អាហារទាំងនេះនៅពេលដុះពន្លកមានសារធាតុចិញ្ចឹមច្រើន និងល្អសម្រាប់សុខភាពមនុស្ស។
1.សណ្តែកសៀង សណ្តែកបាយ
សណ្តែកសៀង និងសណ្តែកបាយ គឺជាប្រភពសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏មានតម្លៃបំផុត។ ពេលពន្លកវាក្លាយជាសណ្ដែកបណ្ដុះ ដែលមានតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភច្រើន។ ភាពសម្បូរបែបនៃការរៀបចំ និងសម្បូរជាតិសរសៃ សណ្តែកសៀង និងសណ្តែកបាយ មិនត្រឹមតែជាប្រភពនៃអាស៊ីដអាមីណូឥតគិតថ្លៃប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏ជាប្រភពដ៏គួរឱ្យកត់សម្គាល់នៃប្រូតេអ៊ីនរុក្ខជាតិផងដែរ។
រាល់សណ្តែកសៀង ឬសណ្តែកបាយ 100 ក្រាមមានអាស៊ីតអាមីណូឥតគិតថ្លៃ 0.35 ក្រាម ចំនួននេះកើនឡើងដល់ 0.5 ក្រាមបន្ទាប់ពីវាដុះក្នុងរយៈពេលមួយថ្ងៃ និងឈានដល់ 1.5 ក្រាមនៅថ្ងៃទី 5 ក្នុងអំឡុងពេលដំណើរការនេះ បរិមាណប្រូតេអ៊ីនរុក្ខជាតិនៅក្នុងសណ្តែកបណ្តុះផងដែរ។
ដំណើរការនៃការពន្លកក៏បង្កើននូវមាតិកានៃវីតាមីន C និងវីតាមីន E ដែលជាសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ពីរ។ វីតាមីន C មានប្រសិទ្ធភាពជាពិសេសក្នុងការពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយ។ បន្ទាប់ពីដុះពន្លករួច សណ្តែកសៀងក៏មានផ្ទុកនូវកម្រិត អ៊ីសូហ្វឡាវ៉ូន (isoflavones) ខ្ពស់ដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ដល់អ័រម៉ូនភេទស្រី ។
លើសពីនេះ សណ្តែកបណ្តុះ និងសណ្តែកសៀងក៏ផ្តល់សារធាតុ riboflavin ដែលជាសារធាតុទប់ស្កាត់ភាពចាស់នៃកោសិកា កាត់បន្ថយការរលាក និងការពារបញ្ហាមាត់ធ្មេញដូចជាដំបៅរលួយ និងរលាកអញ្ចាញធ្មេញ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ដើម្បីធានាបាននូវសុវត្ថិភាពសុខភាព អ្នកគួរតែកំណត់ការទទួលទានសណ្តែកបណ្តុះគ្មានឫស ព្រោះវាអាចមានសារធាតុគ្រោះថ្នាក់ដែលប្រមូលផ្តុំពីដំណើរការធ្វើកសិកម្ម និងការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមី។
2.ខ្ទឹមស
មនុស្សជាច្រើនយល់ខុសថាខ្ទឹមសដែលដុះពន្លកមិនគួរបរិភោគទេ ព្រោះអាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាព។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការពិតបង្ហាញថា ពន្លកខ្ទឹមសមិនត្រឹមតែមានសុវត្ថិភាពប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមផងដែរ ជាមួយនឹងមាតិកាពីរដងនៃខ្ទឹមសធម្មតា និងគ្មានជាតិពុលទាំងស្រុង ជាពិសេសបន្ទាប់ពីចម្អិនរួច។
ពន្លកខ្ទឹមសត្រូវបានគេស្គាល់ថា មានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏អស្ចារ្យ ធ្វើឱ្យពួកវាជាប្រភពដ៏មានតម្លៃនៃសារធាតុចិញ្ចឹមជាពិសេសនៅថ្ងៃទី 5 បន្ទាប់ពីដុះពន្លក។
