ការទទួលទានមីកញ្ចប់ជាប្រចាំមានឥទ្ធិពលអ្វីខ្លះដល់សុខភាព?
យោងតាមព័ត៌មានពីអ្នកជំនាញផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភ មីកញ្ចប់ ដែលជាអាហាររហ័ស និងងាយស្រួលរៀបចំ អាចផ្តល់ថាមពលភ្លាមៗ ប៉ុន្តែប្រសិនបើទទួលទានជាប្រចាំ វាមិនធានានូវអាហារូបត្ថម្ភ និងអាចបង្កផលប៉ះពាល់អាក្រក់ដល់សុខភាព។
មីកញ្ចប់អាចជាម្ហូបដែលមានសុវត្ថិភាពនៅពេលទទួលទានត្រឹមត្រូវ។ បញ្ហាកើតឡើងនៅពេលដែលអ្នកប្រើប្រាស់បំពាន ឬដំណើរការវាមិនត្រឹមត្រូវប៉ុណ្ណោះ។ តាមពិតទៅ មិនមានការណែនាំជាក់លាក់ណាមួយពីអ្នកជំនាញក្នុងការកំណត់ការទទួលទានមីកញ្ចប់នៅពេលព្រឹកនោះទេ។ ផ្ទុយទៅវិញ អាហារនេះអាចត្រូវបានរៀបចំជាមួយនឹងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងៗគ្នាជាច្រើនដូចជាសាច់ចិញ្ច្រាំ ស៊ុត បង្គា ត្រី ឬបន្លែដូចជា ស្ពៃ ប៉េងប៉ោះ ដើម្បីផ្តល់ប្រូតេអ៊ីន និងវីតាមីនបន្ថែមទៀត។
យ៉ាងណាមិញ អ្នកមិនគួរទទួលទានមីជារៀងរាល់ថ្ងៃឡើយ។ ការណែនាំគឺទទួលទានតែ 2-3 ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ ហើយគួរប្តូរជាមួយអាហារផ្សេងទៀតដូចជា បាយគុយទាវ នំបញ្ចុក ឬនំប៉័ង។
ប្រសិនបើអ្នកទទួលទានមីកញ្ចប់ម្តងម្កាលវាមិនមានបញ្ហាអ្វីនោះទេ ប៉ុន្តែការប្រើប្រាស់ហួសកម្រិតអាចនាំឱ្យខូចគុណភាពអាហារូបត្ថម្ភ និងបង្កើនបញ្ហាសុខភាព។ ការសិក្សាមួយដែលធ្វើឡើងលើមនុស្សពេញវ័យជាង 6,000 នាក់នៅក្នុងប្រទេសកូរ៉េ បានបង្ហាញថា អ្នកដែលទទួលទានមីកញ្ចប់ជាប្រចាំ តែងតែមានកង្វះប្រូតេអ៊ីន ផូស្វ័រ កាល់ស្យូម ជាតិដែក ប៉ូតាស្យូម ក៏ដូចជាវីតាមីន A និង C បើប្រៀបធៀបទៅនឹងអ្នកដែលមិនទទួលទាន។ ពួកគេក៏ទទួលទានអាហារដែលផ្តល់សុខភាពតិចដូចជាបន្លែ ផ្លែឈើ និងអាហារសមុទ្រ។
ការទទួលទានមីកញ្ចប់ជាប្រចាំអាចរួមចំណែកដល់ការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺមេតាបូលីស ដែលរួមមានបញ្ហាដូចជា ខ្លាញ់ក្បាលពោះ លើសសម្ពាធឈាម ជាតិស្ករក្នុងឈាមខ្ពស់ និងកម្រិតខ្លាញ់មិនប្រក្រតី។ នៅពេលទទួលទានមីកញ្ចប់ក្នុងរយៈពេលយូរ សុខភាពរបស់អ្នកអាចប្រឈមនឹងផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានជាច្រើន។
ការទទួលទានអំបិលខ្ពស់បង្កការគំរាមកំហែងដល់សុខភាព
ផលិតផលមីកញ្ចប់ជាច្រើនសព្វថ្ងៃនេះមានបរិមាណអំបិលគួរឱ្យព្រួយបារម្ភ។ ផ្អែកលើទិន្នន័យ Healthline រដ្ឋបាលចំណីអាហារ និងឱសថអាមេរិក (FDA) ណែនាំថា មនុស្សពេញវ័យមិនគួរទទួលទានជាតិសូដ្យូមលើសពី 2.3g ក្នុងមួយថ្ងៃ ស្មើនឹងអំបិលមួយស្លាបព្រាកាហ្វេ។
