលប៉ះពាល់ផ្ទាល់ដល់អារម្មណ៍របស់អ្នក។
៥.Artichokes
Artichokes គឺជាប្រភពនៃជាតិសរសៃ ដែលប្រមូលផ្តុំមិនគួរឱ្យជឿ ហើយជាពិសេសសម្បូរទៅដោយជាតិប្រ៊ីបាយអូទិក ដែលជាប្រភេទជាតិសរសៃដែលចិញ្ចឹមបាក់តេរីល្អ នៅក្នុងពោះវៀនរបស់អ្នក។
Artichokes ក៏មានប៉ូតាស្យូម ម៉ាញេស្យូម និងវីតាមីន C និង K ខ្ពស់ផងដែរ ដែលសារធាតុទាំងអស់នេះ ចាំបាច់សម្រាប់ការឆ្លើយតបនឹងស្ត្រេសដែលមានសុខភាពល្អ។
៦.សាច់សរីរាង្គ
សាច់សរីរាង្គ ដែលរួមមាន បេះដូង ថ្លើម និងតម្រងនោម របស់សត្វដូចជា គោ និងមាន់ គឺជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃវីតាមីន B ជាពិសេស B12, B6, riboflavin និង folate ដែលចាំបាច់សម្រាប់ការគ្រប់គ្រងស្ត្រេស។
៧.ស៊ុត
ស៊ុត ត្រូវបានគេសំដៅជាញឹកញាប់ថា មានវីតាមីនចំរុះពីធម្មជាតិ ដោយសារតែមានសារធាតុចិញ្ចឹមគួរឱ្យចាប់អារម្មណ៍។ ពងមាន់ទាំងមូលសំបូរទៅដោយវីតាមីន ជាតិរ៉ែ អាស៊ីដអាមីណូ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលត្រូវការសម្រាប់ការឆ្លើយតបស្ត្រេសដែលមានសុខភាពល្អ។
៨.សិប្បីសត្វ
ពពួកសិប្បីសត្វ ដែលរួមមានពពួកសត្វគ្រំ ខ្យង លៀស និង អយស្ទ័រ មានផ្ទុកអាស៊ីដអាមីណូខ្ពស់ដូចជាតូរីន ដែលត្រូវបានគេសិក្សាសម្រាប់លក្ខណៈសក្តានុពលជួយជំរុញអារម្មណ៍របស់វា។
តូរីន និងអាស៊ីតអាមីណូផ្សេងទៀត ត្រូវការជាចាំបាច់ ដើម្បីផលិតប្រព័ន្ធបញ្ជូនសរសៃប្រសាទ ដូចជាដូប៉ាមីន ដែលចាំបាច់សម្រាប់គ្រប់គ្រងការឆ្លើយតបស្ត្រេស។ ជាការពិតការសិក្សាបង្ហាញថាថ្នាំ តូរីន អាចមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងនឹងជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត។
ពពួកសិប្បីសត្វ ក៏ផ្ទុកទៅដោយវីតាមីន B12 ស័ង្កសី ទង់ដែង ម៉ង់ហ្គាណែស និងសេលេញ៉ូម ដែលទាំងអស់នេះអាចជួយជំរុញអារម្មណ៍។
៩.ម្សៅ cherry Acerola
cherries Acerola គឺជាប្រភពនៃការប្រមូលផ្តុំវីតាមីន C ច្រើនបំផុត។ ពួកគេមានអំនួតតាមរយៈវីតាមីន C ពី ៥០ ទៅ ១០០ ភាគរយច្រើនជាងពពួកក្រូច ដូចជា ផ្លែក្រូច និងក្រូចឆ្មា។
វីតាមីនសេ ចូលរួមក្នុងការឆ្លើយតបស្ត្រេស។ លើសពីនេះទៅទៀតកំរិតវីតាមីន C ខ្ពស់ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការកើនឡើងនៃអារម្មណ៍ និងកម្រិតនៃការធ្លាក់ទឹកចិត្ត និងកំហឹងទាប។ លើសពីនេះទៅទៀតការញ៉ាំអាហារដែលសំបូរទៅដោយវីតាមីននេះអាចធ្វើអោយអារម្មណ៍ទាំងមូលមានភាពប្រសើរឡើង។
១០.ត្រីខ្លាញ់
ត្រីដែលមានជាតិខ្លាញ់ គឺសំបូរទៅដោយខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ និងវីតាមីនឌីដែលជាសារធាតុចិញ្ចឹម ដែលត្រូវបានបង្ហាញថា អាចជួយកាត់បន្ថយកម្រិតស្ត្រេស និងបង្កើនអារម្មណ៍។
អូមេហ្គា ៣ មិនត្រឹមតែមានសារៈសំខាន់សម្រាប់សុខភាពខួរក្បាល និងអារម្មណ៍ប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏អាចជួយឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកដោះស្រាយភាពតានតឹងផងដែរ។ ជាការពិតការទទួលទានអូមេហ្គា ៣ ទាប គឺផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការកើនឡើងនៃការថប់បារម្ភ និងការធ្លាក់ទឹកចិត្តនៅក្នុងប្រជាជនលោកខាងលិច។
១១.Parsley
Parsley គឺជាឱសថដែលមានជីវជាតិបំប៉នដែលផ្ទុកទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម – សមាសធាតុផ្សំដែលបន្សាបម៉ូលេគុលមិនស្ថិតស្ថេរហៅថារ៉ាឌីកាល់សេរីនិងការពារប្រឆាំងនឹងស្ត្រេសអុកស៊ីតកម្ម។
១២.ខ្ទឹមស
