តែបៃតងមិនត្រឹមតែនាំមកនូវរសជាតិស្រស់ស្រាយប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើនដែលល្អសម្រាប់សុខភាព។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយមិនមែនគ្រប់គ្នាសុទ្ធតែអាចផឹកវាបានទេ។
អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពរបស់តែបៃតង
តែបៃតងត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាភេសជ្ជៈដែលផ្តល់សុខភាពបំផុត និងស័ក្តិសមសម្រាប់ការប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃ។ យោងតាមអ្នកជំនាញអាហារូបត្ថម្ភ ទឹកតែនេះអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ដោយកាត់បន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុល LDL និងធ្វើអោយឈាមរត់បានប្រសើរឡើង។ សមត្ថភាពនេះភាគច្រើនបានមកពីលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងការរលាកដ៏អស្ចារ្យនៃតែបៃតង។
បន្ថែមពីលើអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពបេះដូងរបស់វា ការទទួលទានតែបៃតងជាទៀងទាត់ក៏ជួយកាត់បន្ថយលទ្ធភាពនៃការវិវត្តនៃជំងឺមហារីកប្រភេទមួយចំនួន រួមទាំងមហារីកក្រពេញប្រូស្តាតផងដែរ។ តែបៃតងក៏ជាជំនួយដ៏ល្អសម្រាប់អ្នកដែលស្ថិតក្នុងដំណាក់កាលនៃការសម្រកទម្ងន់ផងដែរ ដោយសារសមត្ថភាពរបស់វាក្នុងការបង្កើនអុស៊ីតកម្ម lipid ។
លើសពីនេះ តែបៃតងក៏ជួយកម្ចាត់រ៉ាឌីកាល់សេរី ដែលជាមូលហេតុចម្បងនៃភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្មផងដែរ។ នេះមានសារៈសំខាន់ក្នុងការការពារជំងឺដែលទាក់ទងនឹងការថយចុះភាពប្រែប្រួលអាំងស៊ុយលីន ដូចជាជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី 2 និងការខូចខាតកោសិកាជាច្រើនទៀត។
តែបៃតងមានផ្ទុកនូវសារធាតុសកម្មជីវសាស្ត្រជាច្រើនដែលរួមមាន epigallocatechin gallate (EGCG), l-theanine, ប៉ូតាស្យូម, ជាតិដែក, កាល់ស្យូម និងជាតិកាហ្វេអ៊ីន។ កម្រិតជាតិកាហ្វេអ៊ីននៅក្នុងតែបៃតងគឺប្រហែល 35mg ក្នុង 220ml ដែលត្រូវបានចាត់ទុកថាជាកម្រិតសមហេតុផល។ L-theanine ក្នុងតែបៃតងជួយបង្កើតភាពទន់ភ្លន់ និងស្ថិរភាពដោយមិនបង្កើនកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម។
លើសពីនេះ តែបៃតងក៏ផ្តល់នូវបរិមាណដ៏ល្អនៃវីតាមីន B រួមជាមួយនឹងតានីន និងអាស៊ីតហ្វូលិក ដែលរួមចំណែកដល់របបអាហារមានតុល្យភាព។ អត្ថប្រយោជន៍ទាំងនេះពង្រឹងស្ថានភាពរបស់តែបៃតងជាជម្រើសដ៏ល្អសម្រាប់សុខភាព។
មនុស្សក្រុមនេះគួរតែកំណត់ការផឹកតែបៃតង
ថ្វីត្បិតតែតែបៃតងមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពក៏ដោយ មិនមែនគ្រប់គ្នាអាចប្រើវាដោយស្រួលនោះទេ។
អ្នកដែលមានការទល់លាមកគួរតែកំណត់ការផឹកតែបៃតង ព្រោះសារធាតុ tannin សារធាតុសកម្មនៅក្នុងតែជួយបញ្ឈប់ការរាគ ដែលអាចធ្វើឱ្យស្ថានភាពកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ។ ជាមួយគ្នានេះ អ្នកដែលកំពុងប្រើប្រាស់ថ្នាំបញ្ចុះឈាម មិនគួរផឹកតែបៃតងទេ ព្រោះវីតាមីន K នៅក្នុងតែអាចបង្កើនការកកឈាម បង្កហានិភ័យដែលអាចកើតមាន។