យោងតាមទស្សនាវដ្ដី Voice ម៉ាកមីកញ្ចប់ដ៏ពេញនិយមមួយចំនួនអាចមានផ្ទុកជាតិសូដ្យូមរហូតដល់ 60-90% នៃបរិមាណសូដ្យូមដែលរាងកាយគួរស្រូបយកប្រចាំថ្ងៃ។ ការទទួលទានជាតិសូដ្យូមច្រើនពេកក្នុងរយៈពេលយូរអាចនាំឱ្យសម្ពាធឈាមឡើងខ្ពស់ បង្កើនសម្ពាធលើសរីរាង្គដូចជាតម្រងនោម បេះដូង និងផ្នែកជាច្រើនទៀតនៃរាងកាយ។ នេះមិនត្រឹមតែបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាក៏អាចឈានដល់ជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល និងសូម្បីតែមហារីកក្រពះផងដែរ។
អ្នកប្រើប្រាស់គួរតែយកចិត្តទុកដាក់លើបរិមាណអំបិលក្នុងអាហារទាំងនេះ ដើម្បីការពារសុខភាពរបស់ពួកគេឱ្យមានប្រសិទ្ធភាព។
កង្វះសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗ
មីកញ្ចប់ជាធម្មតាត្រូវបានផលិតចេញពីម្សៅស្រូវសាលី ប្រេងបន្លែ និងរសជាតិ ហើយបានឆ្លងកាត់ដំណើរការនៃការចំហុយ សម្ងួត ឬចៀនជាមុន ដើម្បីសន្សំសំចៃពេលវេលាដំណើរការសម្រាប់អ្នកប្រើប្រាស់។
ទោះបីជាមានគុយទាវជាច្រើនប្រភេទដែលមានព័ត៌មានអាហារូបត្ថម្ភខុសៗគ្នាក៏ដោយ ពួកវាជាទូទៅមានកាឡូរីទាប និងខ្វះសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើន។ ជាឧទាហរណ៍ មីមួយកញ្ចប់មានរសជាតិសាច់មាន់ផ្តល់ប្រហែល 188 កាឡូរី កាបូអ៊ីដ្រាត 27 ក្រាម ខ្លាញ់ 7 ក្រាម ប្រូតេអ៊ីន 5 ក្រាម ជាតិសរសៃ 1 ក្រាម និងអំបិល 891 មីលីក្រាម។ ពួកគេក៏បំពេញបានតែផ្នែកតូចមួយនៃតម្រូវការសម្រាប់វីតាមីនដូចជា B1 (16%), B2 (6%), B3 (9%), B9 (13%), ម៉ង់ហ្គាណែស (10%) និងជាតិដែក (9%)។
ទោះបីជាក្រុមហ៊ុនផលិតមួយចំនួនបន្ថែមជាតិដែក និងវីតាមីនដើម្បីបង្កើនតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភរបស់មីកញ្ចប់ក៏ដោយ ផលិតផលនេះនៅតែខ្វះសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើនដូចជា ប្រូតេអ៊ីន ជាតិសរសៃ វីតាមីន A វីតាមីន C វីតាមីន B12 កាល់ស្យូម ម៉ាញ៉េស្យូម និងប៉ូតាស្យូម។
ជាពិសេស មីកញ្ចប់ និងអាហារវេចខ្ចប់មិនផ្តល់សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងសមាសធាតុរុក្ខជាតិដែលមានប្រយោជន៍ដូចអាហារស្រស់ ដែលកាត់បន្ថយសមត្ថភាពទ្រទ្រង់សុខភាព។ អ្នកប្រើប្រាស់គួរតែពិចារណាថាមានរបបអាហារពេញលេញ និងចម្រុះ។
មាតិកាខ្លាញ់ខ្ពស់
មីកញ្ចប់ច្រើនតែមានបរិមាណខ្លាញ់ខ្ពស់ ជាពិសេសខ្លាញ់ឆ្អែត ជាងអាហារដទៃទៀត។ ប្រភេទមីមួយចំនួនអាចផ្តល់រហូតដល់ 45% នៃចំនួនអតិបរមានៃជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត ដែលរាងកាយរបស់អ្នកគួរទទួលទានជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ ការទទួលទានជាតិខ្លាញ់ប្រភេទនេះជាប្រចាំ រួមជាមួយនឹងកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ អាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងតាមពេលវេលា។
