មានប្រភេទត្រីដែលធ្លាប់ស្គាល់មានតម្លៃសមរម្យ ប៉ុន្តែមានបរិមាណ “ច្រើន” នៃ Omega-3។
តួនាទីរបស់ Omega-3 ក្នុងសុខភាពមនុស្ស
Omega-3 គឺជាក្រុមអាស៊ីតខ្លាញ់ដ៏សំខាន់ដែលរាងកាយមិនអាចផលិតដោយខ្លួនឯងបាន ដូច្នេះការបន្ថែមរបបអាហារគឺចាំបាច់បំផុត។ ការព្រួយបារម្ភអំពីសុខភាពបានធ្វើឱ្យមនុស្សជាច្រើនយល់កាន់តែច្បាស់អំពីអត្ថប្រយោជន៍នៃការទទួលទានអាហារដែលសម្បូរទៅដោយអូមេហ្គា-3។
អាស៊ីតខ្លាញ់នេះមិនត្រឹមតែបម្រើជាធាតុផ្សំសំខាន់នៃរចនាសម្ព័ន្ធភ្នាសកោសិកាប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏ជាប្រភពថាមពលដ៏សំខាន់ផងដែរ។ អូមេហ្គា 3 ជួយរក្សាដំណើរការស្ថេរភាពនៃសរីរាង្គជាច្រើនក្នុងរាងកាយ រួមទាំងបេះដូង ប្រព័ន្ធសរសៃឈាម សួត ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងប្រព័ន្ធ endocrine ។ សរុបមក ការបន្ថែម Omega-3 តាមរយៈត្រី គ្រាប់ជីរ ឬប្រេងបន្លែអាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងសំខាន់ដល់សុខភាពទូទៅ។
នៅពេលបំពេញបន្ថែមបរិមាណ Omega-3 ឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ជារៀងរាល់ថ្ងៃ អ្នកអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវគុណភាពនៃការគេង ធ្វើឱ្យស្បែករបស់អ្នកស្រស់ស្អាត គាំទ្រដល់ការអភិវឌ្ឍន៍ខួរក្បាល ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវចក្ខុវិស័យ និងសូម្បីតែកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកប្រភេទផ្សេងៗ។ ប្រភពដ៏សម្បូរបែបនៃ Omega-3 អាចត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងអាហារជាច្រើន រួមទាំងត្រីខ្លាញ់ គ្រាប់កប្បាស គ្រាប់ជីរ គ្រាប់វ៉លណាត់ និងសណ្តែកសៀង។ ការរួមបញ្ចូលអាហារទាំងនេះនៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកនឹងមិនត្រឹមតែជួយឱ្យអ្នកទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពសំខាន់ៗប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងជួយបង្កើនរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកផងដែរ។
ត្រីស្បៃកា៖ ជាត្រីដ៏ពេញនិយមដែលសម្បូរទៅដោយ Omega-3
មនុស្សជាច្រើនតែងតែគិតថាត្រីសាលម៉ុនជាប្រភពដ៏មានបំផុតនៃអូមេហ្គា 3 ប៉ុន្តែតាមពិតវាមានគូប្រជែងដែលលេចធ្លោជាងនេះទៀតគឺត្រីស្បៃកា។ ជាមួយនឹងត្រីស្បៃកា 100 ក្រាម អ្នកប្រើប្រាស់ទទួលបានប្រហែល 5,134mg នៃ Omega-3 ខណៈពេលដែលបរិមាណ Omega-3 នៅក្នុងត្រី សាលម៉ុនមានត្រឹមតែ 2,260mg សម្រាប់ទំងន់ដូចគ្នា។
