កត្តាដែលបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក និងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល ច្រើនតែទាក់ទងនឹងការរស់នៅប្រចាំថ្ងៃ និងការទទួលទានអាហារ។
ខាងក្រោមនេះ ជាទម្លាប់៥យ៉ាងដែល«នាំផ្លូវ»ទៅរកមហារីក និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល៖
1.អង្គុយច្រើន
នេះជាទម្លាប់របស់មនុស្សជាច្រើន ជាពិសេសបុគ្គលិកការិយាល័យ។ យោងតាមស្ថិតិនៅសហរដ្ឋអាមេរិក មនុស្សពេញវ័យជាមធ្យមនឹងចំណាយពេលអង្គុយ 9.5 ម៉ោងក្នុងមួយថ្ងៃ ជាធម្មតានៅពេលពួកគេកំពុងធ្វើការ។
ការអង្គុយក្នុងការិយាល័យ ឬក្នុងរថយន្តក្នុងរយៈពេលយូរអាចបង្កបញ្ហាសុខភាពជាច្រើន។ យោងតាមមជ្ឈមណ្ឌលគ្រប់គ្រង និងការពារជំងឺរបស់សហរដ្ឋអាមេរិក (CDC) មនុស្សដែលចំណាយពេលច្រើនអង្គុយនៅកន្លែងតែមួយ ហើយមិនធ្វើចលនា គឺមានហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺដូចជា ជំងឺធាត់ ជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ជំងឺលើសឈាម លើសកូលេស្តេរ៉ុល ជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទ២ និងមហារីក។
ការសិក្សារយៈពេល 16 ឆ្នាំដែលពាក់ព័ន្ធនឹងមនុស្សជិត 12,000 នាក់ដែលមានអាយុលើសពី 50 ឆ្នាំដែលត្រូវបានបោះពុម្ពនៅក្នុងទស្សនាវដ្តីវេជ្ជសាស្ត្រកីឡារបស់ចក្រភពអង់គ្លេសក្នុងឆ្នាំ 2023 បានបង្ហាញថាមនុស្សដែលអង្គុយ 12 ម៉ោងឬច្រើនជាងនេះក្នុងមួយថ្ងៃមានហានិភ័យនៃការស្លាប់ 38% ខ្ពស់ជាងអ្នកដែលអង្គុយ 8 ម៉ោងក្នុងមួយថ្ងៃ។
អ្នកជំនាញបានណែនាំថា មិនថាពួកគេរវល់យ៉ាងណានោះទេ អ្នកគ្រប់គ្នាគួរតែកាត់បន្ថយពេលវេលាអង្គុយ ធ្វើចលនាញឹកញាប់ ឬធ្វើលំហាត់ប្រាណរយៈពេលខ្លីរយៈពេល 5-10 នាទី ដើម្បីពង្រឹងសុខភាព។
2.ញ៉ាំសាច់ក្រហមច្រើនពេក
សាច់ក្រហមជួយបន្ថែមប្រូតេអ៊ីន និងវីតាមីនមួយចំនួនដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពមនុស្ស ប៉ុន្តែប្រសិនបើបរិភោគច្រើនពេក សាច់ក្រហមអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព។
ការទទួលទានសាច់ក្រហម ឬកែច្នៃច្រើនពេកក៏អាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលផងដែរ ព្រោះសាច់ទាំងនេះមានអំបិល និងខ្លាញ់ច្រើន ដែលអាចប៉ះពាល់ដល់សម្ពាធឈាម និងកម្រិតជាតិខ្លាញ់ក្នុងឈាម។
ការសិក្សានេះបានពិនិត្យមើលទិន្នន័យពីអ្នកចូលរួមជាង 400,000 នាក់មកពីប្រទេសចំនួន 9 ផ្សេងៗគ្នា ហើយបានរកឃើញថាអ្នកដែលទទួលទានសាច់ក្រហម និងកែច្នៃ 50 ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃមានហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលរយៈពេល 14 ម៉ោង។
ការសិក្សាមួយផ្សេងទៀតដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តីជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលរបស់សមាគមបេះដូងអាមេរិកក៏បានបង្ហាញផងដែរថាបុរសដែលញ៉ាំសាច់ក្រហមលើសពី 2 ដងក្នុងមួយថ្ងៃមានហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល 28% ខ្ពស់ជាងអ្នកដែលញ៉ាំសាច់ក្រហមប្រហែល 1/3 ក្នុងមួយថ្ងៃ។
សាច់កែច្នៃត្រូវបានចុះបញ្ជីដោយអង្គការសុខភាពពិភពលោក (WHO) ជាសារធាតុបង្កមហារីកក្រុមទី 1 ក្នុងក្រុមដូចគ្នាជាមួយថ្នាំជក់ និងសាច់ក្រហម ដែលត្រូវបានចាត់ថ្នាក់ជាសារធាតុបង្កមហារីកក្រុម 2A ។ ការបំពានសាច់ក្រហម និងសាច់កែច្នៃអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ មហារីកក្រពះ មហារីកសុដន់ …
3.ញ៉ាំអាហារចៀនច្រើននៅសីតុណ្ហភាពខ្ពស់
