តើអ្នកកំពុងស្វែងរកដំណោះស្រាយធម្មជាតិដើម្បីសម្រកទម្ងន់ និងគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាមមែនទេ? កុំខកខានម្សៅ “អព្ភូតហេតុ” ដែលមិនត្រឹមតែជួយឱ្យអ្នកមានចង្កេះស្ដើងប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជួយរក្សាលំនឹងជាតិស្ករក្នុងឈាមយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាពទៀតផង។
យោងតាមព័ត៌មានពី News-Medical ក្រុមស្រាវជ្រាវនៅសាកលវិទ្យាល័យ Nevada ក្នុងទីក្រុង Las Vegas (UNLV សហរដ្ឋអាមេរិក) បានបង្ហាញថា ដំឡូងបារាំងនៅពេលប្រើប្រាស់ក្នុងទម្រង់ “ទាំងមូល” អាចត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ជំនួសម្សៅផ្សេងទៀត។ នេះមានប្រយោជន៍ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកដែលចង់កែលម្អចង្កេះ និងសុខភាពបេះដូង។
ដំឡូងបារាំងត្រូវបានចាត់ទុកថាមិនស័ក្តិសមសម្រាប់អ្នកតមអាហារ ដោយសារការយល់ខុសថាវាគ្រាន់តែជាបន្លែសម្បូរជាតិកាបូអ៊ីដ្រាតប៉ុណ្ណោះ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ក្រុមស្រាវជ្រាវនៅសាកលវិទ្យាល័យ Nevada Las Vegas (UNLV) បានបង្ហាញថា នៅពេលចាត់ថ្នាក់ជាម្សៅដំឡូងបារាំង អាចចាត់ទុកថាជាជម្រើសម្សៅដែលមានសុខភាពល្អ។
នៅក្នុងការសិក្សា អ្នកស្ម័គ្រចិត្ដបានញ៉ាំនំដំឡូងបារាំងដុតមួយដុំមានទម្ងន់ 100 ក្រាម ដែលអាចប្រើជាអាហារសម្រន់ ឬផ្សំជាមួយអាហារសំខាន់ៗ ដោយជំនួសអាហារផ្សេងទៀត។ ក្រុមត្រួតពិនិត្យដែលត្រូវបានផ្គូផ្គងត្រូវបានគេផ្តល់ឱ្យនូវបរិមាណសមមូលនៃអង្ករសក្នុងកាឡូរីនិងកាបូអ៊ីដ្រាត។
ក្រុមទាំងពីរត្រូវបានតាមដានអស់រយៈពេល 12 សប្តាហ៍។ លទ្ធផលបានបង្ហាញថា ក្រុមអ្នកទទួលទានដំឡូងមានការថយចុះបន្តិចនៃកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម ការតមអាហារ ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវសមាសភាពរាងកាយ និងកាត់បន្ថយទំហំចង្កេះ និងចង្វាក់បេះដូងសម្រាក។
ការសិក្សាក៏បានបញ្ជាក់ផងដែរថា ដំឡូងដុតនំមានសុវត្ថិភាពទាំងស្រុងសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 និងមិនបង្កបញ្ហាសរសៃឈាមបេះដូង ដូចដែលព័ត៌មានមិនពិតមួយចំនួនបានបង្ហាញ។
យោងតាមលោកវេជ្ជបណ្ឌិត Neda Akhavan មកពី UNLV ដែលជាអ្នកដឹកនាំការស្រាវជ្រាវ ការញ៉ាំក្នុងកម្រិតមធ្យម និងការយកចិត្តទុកដាក់ចំពោះវិធីធ្វើម្ហូបគឺមានសារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់។ ដំឡូងបារាំងដែលប្រើក្នុងការសិក្សានេះ មិនត្រូវបានបកឡើយ ព្រោះសំបកដំឡូងមានសារធាតុចិញ្ចឹម និងសារធាតុដែលជួយសុខភាពច្រើនជាងពោះវៀន។
