ការស្រាវជ្រាវថ្មីដែលដឹកនាំដោយសាលា Herbert Wertheim School of Community Health and Longevity Sciences នៅសាកលវិទ្យាល័យកាលីហ្វ័រញ៉ានៅ San Diego (UCSD – USA) បានរកឃើញអត្ថប្រយោជន៍ពិសេសមួយទៀតនៃស៊ុត។
នៅក្នុងការសិក្សាថ្មីមួយ អ្នកស្រាវជ្រាវមកពីសាកលវិទ្យាល័យ California San Diego (សហរដ្ឋអាមេរិក) បានរកឃើញទំនាក់ទំនងរវាងការទទួលទានស៊ុត និងមុខងារនៃការយល់ដឹងតាមពេលវេលា។
ការសិក្សានេះមានអ្នកចូលរួម 890 នាក់ដែលមានអាយុចាប់ពី 55 ឆ្នាំឡើងទៅ។ ពួកគេត្រូវបានស្នើសុំឱ្យរាយការណ៍អំពីរបបអាហាររបស់ពួកគេ រួមទាំងភាពញឹកញាប់នៃការប្រើប្រាស់ស៊ុត របៀបរស់នៅ និងប្រវត្តិវេជ្ជសាស្ត្រ។
ផ្អែកលើការទទួលទានស៊ុត អ្នកចូលរួមត្រូវបានបែងចែកជាក្រុម៖
- មិនដែលបរិភោគស៊ុត។
- ទទួលទានស៊ុត ១-២គ្រាប់/សប្តាហ៍។
- ទទួលទានស៊ុត ២-៤គ្រាប់/សប្តាហ៍។
- ទទួលទានស៊ុត ៥គ្រាប់ ឬច្រើនជាងនេះក្នុងមួយសប្តាហ៍។
មុខងារយល់ដឹងរបស់អ្នកចូលរួមត្រូវបានវាយតម្លៃដោយប្រើការធ្វើតេស្តចំនួនបី៖ ការធ្វើតេស្តវាយតម្លៃមុខងារយល់ដឹងទូទៅ ការធ្វើតេស្តភាពបត់បែនផ្លូវចិត្ត និងការយកចិត្តទុកដាក់ និងការធ្វើតេស្តភាពឆ្លាតវៃ។
លទ្ធផលបានរកឃើញថា ការទទួលទានស៊ុតអាចជួយរក្សាមុខងារនៃការយល់ដឹងចំពោះស្ត្រីដោយមិនបង្កផលប៉ះពាល់អ្វីឡើយ។
គួរកត់សម្គាល់ថា អ្នកដែលញ៉ាំស៊ុត 5 គ្រាប់ក្នុងមួយសប្តាហ៍ទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនជាងគេបើប្រៀបធៀបទៅនឹងអ្នកដែលមិនញ៉ាំស៊ុត នេះបើយោងតាមសារព័ត៌មាន News Medical ។
នេះត្រូវបានបង្ហាញយ៉ាងច្បាស់បំផុតនៅក្នុងសមត្ថភាពក្នុងការនិយាយយ៉ាងស្ទាត់ជំនាញ។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ស៊ុតហាក់ដូចជាមិនផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ពិសេសណាមួយចំពោះការយល់ដឹងចំពោះបុរសនោះទេ។
ការរកឃើញខាងលើមានសារសំខាន់ណាស់ ដោយសារតែការថយចុះនៃការយល់ដឹង ដែលជាលក្ខខណ្ឌដែលអាចនាំទៅរកជំងឺភ្លេចភ្លាំង និងបញ្ហាខួរក្បាលផ្សេងទៀត គឺជាបញ្ហាដែលបង្កការឈឺក្បាលសម្រាប់អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រជុំវិញពិភពលោក។
រហូតមកដល់ពេលនេះ នៅតែមិនទាន់មានថ្នាំណាដែលសម្រេចបាននូវប្រសិទ្ធភាពដែលចង់បានក្នុងការព្យាបាលជំងឺ ភ្លេចភ្លាំង និងពិតជាមានប្រសិទ្ធភាពការពារការថយចុះនៃការយល់ដឹងឡើយ។
ដូច្នេះការពឹងផ្អែកលើវិធានការបង្ការគឺមានសារៈសំខាន់ខ្លាំងណាស់នាពេលបច្ចុប្បន្ននេះ។
ការទទួលទានស៊ុតអាចជាដំណោះស្រាយដ៏សាមញ្ញបំផុតមួយ។ ទោះបីជាជារឿយៗមានការព្រួយបារម្ភអំពីការសម្បូរកូលេស្តេរ៉ុលក៏ដោយ ការសិក្សាថ្មីៗបង្ហាញថា ការញ៉ាំក្នុងកម្រិតមធ្យមមិនប៉ះពាល់ដល់សុខភាពនោះទេ ផ្ទុយទៅវិញ វាក៏ជួយប្រឆាំងនឹងជំងឺរ៉ាំរ៉ៃជាច្រើនផងដែរ។
ស៊ុតមានសារធាតុចិញ្ចឹមល្អៗជាច្រើន រួមទាំងសារធាតុ carotenoids និង choline ដែលជួយដល់សុខភាពខួរក្បាល។ ការសិក្សាភាគច្រើន ជាទូទៅណែនាំឱ្យទទួលទានស៊ុតមិនលើសពី 1 ស៊ុតក្នុងមួយថ្ងៃ៕