បារតជាជាតិពុលដែលគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព ខាងក្រោមនេះគឺជាត្រី៥ប្រភេទដែលមានហានិភ័យខ្ពស់ក្នុងការផ្ទុកសារធាតុបារត ឬជាតិពុលផ្សេងៗ។
តើត្រី “បៀម”បារតពុលដោយរបៀបណា?
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ត្រីប្រភេទខ្លះមានផ្ទុកជាតិបារតខ្ពស់ខ្លាំង ដែលបង្កឱ្យមានការព្រួយបារម្ភចំពោះសុខភាពអ្នកប្រើប្រាស់។ បារតជាក្រុមនៃលោហធាតុធ្ងន់ដែលមានក្នុងធម្មជាតិដូចជា៖ ខ្យល់ ទឹក និងដី។
លោហធាតុនេះនឹងត្រូវបានបញ្ចេញទៅក្នុងបរិស្ថានតាមវិធីផ្សេងៗជាច្រើនដូចជា៖ ការដុតធ្យូងថ្ម ការផ្ទុះភ្នំភ្លើង… ពីទីនោះ បារតអាចធ្លាក់ពីលើអាកាស ហើយកកកុញយ៉ាងច្រើននៅក្នុងទឹកទន្លេ មហាសមុទ្រ ហើយក្លាយជាមេទីលម័រក្នុងទឹក។
បច្ចុប្បន្ននេះ នៅពេលដែលការបំពុលបរិស្ថានតែងតែស្ថិតក្នុងស្ថានភាពប្រកាសអាសន្ន បរិមាណជាតិបារតក្នុងទឹកមានកម្រិតខ្ពស់ ជាពិសេសធ្វើឱ្យប្រភេទត្រីរងការប៉ះពាល់។ ដូច្នោះហើយ មនុស្សមានហានិភ័យនៃការប៉ះពាល់នឹងសារធាតុបារតតាមមធ្យោបាយជាច្រើន មិនត្រឹមតែតាមរយៈការស្រូបចំហាយបារតតាមរយៈការជីកយករ៉ែ ឬធ្វើការនៅក្នុងបរិយាកាសឧស្សាហកម្មប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងតាមរយៈត្រីក្នុងបញ្ជីមុខម្ហូបប្រចាំថ្ងៃផងដែរ។
ករណីជាច្រើននៃការប៉ះពាល់សារធាតុបារតគឺបណ្តាលមកពីការបរិភោគត្រីដែលមានជាតិបារតដែលមានកម្រិតបារតលើសពីកម្រិតដែលអាចអនុញ្ញាតបាន។ យូរៗទៅ សារធាតុបារតនឹងបណ្តាលឱ្យមានជាតិពុលខ្ពស់ និងប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាព បង្កើនជំងឺខួរក្បាល និងថ្លើម បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺភ្លេចភ្លាំង ជំងឺផាកឃីនសុន ជំងឺអូទីសឹម និងជំងឺធ្លាក់ទឹកចិត្ត។
តើត្រីប្រភេទណាដែលមានជាតិបារតច្រើនជាងគេ?
ត្រីប្រា
តើអ្នកដឹងទេថា ត្រីប្រាដែលមានទំហំធំត្រូវបានចិញ្ចឹម និងចិញ្ចឹមដោយប្រើអរម៉ូនដើម្បីបង្កើនទម្ងន់ក្នុងគោលបំណងទទួលបានប្រាក់ចំណេញខ្ពស់? ត្រីទាំងនេះត្រូវបានចាត់ទុកថាមិនស្អាត និងមានហានិភ័យនៃការផ្ទុកសារធាតុបារតពុល ដែលមិត្តអ្នកអានគួរពិចារណាជ្រើសរើស។
ត្រីក្រហមសមុទ្រ
ត្រីក្រហមសមុទ្រត្រូវបានចាត់ថ្នាក់ដោយរដ្ឋបាលចំណីអាហារ និងឱសថអាមេរិក (FDA) ជាត្រីដែលងាយនឹងឆ្លងមេរោគបារតបំផុត ព្រោះវារស់នៅលើបាតសមុទ្រ (80% នៃបារតស្ថិតនៅក្នុងស្រទាប់ទឹកខាងលើត្រូវបានបំផ្លាញដោយពន្លឺព្រះអាទិត្យ) )
លើសពីនេះទៀត ពួកវាជាសត្វពាហនៈ ដូច្នេះពួកវាងាយនឹងឆ្លងជាតិពុល និងអតិសុខុមប្រាណដែលរស់នៅក្នុងបរិស្ថានទឹក។ នៅពេលបរិភោគត្រីដែលមានជាតិបារតខ្ពស់ដូចជាសមុទ្រ ជាតិពុលនឹងកកកុញបន្តិចម្តងៗនៅក្នុងខ្លួនមនុស្ស។ ការប្រើប្រាស់រយៈពេលយូរអាចបង្កហានិភ័យនៃការពុលបារត បំផ្លាញភ្នាសមាត់ ធ្មេញ និងប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់បំពង់រំលាយអាហារ និងតម្រងនោម។
ត្រីអណ្តែង
នៅពេលធ្វើតេស្តគ្រីស្តាល់ violet និងពណ៌បៃតង Malachite នៅសហរដ្ឋអាមេរិក លទ្ធផលមិនដូចការរំពឹងទុកនោះទេ។ គួរឱ្យស្តាយ សហរដ្ឋអាមេរិកបានចុះបញ្ជីត្រីអណ្តែងជាត្រីមួយក្នុងចំណោមត្រីដែលមានគុណភាពអន់ និងក្នុងចំណោមត្រីទាំង 8 ប្រភេទដែលមានជាតិបារតច្រើនបំផុតដែលអ្នកគួរដឹង។
ត្រីស្បៃកា (ត្រីសាំបាក់)
ត្រីស្បៃកា ជាត្រីមួយប្រភេទដែលផ្ទុកនូវអូមេហ្គា៣ច្រើនដែលល្អសម្រាប់ការលូតលាស់របស់កុមារ និងស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។ យ៉ាងណាមិញ វាជាប្រភេទត្រីដែលផ្ទុកជាតិបារត ដែលអ្នកអានគួរស្វែងយល់មុននឹងទទួលទាន។ ត្រីស្បៃកា នៅក្នុងតំបន់អាត្លង់ទិកត្រូវបានចាត់ទុកថាមានសុវត្ថិភាពហើយអ្នកអានអាចជ្រើសរើសបាន៕