ខ្ទឹមស មានសមាសធាតុស្ពាន់ធ័រខ្ពស់ ដែលជួយបង្កើនកម្រិតជាតិស្ករ។ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនេះ គឺជាផ្នែកមួយនៃខ្សែការពារដំបូងរបស់រាងកាយអ្នកប្រឆាំងនឹងភាពតានតឹង។
១៣.Tahini
Tahini គឺជាគ្រឿងលាបនំប៉័យដ៏សំបូរបែប ដែលផលិតចេញពីគ្រាប់ល្ង ដែលជាប្រភពដ៏ល្អនៃអាស៊ីដអាមីណូ L-tryptophan ។
ធ្វើតាមរបបអាហារដែលមានជាតិ tryptophan ខ្ពស់អាចជួយជំរុញអារម្មណ៍ និងបន្ធូរបន្ថយរោគសញ្ញានៃជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត និងការថប់បារម្ភ។
១៤.គ្រាប់ផ្កាឈូករ័ត្ន
គ្រាប់ផ្កាឈូករ័ត្ន គឺជាប្រភពវីតាមីនអ៊ី ដ៏សំបូរបែប។ វីតាមីនរលាយជាតិខ្លាញ់នេះដើរតួជាអង់ទីអុកស៊ីដង់ដ៏មានឥទ្ធិពល និងចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពផ្លូវចិត្ត។
ការទទួលទានសារធាតុចិញ្ចឹមទាប ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការផ្លាស់ប្តូរអារម្មណ៍ និងការធ្លាក់ទឹកចិត្ត។
គ្រាប់ផ្កាឈូករ័ត្ន ក៏មានផ្ទុកសារធាតុចិញ្ចឹមកាត់បន្ថយស្ត្រេសផ្សេងៗផងដែររួមមាន ម៉ាញ៉េស្យូម ម៉ង់ហ្គាណែស សេលេញ៉ូម ស័ង្កសី វីតាមីនប៊ី និងស្ពាន់។
១៥.ប្រូខូលី
ប្រូខូលី មានកេរ្តិ៍ឈ្មោះដោយសារអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពរបស់ពួកគេ។ វា កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកមួយចំនួន ជំងឺបេះដូង និងជំងឺសុខភាពផ្លូវចិត្ត ដូចជាការធ្លាក់ទឹកចិត្ត។
ប្រូខូលី គឺជាប្រភពអាហារដែលប្រមូលផ្តុំច្រើនបំផុតនៃសារធាតុចិញ្ចឹមមួយចំនួនរួមមាន ម៉ាញ៉េស្យូមវីតាមីនសេ និងហ្វូតាត ដែលត្រូវបានគេបង្ហាញថា អាចប្រឆាំងនឹងរោគសញ្ញាបាក់ទឹកចិត្ត។
១៦.Chickpeas
Chickpeas គឺសំបូរទៅដោយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ រួមមានម៉ាញ៉េស្យូម ប៉ូតាស្យូមឋវីតាមីន B ស័ង្កសីឋសេលេញ៉ូម ម៉ង់ហ្គាណែស និងទង់ដែង។
អាហារដែលមានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ទាំងនេះ ក៏សំបូរទៅដោយ L-tryptophan ដែលរាងកាយរបស់អ្នកត្រូវការផលិតនូវប្រព័ន្ធបញ្ជូនសរសៃប្រសាទ ដែលគ្រប់គ្រងអារម្មណ៍បានល្អ។
ការសិក្សាស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថា របបអាហារដែលសំបូរទៅដោយប្រូតេអ៊ីនរុក្ខជាតិដូចជា Chickpeas អាចជួយជំរុញដល់សុខភាពខួរក្បាល និងធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវដំណើរការខួរក្បាល។
១៧.តែ Chamomile
Chamomile គឺជាឱសថបុរាណ ដែលត្រូវបានប្រើតាំងពីសម័យបុរាណជាថ្នាំបន្ថយភាពតានតឹងធម្មជាតិ។ តែ និងការដកស្រង់របស់វាត្រូវបានបង្ហាញ ដើម្បីលើកកម្ពស់ការគេង ដែលសម្រាក និងកាត់បន្ថយរោគសញ្ញានៃការថប់បារម្ភ និងការធ្លាក់ទឹកចិត្ត។
ការសិក្សារយៈពេល ៨ សប្តាហ៍លើមនុស្ស ៤៥ នាក់ ដែលមានការថប់បារម្ភបានបង្ហាញថាការទទួលទាន chamomile ១,៥ ក្រាម កាត់បន្ថយកម្រិតអរម៉ូន cortisol និងធ្វើឱ្យរោគសញ្ញាថប់បារម្ភកាន់តែប្រសើរឡើង។
១៨.ប៊្លូបឺរី
ផ្លែប្ល៊ូបឺរី ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពមួយចំនួនរួមទាំងអារម្មណ៍ល្អប្រសើរផងដែរ។
ផ្លែប៊ឺរី ទាំងនេះមានផ្ទុកនូវសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម flavonoid ខ្ពស់ ដែលមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងនឹងការរលាក និងប្រព័ន្ធប្រសាទ។ ពួកគេអាចជួយកាត់បន្ថយការរលាក ដែលទាក់ទងនឹងស្ត្រេស និងការពារពីការបំផ្លាញកោសិកាដែលទាក់ទងនឹងស្ត្រេស៕