ខាងក្រោមនេះ ជា ៥ ផ្នែកនៃត្រី ដែលមានជីវជាតិខ្លាំង។
ភ្នែកត្រី
ពេលអ្នកញ៉ាំភ្នែកត្រីវានឹងល្អសម្រាប់ភ្នែក។ ជាមួយគ្នានេះដែរ សមាសធាតុអាហារូបត្ថម្ភនៃភ្នែកត្រីមានផ្ទុកនូវវីតាមីន B1 ជាច្រើន អាស៊ីតខ្លាញ់មិនឆ្អែត – អាស៊ីត docosahexaenoic និងអាស៊ីត aicosapentaenoic ដែលនឹងជួយពង្រឹងការចងចាំ បង្កើនសមត្ថភាពគិត និងជួយកាត់បន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលក្នុងរាងកាយ។ ទន្ទឹមនឹងនេះ ពេលញ៉ាំត្រី ខួរក្បាលអ្នកនឹងកាន់តែប្រសើរជាងមុន។ ដូច្នេះ អ្នកមិនគួរព្រងើយកន្តើយចំពោះផ្នែកនៃត្រីនេះឡើយ។
ប្លោកត្រី
មនុស្សគ្រប់គ្នាដឹងថាប្លោកត្រីជួយឱ្យត្រីអណ្តែត និងហែលក្នុងទឹកបានយ៉ាងងាយស្រួល។ ប្លោកត្រីក៏ជួយអ្នកការពារជំងឺជាច្រើនផងដែរ។ វាមានផ្ទុកនូវ gelatin, lipids, ស្ករ, វីតាមីន និងធាតុដានផ្សេងទៀត។
ប្លោកត្រី អាចចិញ្ចឹមឈាម ពង្រឹងតម្រងនោម បង្កើនមេជីវិតឈ្មោល ចិញ្ចឹមក្រលៀន និងពង្រឹងសន្លាក់ជង្គង់ និងចង្កេះ។ យោងតាមការស្រាវជ្រាវនាពេលបច្ចុប្បន្ននេះ ប្លោកត្រីសម្បូរទៅដោយជាតិកូឡាជែន ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវអាហារូបត្ថម្ភសម្រាប់ជាលិកាកោសិកាមនុស្ស កាត់បន្ថយដំណើរការនៃភាពចាស់នៃស្បែក។
ស្បែកត្រី
នៅក្នុងសមាសភាពអាហារូបត្ថម្ភនៃស្បែកត្រីមានសារធាតុរ៉ែជាច្រើនដូចជាប្រូតេអ៊ីន អាស៊ីតខ្លាញ់មិនឆ្អែត ស្ពាន់ធ័រ choline lecithin និងកាល់ស្យូម។ ជាមួយគ្នានេះដែរ ស្បែកក៏ផ្ទុកនូវសារធាតុចិញ្ចឹមទាំងនេះ ដែលនឹងជួយពង្រឹងការចងចាំ ការពារថ្លើម គាំទ្រដល់ការវិវត្តនៃប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទខួរក្បាល ការពារ និងព្យាបាលជំងឺ atherosclerosis…
លើសពីនេះ ស្បែកត្រីមានសារធាតុចិញ្ចឹមល្អៗជាច្រើន ដែលមិនត្រឹមតែជាប្រភពនៃ collagen ដែលជួយបង្កើនភាពយឺត និងធ្វើអោយស្បែកស្រស់ថ្លាឡើងវិញនោះទេ។ លើសពីនេះ វាក៏ផ្ទុកទៅដោយសារធាតុរ៉ែដូចជា វីតាមីន A វីតាមីន E វីតាមីន D ដែលមិនត្រឹមតែល្អសម្រាប់ស្បែកប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានប្រយោជន៍ចំពោះការថែរក្សា និងអភិវឌ្ឍរាងកាយផងដែរ។ ជាពិសេស មាតិកាអូមេហ្គា 3 នៅក្នុងស្បែកត្រីក៏មានខ្ពស់ផងដែរ ដូច្នេះហើយ នេះក៏ជាប្រភពនៃជាតិខ្លាញ់ដ៏ល្អសម្រាប់រាងកាយក្នុងការស្រូបយកផងដែរ។ ដូច្នេះហើយ អ្នកមិនគួរបោះបង់ចោលនូវសារធាតុចិញ្ចឹមរបស់ត្រីនេះឡើយ!
ថ្លើមត្រី
មិនដូចសត្វពាហនៈទេ ជាតិពុលក្នុងថ្លើមត្រីមានបរិមាណតិច មានប្រូតេអ៊ីន និងខ្លាញ់មិនឆ្អែតច្រើន ដែលល្អសម្រាប់សុខភាព ហើយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលរបស់ត្រីគឺល្អជាងសត្វគោក។ នេះក៏ជាផ្នែកមួយដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់ដែរ បើចំហុយជាមួយម្រេច វានឹងចិញ្ចឹមសួត និងភ្លឺភ្នែក។
ក្នុងពេលជាមួយគ្នានេះ សមាសភាពនៃថ្លើមត្រីមានផ្ទុកប្រេងត្រីខ្ពស់ជាមួយនឹងអាស៊ីតខ្លាញ់មិនឆ្អែត។ គាំទ្រដល់ការអភិវឌ្ឍន៍ខួរក្បាលចំពោះកុមារ និងការពារជំងឺភ្លេចភ្លាំងចំពោះមនុស្សចាស់៕