ស្ត្រីតែងតែចង់នៅក្មេងនិងមានសុខភាពល្អ។ មនុស្សជាច្រើនចាប់អារម្មណ៍តែលើអាហារបំប៉នកាល់ស្យូម និងកូឡាជែន ហើយងាយស្រួលមិនអើពើនឹងតួនាទីរបស់ជាតិដែក។ ជាតិដែកគឺជាសារធាតុរ៉ែដែលរាងកាយត្រូវការដើម្បីបង្កើតឈាម។ កង្វះជាតិដែកអាចបណ្តាលឱ្យមានភាពស្លេកស្លាំង និងប៉ះពាល់ដល់សុខភាព និងសម្រស់របស់ស្ត្រី។
នៅពេលដែលទទួលរងនូវភាពស្លេកស្លាំង ស្បែករបស់ស្ត្រីនឹងមិនសូវមានពណ៌ផ្កាឈូក រាងកាយរបស់នាងតែងតែនឿយហត់ ខ្វះថាមពល ងាយនឹងវិលមុខ បាត់បង់ការផ្តោតអារម្មណ៍ បាត់បង់ការចងចាំ សក់ជ្រុះ និងឆាប់ចាស់។
ស្ត្រីអាចបន្ថែមជាតិដែកតាមរយៈរបបអាហាររបស់ពួកគេដើម្បីការពារភាពស្លេកស្លាំងដោយសារកង្វះជាតិដែក។
យ៉ាងណាមិញ អាហារទាំងនេះផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពស្ត្រី ជាពិសេសសម្បូរជាតិដែក ដែលជួយការពារភាពស្លេកស្លាំង។
ឈាមជ្រូក
ឈាមជ្រូកជាអាហារដែលសម្បូរទៅដោយជាតិប្រូតេអ៊ីន និងជាតិដែក។ ឈាមជ្រូកមានប្រូតេអ៊ីនប្រហែល 74% ។ បរិមាណប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងឈាមជ្រូក គឺខ្ពស់ជាងសាច់ជ្រូក 4 ដង និងខ្ពស់ជាងសាច់មាន់ 5 ដង។ ឈាមជ្រូក 100 ក្រាម អាចផ្តល់ជាតិដែក 8.7 មីលីក្រាម។ បរិមាណជាតិដែកធម្មជាតិដែលមានក្នុងឈាមជ្រូកជួយបន្ថែមជាតិដែកដល់រាងកាយ ជួយបង្កើតឈាម និងការពារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
ចំណាំ អ្នកគួរតែញ៉ាំតែឈាមជ្រូកឆ្អិន និងឈាមជ្រូកដែលមានសុខភាពល្អប៉ុណ្ណោះ កុំប្រើឈាមជ្រូកឆៅ ឬឈាមជ្រូកឈឺ។
ថ្លើម
ថ្លើមសត្វគឺជាអាហារមួយក្នុងចំណោមអាហារដែលមានជាតិដែកដ៏សម្បូរបែបបំផុត។ ថ្លើមសាច់គោ 100 ក្រាមអាចផ្តល់ជាតិដែករហូតដល់ 6.5 មីលីក្រាម។ លើសពីនេះ ថ្លើមសត្វក៏មានវីតាមីន A, B និងសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនទៀតដែលចាំបាច់សម្រាប់រាងកាយផងដែរ។ ថ្លើមក៏មានផ្ទុកសារធាតុ choline ដែលល្អសម្រាប់សកម្មភាពខួរក្បាល។
សណ្តែក
សណ្តែកមានប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់ពីរុក្ខជាតិ ហើយក៏មានជាតិដែក Heme ដែរ។ នេះគឺជាក្រុមអាហារបំប៉នជាតិដែក ដែលស័ក្តិសមសម្រាប់អ្នកបួស។
ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរ
ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរគឺជាអាហារសម្បូរជាតិដែក។ បរិមាណជាតិដែកនៅក្នុងផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរ អាចខ្ពស់ជាង សឺលេរី 20 ដង និងខ្ពស់ជាងសាច់ជ្រូក 7 ដង។ នេះគឺជាអាហារដ៏ល្អមួយក្នុងការទប់ស្កាត់ភាពស្លេកស្លាំងដែលបណ្តាលមកពីកង្វះជាតិដែក។ ផ្សិតត្រចៀកកណ្តុរក៏មានផ្ទុកនូវប្រូតេអ៊ីនបន្លែ ខ្លាញ់ និងវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាច្រើនផ្សេងទៀត ដែលជួយពង្រឹងសុខភាព។
ដំឡូងបារាំង
ដំឡូងបារាំងមានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាព។ ដំឡូងបារាំងធំមួយ (ប្រហែល 295 ក្រាម) អាចផ្តល់ជាតិដែក 3.2mg ។ ជាពិសេសសារធាតុចិញ្ចឹមត្រូវបានប្រមូលផ្តុំនៅក្នុងស្បែករបស់ដំឡូង។ ការស្រាវជ្រាវដោយក្រសួងកសិកម្មសហរដ្ឋអាមេរិកបង្ហាញថា ដំឡូងបារាំងដ៏ធំមួយអាចផ្តល់ជាតិដែកច្រើនជាងសាច់មាន់ 84 ក្រាម។
លើសពីនេះ ដំឡូងបារាំងក៏ផ្តល់វីតាមីន C, B6 និងប៉ូតាស្យូមយ៉ាងច្រើនផងដែរ។ ទាំងនេះគឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗសម្រាប់សុខភាព។
បន្លែ ពពួកស្ពៃ
បន្លែពពួកស្ពៃ ផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាព។ វាមិនត្រឹមតែសម្បូរទៅដោយជាតិសរសៃ ល្អសម្រាប់ការរំលាយអាហារប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងផ្តល់នូវសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងវីតាមីន A, C, K ជាច្រើន ដើម្បីជួយទប់ស្កាត់ភាពចាស់។
លើសពីនេះ បន្លែ ពពួកស្ពៃ មានផ្ទុកសារធាតុ sulforaphane ច្រើន ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលដែលអាចការពារបេះដូង ការពារជំងឺ និងជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម៕