ប្រសិនបើអ្នកជាអ្នកផឹកកាហ្វេធម្មតា អ្នកត្រូវដឹងពីអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពនៃការផឹកកាហ្វេគ្មានជាតិផ្អែម។
ខាងក្រោមនេះជាមូលហេតុដែលកាហ្វេគ្មានជាតិផ្អែមល្អសម្រាប់អ្នក៖
- កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម
នេះបើតាមទិន្នន័យពីសាលាសុខភាពសាធារណៈ Harvard T.H. Chan, ការប្រើប្រាស់កាហ្វេកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ចំពោះស្ត្រី 8% ។ ការបន្ថែមជាតិផ្អែមអាចបង្កើនជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នក ប៉ុន្តែកាហ្វេធម្មតាមិនមានទេ។
ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការសិក្សាមួយចំនួនក៏បានបង្ហាញផងដែរថា ជាតិកាហ្វេអ៊ីនអាចបង្អាក់ភាពប្រែប្រួលអាំងស៊ុយលីន។ ដូច្នេះ អ្នកកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមអាចផឹកកាហ្វេគ្មានជាតិផ្អែម ប៉ុន្តែក្នុងកម្រិតមធ្យម និងបន្ទាប់ពីពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ។
- កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង
យោងតាមអង្គការសុខភាពពិភពលោក (WHO) ជំងឺសរសៃឈាមបេះដូងគឺជាមូលហេតុទូទៅបំផុតនៃការស្លាប់របស់មនុស្សនៅទូទាំងពិភពលោក។ ការសិក្សាបានរកឃើញថា ការផឹកកាហ្វេអ៊ីនអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។
ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Ochsner Journal បានរកឃើញថាការទទួលទានកាហ្វេអាចល្អសម្រាប់បេះដូងរបស់អ្នក។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ជាតិកាហ្វេអ៊ីនមានប្រសិទ្ធភាព លុះត្រាតែអ្នកទទួលទានវាដោយគ្មានជាតិស្ករ។
- ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវការចងចាំ
តើអ្នកឧស្សាហ៍ភ្លេច ឬពិបាកចងចាំរឿងអ្វី? ផឹកកាហ្វេមួយពែងអាចបង្កើនការចងចាំ។
ការសិក្សាមួយដែលធ្វើឡើងដោយសាកលវិទ្យាល័យ Johns Hopkins បានរកឃើញថាការទទួលទានកាហ្វេសុទ្ធអាចជួយបង្កើនការចងចាំរបស់អ្នក។
- គាំទ្រការសម្រកទម្ងន់
ប្រសិនបើអ្នកជាមនុស្សម្នាក់ដែលកំពុងព្យាយាមសម្រកទម្ងន់ អ្នកអាចរួមបញ្ចូលការផឹកកាហ្វេដោយគ្មានជាតិស្ករ ឬទឹកដោះគោនៅក្នុងរបបអាហារសម្រកទម្ងន់របស់អ្នក។
ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី Critical Reviews in Food Science and Nutrition បានរកឃើញថា ការប្រើប្រាស់កាហ្វេអ៊ីនអាចជួយកាត់បន្ថយសន្ទស្សន៍ម៉ាសរាងកាយ (BMI) និងទម្ងន់សរុប។
ការប្រើប្រាស់ជាតិកាហ្វេអ៊ីនបង្កើន thermogenesis ដែលបង្កើនទិន្នផលថាមពលរបស់រាងកាយ និងការរំលាយអាហារ ដូច្នេះជួយអ្នកដុតកាឡូរីកាន់តែច្រើន។
- កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺខ្លាញ់រុំថ្លើម
ការរំលាយជាតិកាហ្វេអ៊ីននាំទៅដល់ការផលិតសារធាតុម្យ៉ាងហៅថា paraxanthine ដែលរារាំងការបង្កើតជាលិកាស្លាកស្នាមដែលរួមចំណែកដល់ជំងឺក្រិនថ្លើម។
យោងតាមការសិក្សាដែលបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី Frontiers in Pharmacology សារធាតុនេះអាចមានប្រយោជន៍ក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺរលាកថ្លើមប្រភេទ C, ក្រិនថ្លើមដែលមានជាតិអាល់កុល, ជំងឺខ្លាញ់រុំថ្លើមដែលមិនមានជាតិអាល់កុល និងមហារីកថ្លើម។
- ការពារការពុកធ្មេញ
ការផឹកកាហ្វេដោយមិនបន្ថែមជាតិស្ករ ឬក្រែមអាចជួយកាត់បន្ថយបាក់តេរីនៅក្នុងមាត់ និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការពុកធ្មេញ។ ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Journal of Conservative Dentistry បានរកឃើញថា ការផឹកកាហ្វេដោយគ្មានសារធាតុបន្ថែមអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការពុកធ្មេញ។
- គ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម
សម្ពាធឈាមខ្ពស់អាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង ដូច្នេះវាជារឿងសំខាន់ក្នុងការគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមរបស់អ្នក។
យោងតាមការសិក្សាដែលបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី Nutrients ការផឹកកាហ្វេអាចកាត់បន្ថយសម្ពាធឈាម។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកស្រាវជ្រាវមកពីការសិក្សាដូចគ្នាណែនាំមនុស្សកុំឱ្យផឹកកាហ្វេក្នុងកម្រិតមធ្យម ព្រោះការទទួលទានច្រើនពេកក៏អាចបង្កើនកម្រិតសម្ពាធឈាមផងដែរ។
ចំណាំ៖ ពេលផឹកកាហ្វេគ្មានជាតិស្ករ
- អ្នកដែលមានក្រពះខ្សោយ ឬមានបញ្ហារំលាយអាហារ ព្រោះការផឹកវាអាចធ្វើអោយក្រពះងាយរលាក និងធ្វើអោយស្ថានភាពរបស់អ្នកកាន់តែអាក្រក់ទៅៗ។ វាអាចបណ្តាលឱ្យហើមពោះ ទល់លាមក ហើមពោះ និងរាគ។
- អ្នកដែលមានអាឡែស៊ីជាមួយកាហ្វេអ៊ីន អ្នកគួរតែជៀសវាងការផឹក ឬទទួលទានអាហារទាំងនេះ ព្រោះវាអាចបណ្តាលឱ្យមានប្រតិកម្មអាលែហ្សី និងនាំទៅរកផលវិបាកផ្សេងៗ៕