អាហារទាំងនេះមានជាតិប្រៃខ្ពស់ជាងអ្នកគិតទៅទៀត។ ការទទួលទានវាក្នុងបរិមាណច្រើន បង្កឱ្យមានហានិភ័យនៃជំងឺខ្សោយតម្រងនោម និងលើសឈាម។
យោងតាមអង្គការសុខភាពពិភពលោក មនុស្សពេញវ័យម្នាក់ៗគួរទទួលទានអំបិលតិចជាង 5 ក្រាម (ស្មើនឹង 1 ស្លាបព្រា) ក្នុងមួយថ្ងៃ។ ការទទួលទានអំបិលច្រើនបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺលើសឈាម ជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល ខ្សោយតម្រងនោម ជំងឺពុកឆ្អឹង…
ក្រៅពីការប្រើប្រាស់អំបិលច្រើនក្នុងការចម្អិនអាហារ មានអាហារជាច្រើនដែលមានជាតិប្រៃខ្ពស់ ប៉ុន្តែមនុស្សមិនបានដឹងអំពីវាទេ។
អាហារជ្រក់
មានមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្តជ្រក់។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយនេះគឺជាម្ហូបដែលមានបរិមាណអំបិលច្រើន។ វាត្រូវបានគេប៉ាន់ស្មានថា 28 ក្រាមនៃជ្រក់ មានប្រហែល 241 មីលីក្រាមនៃជាតិសូដ្យូម។ ទន្ទឹមនឹងនេះដែរ ជ្រក់ត្រសក់ដែលមានទំហំមធ្យមអាចផ្ទុកជាតិសូដ្យូមប្រហែល 561mg។
មីកញ្ចប់
មនុស្សជាច្រើននិយមប្រើមីកញ្ចប់ជាមុខម្ហូបជំនួសឱ្យអាហារថ្ងៃត្រង់ ឬអាហារពេលល្ងាច។
តាមពិតមីកញ្ចប់ គឺជាអាហារដែលមានអំបិលច្រើន។ មីកមួយកញ្ចប់អាចផ្ទុកអំបិលជាមធ្យម 4.2 ក្រាម។ លើសពីនេះ ការប្រើប្រាស់កញ្ចប់គ្រឿងទេសដែលភ្ជាប់មកជាមួយមីកញ្ចប់ក៏បង្កើនការទទួលទានអំបិលផងដែរ។
ភីហ្សា
នៅក្នុងដំណើរការនៃការធ្វើភីហ្សា គឺប្រើអំបិលច្រើន។ អំបិលគឺនៅក្នុងម្សៅសម្រាប់ធ្វើជាសំបក ក្នុងទឹកជ្រលក់ ឈីស សាច់ក្រក… ដែលជាគ្រឿងផ្សំសម្រាប់ធ្វើភីហ្សា។ ដូច្នេះបរិមាណអំបិលនៅក្នុងភីហ្សាជាទូទៅតែងតែមានកម្រិតខ្ពស់។ ផ្នែកមួយនៃភីហ្សាកកដែលមានទាំងសាច់ និងឈីសអាចផ្តល់អំបិលច្រើនជាង 700mg។
សាច់កែច្នៃ
សាច់កែច្នៃដូចជា សាច់កំប៉ុង សាច់ក្រក សាច់បេកខុន… គឺជាអាហារដ៏ងាយស្រួល ដែលត្រូវបានជ្រើសរើសដោយគ្រួសារជាច្រើន ដើម្បីរក្សាទុក និងប្រើប្រាស់ជាបណ្តើរៗ។ វាជួយសន្សំសំចៃពេលវេលាច្រើនក្នុងការរៀបចំអាហារប្រចាំថ្ងៃ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ សាច់កែច្នៃគឺជាអាហារដែលមានអំបិលច្រើន។ លើសពីនេះទៅទៀត វាក៏មានសារធាតុរក្សាទុកជាច្រើនទៀត ដែលមិនល្អសម្រាប់សុខភាព។
សារាយសមុទ្រ
សារាយសមុទ្រគឺជាអាហារដែលមានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភខ្ពស់ មានផ្ទុកប៉ូតាស្យូម និងជាតិដែកច្រើន។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយ វាក៏មានជាតិសូដ្យូមខ្ពស់ផងដែរ។ សារាយសមុទ្រ 100 ក្រាមអាចផ្តល់ជាតិសូដ្យូមដល់ទៅ 1808 មីលីក្រាម។ ការប្រើប្រាស់សារ៉ាយសមុទ្រច្រើនក៏មានផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានដល់សុខភាពផងដែរ។
អាហារសម្រន់
អាហារសម្រន់ដូចជា ឈីប នំឃុកឃី … មានគ្រឿងទេសជាច្រើនដើម្បីបង្កើតរសជាតិដ៏សម្បូរបែប និងទាក់ទាញ។ បរិមាណអំបិលក្នុងអាហារទាំងនេះមានច្រើនដែលមានផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានដល់សុខភាព។ 28 ក្រាមនៃបន្ទះដំឡូង (potato chip) អាចមានរហូតដល់ 120-180mg នៃអំបិល។ លើសពីនេះ អាហារសម្រន់ប្រភេទនេះ ក៏មានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ច្រើន មានកាឡូរីខ្ពស់ និងមិនល្អសម្រាប់សុខភាព។
ទឹកជ្រលក់កំប៉ុង
ទឹកជ្រលក់ ដូចជា ketchup និងទឹកជ្រលក់សាច់អាំងសុទ្ធតែមានជាតិសូដ្យូមច្រើន ដែលជាសមាសធាតុសំខាន់នៃអំបិល។ ទឹកស៊ីអ៊ីវ 100 ក្រាម ផ្តល់ជាតិសូដ្យូមប្រហែល 540mg; 100 ក្រាមនៃទឹកជ្រលក់សាច់អាំងមានប្រហែល 1027mg នៃជាតិសូដ្យូម; ទឹកប៉េងប៉ោះ 100 ក្រាមអាចផ្ទុកជាតិសូដ្យូម 459 មីលីក្រាម៕