មិនត្រឹមតែសាច់របស់ផ្លែឈើ និងបន្លែមានសារធាតុចិញ្ចឹមប៉ុណ្ណោះទេ សំបករបស់វាក៏មានវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើនដែលមានប្រយោជន៍ដល់សុខភាពផងដែរ។
ហេតុអ្វីបានជាអ្នកគួរទទួលទានសំបកផ្លែឈើ និងបន្លែ?
សំបកផ្លែឈើ និងបន្លែមានជាតិសរសៃ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងសារធាតុរ៉ែច្រើនជាងសាច់ មានន័យថាអ្នកបានយកជាតិសរសៃ 30% ចេញពីសំបក មានសមត្ថភាពប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម 328 ដងច្រើនជាងសាច់នៅខាងក្នុង។
អ្នកជំនាញផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភ Alyssa Pike – អ្នកគ្រប់គ្រងផ្នែកទំនាក់ទំនងអាហារូបត្ថម្ភនៅក្រុមប្រឹក្សាអាហារអន្តរជាតិបានចែករំលែកថាប្រភេទសំបកនីមួយៗមានបរិមាណសារធាតុចិញ្ចឹមខុសៗគ្នា។
ផ្លែឈើ និងបន្លែមួយចំនួនមិនត្រូវបកចេញទេពេលបរិភោគ
-ផ្លែព័រ, plums, ផ្លែប៉ែស, ផ្លែប៉ោម, apricots
សំបកផ្លែឈើទាំងនេះ សម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងទៀត។ ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា ប្រសិនបើអ្នកយកសំបកចេញ ពួកគេនឹងបាត់បង់សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មពី ១៣ ទៅ ៤៨%។
អ្នកគួរលាងសម្អាតវាឱ្យបានស្អាតមុនពេលទទួលទានដើម្បីទទួលបាននូវសារធាតុចិញ្ចឹម។
សម្រាប់ផ្លែប៉ោម សំបកមានជាតិសរសៃមិនរលាយច្រើន វីតាមីន A និង C និងសារធាតុពណ៌រុក្ខជាតិ quercetin ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ នេះគឺជាផ្លែឈើដែលបាញ់ថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិតច្រើន ដូច្នេះអ្នកត្រូវលាងវាឱ្យស្អាតមុនពេលទទួលទាន ឬផ្តល់អាទិភាពក្នុងការទិញផ្លែប៉ោមសរីរាង្គប្រសិនបើអ្នកចង់បរិភោគទាំងសំបក។
-ប៉េងប៉ោះ
ប៉េងប៉ោះមានសារធាតុពណ៌ naringenin ច្រើន ដែលជួយកាត់បន្ថយការរលាក និងការពារជំងឺមួយចំនួន។ ការចម្អិនប៉េងប៉ោះទាំងសំបកជួយបង្កើនបរិមាណសារធាតុចិញ្ចឹមដែលរាងកាយអាចស្រូបយកបាន។
-គីវី
សំបកខាងក្រៅរបស់គីវីអាចបរិភោគបាន ហើយវាមានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើន។ សំបកគីវីផ្តល់ជាតិសរសៃ និងវីតាមីន C យ៉ាងច្រើន។ អ្នកអាចលាងគីវីឱ្យបានហ្មត់ចត់នៅក្រោមទឹកដែលកំពុងហូរ ដើម្បីកម្ចាត់ភាពកខ្វក់ និងស្រទាប់ខាងក្រៅស្តើង។ លើសពីនេះ ផ្លែគីវីអាចកាត់ជាចំណិតស្តើងៗ ដើម្បីឱ្យការទទួលទានសំកកាន់តែងាយស្រួល។
-ត្រប់វែង, ននោង
សំបកននោង និងត្រប់មានជាតិសរសៃច្រើន សារធាតុពណ៌រុក្ខជាតិ និងម៉ាញ៉េស្យូម ដែលល្អសម្រាប់រាងកាយ។ ផ្លែឈើទាំងពីរនេះមានបរិមាណទឹកខ្ពស់ ននោងមានទឹក 95% ត្រប់វែង មានទឹក 92% សារធាតុចិញ្ចឹមត្រូវបានប្រមូលផ្តុំជាចម្បងនៅក្នុងស្បែករបស់ពួកគេ។ ពេលញ៉ាំផ្លែឈើទាំងនេះ អ្នកគ្រាន់តែលាងវាចេញ។
-ដំឡូងបារាំង
សំបកដំឡូងបារាំងមានជាតិសរសៃ ជាតិដែក ប៉ូតាស្យូម និង folate ខ្ពស់។ ជំនួសឱ្យការបកសំបកទាំងអស់ អ្នកគួរតែលាងដំឡូងឱ្យស្អាត ដើម្បីកម្ចាត់ធូលីដីខ្សាច់ និងកខ្វក់ពីខាងក្រៅ។
-ត្រសក់ ការ៉ុត
សំបកត្រសក់មានជាតិសរសៃ វីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែច្រើន។ ជាពិសេស សំបកត្រសក់មានផ្ទុកនូវវីតាមីន K យ៉ាងច្រើន ដែលជាវីតាមីនចាំបាច់សម្រាប់ការកកឈាម និងល្អសម្រាប់សុខភាពឆ្អឹង។
ទន្ទឹមនឹងនេះ សំបកការ៉ុតដែលអាចបរិភោគបានមានផ្ទុកនូវសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ជាតិសរសៃ វីតាមីន B3 និងវីតាមីន C៕