ការសិក្សាមួយក្នុងទស្សនាវដ្ដី Heart បានរកឃើញថា អ្នកដែលញ៉ាំអាហារបំពងជារៀងរាល់សប្តាហ៍ មានហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង 28% ហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង 22% និងហានិភ័យខ្ពស់នៃជំងឺខ្សោយបេះដូង 37%។
ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថា ការទទួលទានអាហារបំពងបន្ថែម (១១៤ ក្រាម) អាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺគាំងបេះដូង និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល ៣% បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ២% និងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺខ្សោយបេះដូង ១២%។
លើសពីនេះទៀត អាហារចៀនក្នុងប្រេងបន្លែនៅសីតុណ្ហភាពខ្ពស់ និងចៀនច្រើនដង។ នេះអាចផ្លាស់ប្តូរសមាសធាតុគីមីនៅក្នុងប្រេង សមាសធាតុគីមីអាចបំបែកទៅជាខ្លាញ់ trans-fats, aldehydes, fatty acid oxides… បង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពទូទៅ បង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងមហារីក។
4.ផឹកទឹកមិនគ្រប់គ្រាន់
នៅពេលដែលខ្សោះជាតិទឹក បរិមាណឈាមចរាចរក្នុងរាងកាយនឹងថយចុះ។ បេះដូងនឹងត្រូវលោតលឿនជាងមុន ដើម្បីបង្កើនលំហូរឈាមទៅកាន់សរីរាង្គផ្សេងៗក្នុងរាងកាយ។ នេះអាចធ្វើឲ្យបេះដូងមានការតានតឹង ព្រោះវាត្រូវធ្វើការខ្លាំងជាងធម្មតា។ ប្រសិនបើស្ថានភាពនេះនៅតែបន្តកើតមានយូរ វាអាចប៉ះពាល់ដល់មុខងារបេះដូង។
យោងតាមវិទ្យាស្ថានសុខភាពជាតិរបស់សហរដ្ឋអាមេរិក អ្នកដែលទទួលទានទឹកគ្រប់គ្រាន់បង្ហាញសញ្ញានៃភាពចាស់តិចជាងមុន ហើយទំនងជាមិនសូវទទួលរងពីជំងឺរ៉ាំរ៉ៃ រួមទាំងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងមហារីក ជាហេតុធ្វើឱ្យអាយុវែងប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាព។
អ្នកជំនាញសុខភាពណែនាំថា មនុស្សពេញវ័យផឹកទឹក 1.5-2 លីត្រក្នុងមួយថ្ងៃ។ បរិមាណទឹកដែលអ្នកផឹកជារៀងរាល់ថ្ងៃអាចកើនឡើងអាស្រ័យលើតំបន់រស់នៅរបស់អ្នក (រស់នៅក្នុងអាកាសធាតុក្តៅ) ឬទម្លាប់ហាត់ប្រាណ។
5.ផឹកស្រាច្រើន
ការប្រើគ្រឿងស្រវឹងអាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាពសរសៃឈាមបេះដូង។ ជាតិអាល់កុលជំរុញប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទកណ្តាល ដែលនាំឱ្យមានប្រតិកម្មជាបន្តបន្ទាប់ដូចជា ញ័របេះដូង និងបង្កើនសម្ពាធឈាម។
យោងតាមការស្រាវជ្រាវរបស់ European Society of Cardiology ការផឹកស្រាច្រើនពេកអាចបណ្តាលឱ្យមានការកើនឡើងអត្រាបេះដូងភ្លាមៗ។ ការកើនឡើងភ្លាមៗនៃចង្វាក់បេះដូងអាចបណ្តាលឱ្យ arrhythmia (ចង្វាក់បេះដូងមិនទៀងទាត់) ជាពិសេសចំពោះអ្នកដែលមានជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
កត្តាដូចជាសម្ពាធឈាមខ្ពស់ និងចង្វាក់បេះដូងលោតខុសប្រក្រតី អាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល ជាពិសេសចំពោះអ្នកដែលមានលក្ខខណ្ឌវេជ្ជសាស្ត្រ។
ក្រៅពីនេះ ការប្រើគ្រឿងស្រវឹងក៏អាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកផងដែរ។ យោងតាមសមាគមជំងឺមហារីកអាមេរិក ការសេពគ្រឿងស្រវឹងអាចបំផ្លាញកោសិកានៅក្នុងមាត់ និងបំពង់ក ឬកោសិកាដែលនៅជាប់បំពង់រំលាយអាហារ។ កោសិកាដែលខូចដោយសារជាតិអាល់កុលនឹងជួសជុលខ្លួនឯង ដែលជាដំណើរការដែលអាចបណ្តាលឱ្យមានកំហុស ផ្លាស់ប្តូរ DNA និងបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។
ការប្រើប្រាស់គ្រឿងស្រវឹងត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការវិវត្តនៃជំងឺមហារីក 7 ប្រភេទផ្សេងៗគ្នា រួមមាន មហារីកពោះវៀនធំ មហារីកសុដន់ មហារីកមាត់ មហារីកថ្លើម មហារីកបំពង់អាហារ មហារីកបំពង់ក និងមហារីកបំពង់សម្លេង៕