ផ្លែឈើដែលធ្លាប់ស្គាល់នេះ មានរសជាតិផ្អែមស្រទន់ ឆ្ងាញ់ ពោរពេញដោយវីតាមីន ជាតិសរសៃ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម… ហើយអ្នកតែងតែមានអារម្មណ៍ពោរពេញដោយថាមពល។ វាក៏មានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនសម្រាប់សុខភាព! តើជាផ្លែអ្វី?
តម្លៃអាហារូបត្ថម្ភរបស់ សារី
យោងតាមក្រសួងកសិកម្មសហរដ្ឋអាមេរិក ផ្លែសារី ខ្នាតមធ្យមមួយផ្លែមាន៖
– កាឡូរី៖ ១០១
– ប្រូតេអ៊ីន៖ ០,៣៦ ក្រាម (ក្រាម)
– កាបូអ៊ីដ្រាត៖ ១៥,២ ក្រាម
– ជាតិសរសៃ៖ ៣,១ ក្រាម
– ប៉ូតាស្យូម៖ ១១៦ មីលីក្រាម
– កាល់ស្យូម៖ ៩ មីលីក្រាម
– វីតាមីន C: 4.3 មីលីក្រាម
– Folate ឬ វីតាមីន B9: 7 មីក្រូក្រាម។
អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពទាំង ៧ របស់ផ្លែសារី
ផ្លែសារី សម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម ដូច្នេះផ្លែសារីផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាពរួមមាន៖
1. ការទទួលទានផ្លែសារីជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម
សារី មានសន្ទស្សន៍ glycemic ទាប និងមាតិកាជាតិសរសៃខ្ពស់ ដែលធ្វើឱ្យវាជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ វាក៏មានលក្ខណៈសម្បត្តិជាច្រើនដែលជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមផងដែរ។
យោងតាមការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង American Journal of Nutrition បានឲ្យដឹងថា អ្នកដែលទទួលទានផ្លែសារី 5 ឬច្រើនជាងនេះក្នុងមួយសប្តាហ៍ មានការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ដល់ទៅ 23% ។
យោងតាមការសិក្សាដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Journal of Molecules សារធាតុ flavonoids នៅក្នុងផ្លែ សារីក៏អាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 ផងដែរ។
2. ការទទួលទានផ្លែសារីជួយកាត់បន្ថយជំងឺបេះដូង
សារី គឺល្អសម្រាប់បេះដូង ដោយសារវាមានជាតិសរសៃខ្ពស់ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ នៅក្នុងការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Frontiers in Nutrition សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មហៅថា anthocyanin អាចជួយការពារអ្នកពីជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
សារីក៏មានជាតិសរសៃដែលជួយកាត់បន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលផងដែរ។ កូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់គឺជាកត្តាហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។ ប៉ូតាស្យូមនៅក្នុងផ្លែ សារីក៏ជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមខ្ពស់ ដែលជាកត្តាហានិភ័យមួយទៀតនៃជំងឺបេះដូង។ វាគឺជាការបន្ថែមដ៏ល្អចំពោះរបបអាហារដែលមានសុខភាពល្អបេះដូង។
3. ការទទួលទានផ្លែជួយសារីឱ្យអ្នកស្រកទម្ងន់
ប្រសិនបើអ្នកកំពុងគិតអំពីផ្លែឈើណាដែលអ្នកអាចបន្ថែមទៅក្នុងរបបអាហារដែលងាយស្រួលសម្រកទម្ងន់របស់អ្នក អ្នកអាចជ្រើសរើសផ្លែ សារី។
យោងតាមការសិក្សាដែលបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី Nutrition ស្ត្រីលើសទម្ងន់ដែលញ៉ាំផ្លែសារី 3 ដងសម្រាប់អាហារ 6 ពេលក្នុងមួយថ្ងៃស្រកបាន 1,22 គីឡូក្រាមក្នុងរយៈពេល 12 សប្តាហ៍។ ផ្លែសារីក៏មានកាឡូរីទាប មានជាតិទឹកខ្ពស់ និងមានជាតិសរសៃខ្ពស់ ជួយឱ្យអ្នកឆ្អែតបានយូរ និងស្រកទម្ងន់។
4. ការទទួលទានផ្លែសារីជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម
សម្ពាធឈាមខ្ពស់ ឬលើសសម្ពាធឈាមអាចបំផ្លាញសរសៃឈាមរបស់អ្នក និងនាំឱ្យមានបញ្ហាបេះដូង ខួរក្បាល តម្រងនោម និងភ្នែក។ យោងតាម Harvard Health អ្នកដែលទទួលទានផ្លែឈើទាំងមូល រួមទាំងផ្លែ សារីអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺលើសឈាម។
យោងតាមសាលាវេជ្ជសាស្ត្រ Harvard ផ្លែ pear ក៏មានផ្ទុកប៉ូតាស្យូមផងដែរ ដែលអាចជួយបន្ថយសម្ពាធឈាម។
5. ការទទួលទានផ្លែសារីគឺល្អសម្រាប់ពោះវៀន
ជាតិសរសៃគឺល្អសម្រាប់សុខភាពពោះវៀន ហើយផ្លែសារីមានផ្ទុកច្រើន។ ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី Nutrients បានរកឃើញថាផ្លែ សារីមានជាតិសរសៃរលាយនិងមិនរលាយ ដែលជួយគ្រប់គ្រងចលនាពោះវៀន និងលាមកច្រើន ខណៈពេលដែលល្អសម្រាប់សុខភាពរំលាយអាហារ។
បើអ្នកទល់លាមក ផ្លែនេះអាចជួយបាន! សារី ក៏មានផ្ទុកជាតិសរសៃអាហារ រួមទាំង prebiotics ដែលជួយកែលម្អសុខភាពរំលាយអាហារទាំងមូល។
6. សារីមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងការរលាក
ការរលាកគឺជាការឆ្លើយតបនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំធម្មជាតិដែលជួយអ្នកប្រឆាំងនឹងការឆ្លងមេរោគ ជាតិពុល និងភ្នាក់ងារបង្កជំងឺផ្សេងៗ។
ប៉ុន្តែការញ៉ាំផ្លែសារីច្រើនពេកអាចនាំឱ្យមានបញ្ហាដូចជា ជំងឺហឺត មហារីក ទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី២ និងជំងឺភ្លេចភ្លាំង ។
យោងតាមការសិក្សាដែលបានចេញផ្សាយនៅក្នុងទស្សនាវដ្តី Molecules ផ្លែ សារីសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម flavonoid ដែលជួយកាត់បន្ថយការរលាក និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺ។
7. បង្កើនភាពស៊ាំ
ផ្លែសារី គឺជាផ្លែឈើសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម រួមទាំងវីតាមីន ទង់ដែង និងជាតិសរសៃ ដែលទាំងអស់នេះអាចជួយបង្កើនភាពស៊ាំរបស់អ្នក។
ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Journal of Pharmacy បានរកឃើញថាផ្លែ សារីមានលក្ខណៈសម្បត្តិដែលជួយកាត់បន្ថយរ៉ាឌីកាល់សេរី និងបង្កើនភាពស៊ាំ។ វីតាមីន C នៅក្នុងផ្លែសារីក៏ជួយជំរុញការបង្កើតកោសិកាឈាមស ដែលអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺដោយបង្កើនភាពស៊ាំ៕