ការសិក្សាដែលបានធ្វើឡើងបានបង្ហាញថា ពន្លកខ្ទឹមសមានបរិមាណសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ជាងខ្ទឹមសស្រស់ ដែលជួយប្រឆាំងនឹងការបង្កើតកោសិកាមហារីក និងការពារដំណើរការនៃភាពចាស់របស់រាងកាយ។
ខ្ទឹមស ដុះពន្លក មិនត្រឹមតែនាំមកនូវរសជាតិស្រស់ និងសម្បូរបែបប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាគ្រឿងទេសដែលមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងបាក់តេរី និងប្រឆាំងនឹងការរលាកមិនទាបជាងខ្ទឹមសធម្មតា។ ជាពិសេស បន្ថែមពីលើសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ពួកគេក៏ជាប្រភពសម្បូរនៃជាតិសរសៃ វីតាមីន A វីតាមីន C និង carotene ផងដែរ។ ចំពោះការដុះពន្លកនៃខ្ទឹមស គ្រាន់តែពិនិត្យមើលថាតើខ្ទឹមសរក្សាពណ៌ស្រស់របស់វា ឬអត់ ហើយមិនបង្ហាញសញ្ញានៃផ្សិត ដើម្បីទទួលទានវាដោយសុវត្ថិភាព។
3.អង្ករសំរូប
នៅពេលអង្ករសំរូបដុះពន្លក វានឹងធ្វើឱ្យអង់ស៊ីមមួយចំនួនធំសកម្ម រួមទាំងអង់ស៊ីមដូចជា អាមីឡាស អេមីសែលឡាស ប្រូទីសេស និងអុកស៊ីដដ្រាតេស។ ដំណើរការនេះមិនត្រឹមតែបំប្លែងថាមពលប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជួយបង្កើនតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភរបស់អង្ករសំរូបផងដែរ។
ម៉ូលេគុលនៅក្នុងអង្ករសំរូបបន្ទាប់ពីដុះពន្លកបានក្លាយទៅជាម៉ូលេគុលតូចជាងមុន ដែលធ្វើឲ្យសារធាតុចិញ្ចឹមងាយស្រួលក្នុងការរំលាយ និងស្រូបយកជាងនៅក្នុងស្ថានភាពធម្មតារបស់វា។
ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា ពន្លកអង្ករសំរូបផ្តល់បរិមាណដ៏ច្រើននៃវីតាមីន A, B, E, niacin និងអាស៊ីត pantothenic ។
លើសពីនេះ សារធាតុរ៉ែដូចជាកាល់ស្យូម ម៉ាញេស្យូម និងសារធាតុរ៉ែផ្សេងទៀតនៅក្នុងអង្ករសំរូប ជារឿយៗមាននៅក្នុងទម្រង់ដែលពិបាកស្រូបយក។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ នៅពេលដែលអង្ករសំរូបពន្លក សារធាតុ phytase ត្រូវបានធ្វើឱ្យសកម្ម ជួយបំផ្លាញអាស៊ីត phytic បញ្ចេញសារធាតុរ៉ែ។ ដូច្នេះ ការញ៉ាំអង្ករសំរូបជួយឱ្យរាងកាយស្រូបយកសារធាតុរ៉ែនេះបានពេញលេញ។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ គួរកត់សំគាល់ផងដែរថា អាហារមួយចំនួននៅពេលដែលដុះពន្លកអាចក្លាយទៅជា “ពុល” ។ ជាពិសេសប្រសិនបើដំឡូងបារាំង ដំឡូងជ្វា ខ្ញី ក្តួច ត្រាវ និងសណ្តែកដីដុះផ្សិត មិនត្រឹមតែបាត់បង់អាហារូបត្ថម្ភប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងផ្លាស់ប្តូរគុណភាព ដែលអាចបង្កជាជាតិពុល រំខានដល់ការរំលាយអាហារ និងថែមទាំងអាចគំរាមកំហែងដល់អាយុជីវិតទៀតផង ប្រសិនបើបរិមាណ ជាតិពុលគឺច្រើនពេក៕