ខ្លាញ់ពីប្រភពធម្មជាតិដូចជា គ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងបន្លែ មានប្រយោជន៍ច្រើនសម្រាប់សុខភាព ព្រោះវាមានសមត្ថភាពកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។ ផ្ទុយទៅវិញ ខ្លាញ់ដែលបានមកពីអាហារកែច្នៃ ដូចជាមីកញ្ចប់ ភាគច្រើនគ្រាន់តែបង្កើនកាឡូរីដោយមិនផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗដូចជា ជាតិសរសៃ វីតាមីន ឬសារធាតុរ៉ែ ដែលអាចប៉ះពាល់អវិជ្ជមានដល់សុខភាពទូទៅរបស់អ្នកប្រើប្រាស់។
ហានិភ័យនៃជំងឺលើសឈាម
ការទទួលទានមីកញ្ចប់អាចបណ្តាលឱ្យមានសម្ពាធឈាមខ្ពស់ ភាគច្រើនដោយសារតែបរិមាណសូដ្យូមខ្ពស់នៅក្នុងផលិតផលនេះ។ សូដ្យូមមានសមត្ថភាពរក្សាទឹកនៅក្នុងខ្លួន ដូច្នេះនៅពេលដែលយើងទទួលទានសូដ្យូមច្រើនពេក បរិមាណទឹកក្នុងឈាមនឹងកើនឡើង ដែលនាំអោយមានសម្ពាធកាន់តែខ្លាំងលើជញ្ជាំងសរសៃឈាម ជាហេតុធ្វើអោយសម្ពាធឈាមកើនឡើង។
ក្រៅពីនេះ មីកញ្ចប់ក៏មានផ្ទុកនូវជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត និង monosodium glutamate (MSG) ជាច្រើនផងដែរ គ្រឿងផ្សំទាំងនេះក៏អាចជះឥទ្ធិពលអវិជ្ជមានដល់សម្ពាធឈាមផងដែរ។ សម្ពាធឈាមខ្ពស់គឺជាកត្តាហានិភ័យសម្រាប់ស្ថានភាពធ្ងន់ធ្ងរជាច្រើន រួមទាំងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល និងការគាំងបេះដូង ដែលអាចគំរាមកំហែងដល់អាយុជីវិត។
ផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានលើថ្លើម
មីកញ្ចប់ ជាពិសេស ឆាក្នុងប្រេង មានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ឆ្អែតច្រើន។ នៅពេលដែលរាងកាយស្រូបយកជាតិខ្លាញ់ច្រើនពេក ថ្លើមត្រូវធ្វើការលើសម៉ោងដើម្បីដំណើរការវា ដែលនាំឱ្យប្រឈមនឹងការវិវត្តទៅជាជំងឺខ្លាញ់រុំថ្លើម និងក្រិនថ្លើម។
លើសពីនេះ ជាតិសូដ្យូមខ្ពស់ក្នុងមីកញ្ចប់អាចជះឥទ្ធិពលអវិជ្ជមានដល់មុខងារថ្លើម ដែលបណ្តាលឱ្យរក្សាទឹក និងបង្កើនសម្ពាធលើសរីរាង្គនេះ។ សារធាតុបន្ថែម និងសារធាតុរក្សាទុក ដែលជារឿយៗមានវត្តមាននៅក្នុងមីកញ្ចប់ ក៏មានសក្តានុពលក្នុងការបំផ្លាញថ្លើមផងដែរ ជាពិសេសនៅពេលប្រើប្រាស់រយៈពេលយូរ។
ប៉ះពាល់ដល់ការមើលឃើញ និងឈឺក្បាល
ការទទួលទានមីកញ្ចប់ដែលមានជាតិសូដ្យូមខ្ពស់អាចនាំអោយមានការកើនឡើងសម្ពាធឈាម ដែលវាបង្កើតការឈឺក្បាល រួមទាំងការឈឺក្បាលប្រកាំងផងដែរ។ Monosodium glutamate (MSG) ក៏ជាកត្តាដែលអាចបណ្តាលឱ្យឈឺក្បាលប្រកាំងប្រសិនបើទទួលទានច្រើនពេក។ ករណីជាច្រើននៃជំងឺភ្នែកត្រូវបានកត់ត្រាដោយសារតែវត្តមានរបស់ TBHQ អភិរក្សនៅក្នុងមីកញ្ចប់ ជាមួយនឹងរបាយការណ៍ផ្ញើទៅកាន់បណ្ណាល័យវេជ្ជសាស្ត្រជាតិរបស់សហរដ្ឋអាមេរិក៕