លើសពីនេះអ្នកដែលមានបញ្ហាប្រព័ន្ធប្រសាទដូចជា ខ្សោយ គេងមិនលក់ ឬមានប្រវត្តិជំងឺលើសឈាម គួរកំណត់ការប្រើប្រាស់តែបៃតង។ ហេតុផលនោះគឺថា តែបៃតងមានផ្ទុកជាតិកាហ្វេអ៊ីនខ្ពស់ ដែលមានសមត្ថភាពជំរុញប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទ ដែលអាចបង្កើនអត្រាបេះដូង និងសម្ពាធឈាម ដែលនាំឱ្យមានគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពដែលមិនចង់បាន។
សរុបមក ទោះបីជាតែបៃតងផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនក៏ដោយ ការស្តាប់រាងកាយរបស់អ្នក និងដឹងពីស្ថានភាពសុខភាពរបស់អ្នក គឺជារឿងសំខាន់ដើម្បីធានាបាននូវជម្រើសប្រកបដោយសុវត្ថិភាព និងសមហេតុផល។
កំណត់ចំណាំសំខាន់ៗសម្រាប់តែបៃតងដើម្បីទទួលបានលទ្ធផលល្អបំផុត
ដើម្បីទាញយកអត្ថប្រយោជន៍ពេញលេញពីតែបៃតង ដោយគ្មានផលប៉ះពាល់ អ្នកប្រើប្រាស់ត្រូវកត់សម្គាល់ចំណុចខាងក្រោម៖
- ពេលវេលាសមស្របក្នុងការផឹក៖ តែបៃតងគួរទទួលទានក្រោយអាហារដើម្បីបង្កើនអត្ថប្រយោជន៍សុខភាព។ ចៀសវាងផឹកតែភ្លាមៗបន្ទាប់ពីភ្ញាក់ពីគេង ឬពេលពោះទទេ ព្រោះវាអាចធ្វើឲ្យក្រពះពិបាកចិត្ត និងនាំឱ្យវិលមុខ និងចង្អោរ។
- បច្ចេកទេសដាំតែត្រឹមត្រូវ៖ ដើម្បីរក្សារសជាតិ និងសារធាតុសកម្មមានប្រយោជន៍ សូមប្រើទឹកក្តៅប្រហែល ៨៥ អង្សារសេពេលឆុងតែ។ ទឹកឆ្អិននៅសីតុណ្ហភាព 100 អង្សាសេអាចបាត់បង់រសជាតិ និងតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភរបស់តែបៃតង។
- ជៀសវាងការទទួលទានតែបៃតងខាប់៖ តែបៃតងខាប់អាចជំរុញប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទ នាំឱ្យគេងមិនលក់ និងថែមទាំងបង្កើនហានិភ័យនៃការពុលថ្លើម ថែមទាំងបង្កការលំបាកក្នុងដំណើរការកម្ចាត់ចោលតម្រងនោមផងដែរ។
- កុំពិសាតែបៃតងជាមួយឱសថបស្ចិមប្រទេស៖ ប្រសិនបើអ្នកកំពុងព្យាបាលជាមួយថ្នាំបស្ចិមប្រទេស សូមចងចាំថា កុំផ្សំតែបៃតងក្នុងពេលតែមួយ ដើម្បីកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃអន្តរកម្មថ្នាំដែលអាចកើតមាន។
- កំរិតប្រើសមហេតុផល៖ ជារៀងរាល់ថ្ងៃ អ្នកគួរតែផឹកតែបៃតងពី ១០០ ទៅ ២០០មីលីលីត្រ ដើម្បីធានាសុខភាព។
- ចៀសវាងទុកតែពេលយប់៖ តែបៃតងដែលទុកចោលមួយយប់អាចបង្កើតជាសារធាតុដែលមិនមានប្រយោជន៍ដល់សុខភាព ដូច្នេះត្រូវទទួលទានវាភ្លាមៗបន្ទាប់ពីញ៉ាំរួច។
- ពិនិត្យមើលភាពរសើបចំពោះតែបៃតង៖ ប្រសិនបើអ្នកមានគម្រោងប្រើតែបៃតងដើម្បីកែលម្អស្បែករបស់អ្នក សូមពិនិត្យមើលថាតើស្បែករបស់អ្នកមានប្រតិកម្មនឹងតែបៃតងដែរឬទេ ហើយអានដោយប្រុងប្រយ័ត្ននូវសារធាតុចម្រាញ់ពីតែបៃតង។
- សម្រាប់ស្ថានភាពជាក់លាក់នីមួយៗ
- អ្នកដែលមានកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់៖ គួរផឹកតែ ១-២ ដងក្នុង ១ថ្ងៃ ដោយកម្រិត ១៥០ ទៅ ២៥០ មីលីក្រាម។
- អ្នកដែលមានជំងឺលើសឈាម៖ គួរផឹកទឹក ៣ដងក្នុង១ថ្ងៃ ប្រហែល២ម៉ោងក្រោយអាហារ ដោយយកតែ៣ក្រាមក្នុងទឹក១៥០ml។
- អ្នកដែលមានសម្ពាធឈាមទាប៖ ផឹកតែបៃតង ៤០០មីលីលីត្រ មុនពេលអាហារថ្ងៃត្រង់។
កំណត់ចំណាំខាងលើនឹងជួយអ្នកឱ្យប្រើតែបៃតងប្រកបដោយសុវត្ថិភាព និងមានប្រសិទ្ធភាព ដោយនាំមកនូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់សុខភាព។