លក្ខខណ្ឌជាក់លាក់អាចបង្កើនឱកាសរបស់អ្នកក្នុងការអភិវឌ្ឍជំងឺច្រាលទឹកក្រពះ (GERD) រួមមាន៖
.ធាត់
.មានផ្ទៃពោះ
.ក្លនលូន
.ជំងឺជាលិកាភ្ជាប់
អាកប្បកិរិយារបៀបរស់នៅមួយចំនួន ក៏អាចបង្កើនហានិភ័យរបស់អ្នកចំពោះ GERD រួមមាន៖
.ជក់បារី
.បរិភោគអាហារធំៗ
.ចូលគេងឬចូលគេងភ្លាមៗក្រោយពេលបរិភោគ
.បរិភោគប្រភេទអាហារមួយចំនួនដូចជាបំពង ឬហឹរ
.ផឹកភេសជ្ជៈមួយចំនួនដូចជាសូដា កាហ្វេ ឬអាល់កុល
.ការប្រើថ្នាំប្រឆាំងនឹងការរលាក ដែលមិនមែនជាស្តេរ៉ូអ៊ីត (NSAIDS) ដូចជាអាស្ពីរីន ឬ ibuprofen
ប្រសិនបើអ្នកមានកត្តាហានិភ័យណាមួយ ការចាត់វិធានការកែប្រែវាជាជំហាន អាចជួយអ្នកការពារ ឬគ្រប់គ្រង GERD បាន។
ផលវិបាកដែលអាចកើតមាននៃ GERD
នៅក្នុងមនុស្សភាគច្រើន GERD មិនបង្កឱ្យមានផលវិបាកធ្ងន់ធ្ងរទេ។ ប៉ុន្តែ ក្នុងករណីដ៏កម្រវាអាចនាំឱ្យមានបញ្ហាសុខភាពធ្ងន់ធ្ងរ ឬគ្រោះថ្នាក់ដល់អាយុជីវិត។
ផលវិបាកដែលអាចកើតមានរបស់ GERD រួមមាន៖
.ជំងឺបំពង់អាហារ (esophagitis) ដែលជាការរលាកនៃបំពង់អាហាររបស់អ្នក
.ការតឹងបំពង់អាហារ ដែលកើតឡើងនៅពេលដែលបំពង់អាហាររបស់អ្នករួមតូច ឬតឹង
.Barrett’s esophagus ដែលពាក់ព័ន្ធនឹងការផ្លាស់ប្តូរជាអចិន្ត្រៃយ៍ទៅនឹងស្រទាប់នៃបំពង់អាហាររបស់អ្នក
.មហារីកបំពង់អាហារ ដែលជះឥទ្ធិពលដល់មនុស្សមួយចំនួនតូច ដែលមានបំពង់អាហារត្បៀត
.ជំងឺហឺត ក្អករ៉ាំរ៉ៃ ឬបញ្ហាដកដង្ហើមផ្សេងទៀត ដែលអាចនឹងវិវឌ្ឍន៍ប្រសិនបើអ្នកដកដង្ហើម អាស៊ីតក្រពះចូលក្នុងសួតរបស់អ្នក
.សំណឹកធ្មេញ អញ្ចាញធ្មេញ ឬបញ្ហាធ្មេញផ្សេងទៀត
ដើម្បីកាត់បន្ថយឱកាសនៃផលវិបាក វាជាការសំខាន់ណាស់ ដែលត្រូវចាត់វិធានការ ដើម្បីបង្ការ និងព្យាបាលរោគសញ្ញារបស់ GERD ៕