សំបកដំឡូងក៏មានផ្ទុកនូវ “ម្សៅធន់” ដែលជាប្រភេទជាតិសរសៃដែលត្រូវបានបង្ហាញថាអាចជួយធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករ សញ្ញាសម្គាល់ជាតិខ្លាញ់ និងបង្កើតអារម្មណ៍នៃភាពឆ្អែតបានយូរ។ ជាពិសេស អ្នកគួរចៀសវាងវិធីធ្វើម្ហូប ដូចជាចៀន ឬកិនជាមួយប៊ឺច្រើន។ ការស្ងោរដំឡូងក៏ជាវិធីសាស្ត្រដ៏ល្អមួយដែរ ប៉ុន្តែដើម្បីរក្សាបរិមាណប៉ូតាស្យូមអតិបរមានៅក្នុងស្បែក អ្នកត្រូវដុតវាឱ្យអស់ ដើម្បីរក្សាសារធាតុចិញ្ចឹម ដែលជាកត្តាចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពបេះដូង។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយមិនមែនគ្រប់គ្នាសុទ្ធតែសមរម្យសម្រាប់ការញ៉ាំដំឡូងនោះទេ។ យោងតាមអ្នកជំនាញផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភ ថ្វីត្បិតតែចានដំឡូងអាចមានភាពទាក់ទាញខ្លាំងក៏ដោយ ក៏ក្រុមមនុស្សមួយចំនួនត្រូវពិចារណាដោយប្រុងប្រយ័ត្ននៅពេលទទួលទានវា។
អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម៖ ដំឡូងអាចបណ្តាលឱ្យមានការកើនឡើងនៃកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមយ៉ាងឆាប់រហ័ស ដោយសារតែសន្ទស្សន៍ glycemic ខ្ពស់របស់វា។ ដូច្នេះ អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមគួរតែកំណត់បរិមាណដំឡូងក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់ពួកគេ ដើម្បីជៀសវាងការកើនឡើងអាំងស៊ុយលីនដែលមិនអាចគ្រប់គ្រងបាន។
ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ៖ អំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះ ស្ត្រីក៏គួរតែកំណត់ការទទួលទានដំឡូងបារាំងផងដែរ ព្រោះវាអាចបណ្តាលឱ្យហើមពោះ និងរំលាយអាហារ ប៉ះពាល់អវិជ្ជមានដល់សុខភាពទាំងម្តាយ និងទារក។
អ្នកដែលមានអាឡែស៊ីដំឡូង៖ ប្រសិនបើអ្នកសង្ស័យថាអ្នកអាចមានអាឡែស៊ីជាមួយដំឡូង ចូរបន្តការប្រុងប្រយ័ត្ន។ ការទទួលទានដំឡូងបារាំងអាចនាំឱ្យមានប្រតិកម្មដូចជា រមាស់ រាគ ឬសូម្បីតែឈឺក្បាលក្នុងករណីខ្លះ។
មនុស្សដែលមានរបបអាហារ៖ សម្រាប់អ្នកដែលតមអាហារ គួរកត់សម្គាល់ថា ដំឡូងអាចនឹងមិនផ្តល់វីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែសំខាន់ៗមួយចំនួនដូចជា វីតាមីន A, E, K ឬកាល់ស្យូម។ ការញ៉ាំតែដំឡូងអាចបង្អត់រាងកាយនៃសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗ។
នៅពេលទទួលទានបានត្រឹមត្រូវ និងក្នុងផ្នែកសមហេតុផល ដំឡូងអាចជាផ្នែកនៃអាហារូបត្ថម្ភដែលមានសុខភាពល្អ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ចូរយកចិត្តទុកដាក់បង្កើតរបបអាហារដែលមានតុល្យភាព ដើម្បីបង្កើនអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់រាងកាយរបស់អ្នក៕