ត្រីស្បៃកាមិនត្រឹមតែងាយស្រួលរកនៅលើទីផ្សារក្នុងតម្លៃសមរម្យប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានសាច់ទន់ និងមានជីវជាតិទៀតផង។ នេះគឺជាប្រភពអាហារដែលសំបូរទៅដោយអាស៊ីតខ្លាញ់មិនឆ្អែត Omega-3 ជាពិសេស EPA និង DHA ដែលមានកំហាប់ខ្ពស់ជាងត្រីខ្លាញ់ច្រើនប្រភេទផ្សេងទៀត។
យោងតាមអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភ Li Wan Ping មកពីតៃវ៉ាន់ ត្រីសាលម៉ុន 100 ក្រាមមានផ្ទុក DHA ប្រហែល 1,614mg ខណៈពេលដែលបរិមាណដូចគ្នានៃត្រីស្បៃកា ផ្តល់ 4,503mg នៃ DHA ជិតបីដង។
លើសពីនេះ ត្រីស្បៃកាក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន B, D, សារធាតុរ៉ែ ក៏ដូចជាប្រូតេអ៊ីន និងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងៗទៀតផងដែរ។ បើប្រៀបធៀបទៅនឹងត្រីធំៗដូចជាត្រីសាលម៉ុន ឬត្រីដាវ ត្រីស្បៃកាមានទំហំតូចជាង និងមធ្យម ដែលមានន័យថាមាតិកាលោហៈធ្ងន់របស់វាទាបជាង ដែលជួយអ្នកប្រើប្រាស់មានអារម្មណ៍សុវត្ថិភាពនៅពេលបរិភោគត្រីនេះ។
អត្ថប្រយោជន៍នៃការបរិភោគត្រីស្បៃកា
ជាមួយនឹងមាតិកាអាហារូបត្ថម្ភដ៏សម្បូរបែបរបស់វានាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពដ៏អស្ចារ្យជាច្រើនដែលអ្នកមិនគួរព្រងើយកន្តើយ។
ពង្រឹងសុខភាពឆ្អឹង
ត្រីស្បៃកា គឺជាប្រភពដ៏សម្បូរបែបនៃវីតាមីន D ដែលជាវីតាមីនដ៏សំខាន់ដែលជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការបាក់ឆ្អឹង។ លើសពីនេះទៅទៀត បរិមាណកាល់ស្យូមនៅក្នុងសាច់ត្រីក៏រួមចំណែកដល់ការពង្រឹងឆ្អឹងផងដែរ។ ការបន្ថែមត្រីស្បៃកាទៅក្នុងម៉ឺនុយប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកនឹងគាំទ្រដល់សុខភាពឆ្អឹងរឹងមាំ។
ទ្រទ្រង់ដល់សុខភាពសរសៃឈាមបេះដូង
ការដោះស្រាយបញ្ហាសម្ពាធឈាមអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។ ត្រីស្បៃកាជាមួយនឹងវត្តមាននៃអាស៊ីតខ្លាញ់មិនឆ្អែតជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។ ក្រៅពីនេះ សារធាតុចិញ្ចឹមនៅក្នុងត្រីនេះក៏ជួយសម្រួលដល់ដំណើរឈាមរត់ និងជួយសម្រួលដល់ប្រព័ន្ធសរសៃឈាមបេះដូង។
ការពារភាពស្លេកស្លាំង
ត្រីស្បៃកា ក៏សំបូរទៅដោយជាតិដែក វីតាមីន B12 និង folate ដែលជាសារធាតុសំខាន់ៗក្នុងការការពារភាពស្លេកស្លាំង។ ភាពស្លេកស្លាំងអាចបណ្តាលឱ្យមានរោគសញ្ញាមិនល្អជាច្រើនដូចជា អស់កម្លាំង វិលមុខ និងពិការភ្នែក ហើយប្រសិនបើមិនបានព្យាបាលទាន់ពេលទេនោះ អាចនាំឱ្យមានផលវិបាកធ្ងន់ធ្ងរ។
លើសពីនេះ ការទទួលទានផ្លែល្ហុងក៏ជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវការចងចាំរបស់មនុស្សចាស់ និងនាំមកនូវសុខភាព និងស្បែកស្រស់ស្អាត៕