ស្លឹក៣ប្រភេទខាងក្រោមនេះ ងាយរកបានក្នុងគ្រួសារណាក៏ដោយ នាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពជាច្រើន ល្អសម្រាប់ការគ្រប់គ្រងបេះដូង ខ្លាញ់ក្នុងឈាម និងគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម។
១.ស្លឹកត្របែក
ស្លឹកត្របែកមានភាពល្បីល្បាញដោយសារឥទ្ធិពលគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម ដោយសារសមាសធាតុដែលជួយពន្យឺតការស្រូបយកជាតិស្ករទៅក្នុងចរន្តឈាម ដោយរារាំងអង់ស៊ីមផ្សេងៗគ្នាមួយចំនួនដែលបំប្លែងកាបូអ៊ីដ្រាតក្នុងបំពង់រំលាយអាហារទៅជាគ្លុយកូស។
នៅប្រទេសជប៉ុន តែស្លឹកត្របែកគឺជាអាហារមួយក្នុងចំណោមអាហារដែលត្រូវបានអនុម័ត ប្រើសម្រាប់គោលបំណងវេជ្ជសាស្ត្រដើម្បីការពារ និងព្យាបាលជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
យោងតាមអត្ថបទមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី Nutrition and Metabolism អ្នកចូលរួមសិក្សាដែលផឹកតែស្លឹកត្របែកមានកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលទាបបន្ទាប់ពីប្រាំបីសប្តាហ៍។
ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុងឆ្នាំ 2011 នៅក្នុង Journal of Chemistry and Physics ក៏បានបង្ហាញផងដែរថា សមាសធាតុនៅក្នុងស្លឹកត្របែកជួយរំលាយកូលេស្តេរ៉ុល “អាក្រក់” ។
ការសិក្សាជាច្រើនបានសន្និដ្ឋានថា អ្នកដែលប្រើតែស្លឹកត្របែកជាប្រចាំរយៈពេល 3 ខែនឹងឃើញលទ្ធផលវិជ្ជមានជាមួយនឹងជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម រក្សាលំនឹងសម្ពាធឈាម កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងរក្សាសុខភាពសរសៃឈាមបេះដូង។
ដើម្បីធ្វើតែស្លឹកត្របែក សូមដាំស្លឹកត្របែកស្ងួត ២,៥-៥ ក្រាមជាមួយនឹងទឹកពុះ ២៥០ មីលីលីត្ររយៈពេលប្រហែល ១០ នាទី ។ ស្លឹកត្របែកស្រស់ អ្នកត្រូវលាងស្លឹក 5-10 ស្លឹក រួចដាក់ក្នុងទឹក 500ml ដាំឱ្យពុះ គ្រប និងដាំឱ្យពុះរយៈពេល ១០នាទី។
២.ស្លឹកតែបៃតង
ការពិនិត្យឡើងវិញនៃការសិក្សាបង្ហាញថា តែបៃតងអាចជួយកាត់បន្ថយកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម និងអាចដើរតួនាទីក្នុងការជួយការពារជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 និងជំងឺធាត់។
តែបៃតងក៏មានសក្តានុពលក្នុងការធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវភាពប្រែប្រួលអាំងស៊ុយលីន និងជាផ្នែកមួយនៃរបបអាហារបែបមេឌីទែរ៉ាណេ ដែលអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភជាច្រើនសរសើរចំពោះលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក ប្រឆាំងភាពចាស់ និងការដុតបំផ្លាញជាតិខ្លាញ់។
ការផឹកតែបៃតងជារៀងរាល់ថ្ងៃជួយកាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ និងការពារជំងឺបេះដូង យោងតាមការស្រាវជ្រាវដែលបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Journal of the American Heart Association។ ភេសជ្ជៈនេះក៏ជួយដល់ការសម្រកទម្ងន់ បង្កើនមុខងារនៃការយល់ដឹង និងល្អសម្រាប់សុខភាពពោះវៀន និងតម្រងនោម។
៣.ស្លឹកម្រុំ
ស្លឹកម្រុំ ត្រូវបានគេស្គាល់ថាជារុក្ខជាតិមួយប្រភេទដែលមានជីវជាតិតាំងពីស្លឹក ឫស ឬគ្រាប់ សុទ្ធតែមានអត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព។
ការសិក្សាវិទ្យាសាស្ត្រជាច្រើនបានបង្ហាញថា ស្លឹកម្រុំអាចកាត់បន្ថយជាតិស្ករក្នុងឈាម ដោយសារអាស៊ីត chlorogenic និង isothiocyanates ។ ស័ង្កសីដែលមាននៅក្នុងស្លឹកនេះក៏ជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម និងការពារជំងឺទឹកនោមផ្អែមផងដែរ។
លើសពីនេះ ម្រុំអាចកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុលយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។ ប្រសិទ្ធភាពនេះត្រូវបានបញ្ជាក់តាមរយៈការសិក្សាមួយចំនួនដែលបង្ហាញថា ម្រុំក៏មានប្រសិទ្ធភាពការពារជំងឺក្រិនសរសៃឈាម និងជួយដល់សុខភាពសរសៃឈាមបេះដូងផងដែរ។
ម្សៅស្លឹក ម្រុំ អាចលាយជាមួយផ្លែឈើ និងទឹកដោះគោជូរ ឬលាយជាមួយទឹកក្តៅឧណ្ហៗ ដើម្បីទទួលទានជាភេសជ្ជៈមានជីវជាតិ។ លើសពីនេះ ស្លឹកម្រុំនេះក៏ពេញនិយមសម្រាប់ប្រឆាំងភាពចាស់ ធ្វើអោយស្បែកស្រស់ស្អាត ការពារថ្លើម និងល្អសម្រាប់ក្រពះ៕